Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Borderline személyiségzavar...

Borderline személyiségzavar és? Bipoláris zavar?

Figyelt kérdés

Borderline személyiségzavarom van. Évek óta járok terápiába, próbálok tenni azért, hogy jobban legyek. Nagyon éles hangulatváltásaim vannak, pár naponta, naponta vagy egy nap kétszer is. Nem tudom, hogy ez borderline-os hullámzás-e vagy esetleg a bipoláris zavarnak egy formája. Néha köthető (akár egész apró dologhoz) körülményhez a váltás, de gyakran nincs számomra felismerhető oka. Úgy érzem egyre rosszabb, egyik nap olyan mélységekig jutok el, hogy nehezemre esik felkelni, tevékenységet végezni, szuicid gondolataim, öndestruktív késztetéseim vannak, szinte egész nap sírok, másnap felkelek, tettre kész vagyok, eufórikus örömérzettel, úgy érzem 'bármire' képes vagyok. Alvászavarom van, nem tudok elaludni akkor sem ha fizikailag már szükségem lenne egy rendes alvásra, reggel nehezen kelek. Hogyan tudhatnám meg, hogy ez bipoláris zavar vagy 'csak' a betegségemből fakadó labilitás miatt van-e? Gondolom, nagyon nehéz elhatárolni a két betegséget. Lehet valahogy 'mérni' a bipoláris zavart? Azért lenne fontos tudnom, mert ha az, akkor nem vergődnék tovább, gyógyszert is szednék a terápia mellett. Előre is köszönöm a válaszokat!

23N

2011. jan. 7. 14:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Bántalmaztak kiskorodban? Stresszes volt a gyerekkorod?

Mert akkor lehet félrediagnosztizálnak, mint oly sok borderlinet.

2011. jan. 7. 14:34
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem bántalmaztak, bár kaptam jó néhányszor, nem szeretnék kisregényt írni, hogy mitől alakulhatott ki, de volt hozzá talaj. És hozzá kell tenni, hogy valószínűleg sérülékenyebb típusként születtem, pl. a tenyerem mióta az eszemet tudom izzadós és nem csak stresszhelyzetben, van egy alap belső feszültség bennem.
2011. jan. 7. 14:45
 3/12 anonim ***** válasza:
A verés az bántalmazás. Verbálisan is bántalmazhattak. Én a borderline-ságodban sem vagyok biztos.
2011. jan. 7. 14:48
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Labilis énkép, kötődés, az elutasítottság irreálisan fájdalmas megélése, hasítás elég borderline-os dolgok.
2011. jan. 7. 15:10
 5/12 anonim ***** válasza:
Nagyon sokszor félrediagnosztizálják ezt a bajt, engem még mindig nem győztél meg.
2011. jan. 7. 15:14
 6/12 A kérdező kommentje:
Én elhiszem, talán a bipol.-t választanám, ha lehetne a kettő közül, az gyógyszeresen kezelhető, a borderline meg kőkemény meló, lassú a változás. Szerinted mik azok a tünetek, amik a borderline-t elválasztják a bipoláristól?
2011. jan. 7. 15:23
 7/12 anonim ***** válasza:

Ha évek óta terápiára jár, akkor hagyjátok már, mi alapján kételkedtek benne, hogy borderline-e?

Kérdező, a látszólag ok nélküli, gyakori hangulatváltás a borderlineban alapvető dolog. Amiket leírtál, pontosan így igazak rám is, borderline vagyok (és elég alaposan diagnosztizálták :D). Gondolom, nálad is volt mire alapozni, ezek a dolgok ezzel a személyiségzavarral járnak, kb. ez van... Gyógyszert pedig így is szedhetsz, sok borderline-os ismerősöm van, mind gyógyszert szed, én mondjuk pont nem, de kezdenek meggyőzni, hogy talán kellene, még gondolkodom rajta.

2011. jan. 7. 16:43
 8/12 anonim ***** válasza:
Vagyis csak hagyd, nem hagyjátok, ha egyvalaki írta. De mi alapján bírálod felül a pszichológust, akihez évek óta jár??
2011. jan. 7. 16:44
 9/12 anonim ***** válasza:
A pszichiáterek ártanak és a gyógyszerek is amiket felírnak. Akkor vagy bolond ha azt hiszed hogy bár bogyótól majd megoldódnak a lelki gondjaid. Nem lesz jobb, csak kábult leszel. Ez biztos.
2011. jan. 7. 17:20
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

@17:20

Ez egy közkeletű tévhit.

Borderline-on segíthet elviselhetőbbé tenni az életet, bipoláris zavarnál pedig egyenesen kötelező lehet, mert mind a depressziós, mind a mániás fázis az öngyilkosság veszélyével jár. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi egy idő után simán átcsúszhat pszichotikus formába. Ezt gyógyszerrel meg lehet akadályozni, ill. szinten lehet tartani annyira, hogy valakit alkalmassá tegyenek pszichoterápiára. Ugyanis pszichoterápia nem lehetséges súlyosabb depressziónál, mert az asszociációk iszonyúan beszűkülnek. Mániás fázisban pedig akár kezelhetetlen is lehet a beteg, és azt senki nem akarja, hogy egy mániás szakaszban pl. lefeküdjön bárkivel, aki az útjába kerül :P

2011. jan. 7. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!