Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Segítség! Mi van velem?

Segítség! Mi van velem?

Figyelt kérdés
22éves lány vagyok s úgy érzem belém akarják beszélni,hogy beteg vagyok! Tényleg sokszor nagyon magamba vagyok fordulva,meg sajnos évek óta vagdosom a karom,de nem azért mert "kényszerít"rá valaki,vagy valami.Én ilyen vagyok,úgy érzem.Abból is gondolom,mert egy csomó gyógyszert belém kényszerítettek már,de semmi nem változott.A lelkem alapjából rendeben van,csak más vagyok.Bordeline-k és depressziósnak titulálnak, de a bordeline nem is igazi betegség, meg én sokszor igenis jól érzem magam,szóval van ilyen is a mélabú mellett.Nem értem,ti is vagytok így,hogy néha lenn aztán fenn,nem?Attól még nem vagy depis, mert személyiségzavaros sem...
2010. nov. 14. 11:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Persze, mindenkivel van olyan, hogy egyszer fenn, egyszer lenn. Velem is mostanában (nem sikerül munkát találnom). De azért nem vagdosom magam. Aki ezt teszi, valószínűleg a figyelmet akarja magára felhívni, hogy felfigyeljenek rá. De arra gondolj, hogy ezek a nyomok örökre megmaradnak. Tudod, milyenek az emberek...egyből elítélnének emiatt. Ha gyógyszereket kapsz, annak biztos megvan az oka, nem véletlenül tömnek gyógyszerrel. Szerintem a hozzáálláson kellene változtatni. Pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, nem minden probléma miatt pengéhez nyúlni. Vigyázz magadra!
2010. nov. 14. 12:03
 2/13 anonim ***** válasza:
Igen, lehet, hogy nem vagy beteg, de szerintem ha vagdosod magad, az semmiképpen nem egészséges dolog! A Borderline-kór pedig egy betegség. Persze azt nem mondtam, hogy az is vagy. A karod vagdosásával viszont le kell állnod! Ennek egyrészt tényleg örökre nyoma marad, másrészt könnyen elvághatsz egy ütőeret, és akkor elvérzel. Ha nagyin szomorú vagy, akkor próbálj valami más eszköz után nézni, tanulj meg zenélni, vagy rajzolj, énekelj, de ne tegyél kárt magadban!
2010. nov. 14. 12:20
 3/13 anonim ***** válasza:
Szia! Én is 22 vagyok és szintén borderline. Szedtem antidepresszánst, de nem segített sokat, viszont évek óta járok egyéni és csoportterápiára, ami használ. Szerintem a borderline betegség, legalábbis én biztosan szenvedek tőle.
2010. nov. 14. 13:52
 4/13 anonim ***** válasza:

Borderline-kór :D

Aki vagdossa magát, az beteg.

2010. nov. 14. 14:03
 5/13 A kérdező kommentje:
Mennyi ideje jársz egyéni terápiára??
2010. nov. 14. 14:30
 6/13 anonim ***** válasza:

3 és fél éve, ebből egy évig nem a mostani orvosomhoz.

Te jársz terápiára?

2010. nov. 14. 16:26
 7/13 A kérdező kommentje:
Igen, 2 éve.Most fejeződik be decemberben.De nem érzem,hogy bármiben is segített volna.Tegnap is megvágtam magam,de nem volt kényszer,meg semmi,egyszerűen kellett,hiányzott,jó érzés volt.Te is sebzed magad?
2010. nov. 15. 10:09
 8/13 anonim ***** válasza:

"A lelkem alapjából rendeben van,csak más vagyok.Bordeline-k és depressziósnak titulálnak"

A borderline azt jelenti, hogy "más vagy". Ez egy személyiségzavar.

Azért betegség, mert sérüléseket okoz (vagdosod magad) és egyéb problémákat.

"sokszor igenis jól érzem magam"

Borderline-ban időnként jól is érezheted magad. A probléma nem ez, hanem az, hogy ez nem stabil. Egyszer fent, egyszer lent.

"Nem értem,ti is vagytok így,hogy néha lenn aztán fenn,nem?"

Mindenki egyszer fent, egyszer lent. A különbség a borderline és az átlagember között az, hogy az átlagembernek van egy alaphangulata, amitől a rossz élmények lefelé, a jó élmények fölfelé térítik ki. A borderline-nál alig van ilyen alapjárat, az ilyen embereket teljesen magukkal ragadják a pozitív és negatív irányban is az élményeik. Ez sok gondot okoz a gyakorlatban, de terápiával enyhíthető, illetve ki is lehet nőni. Idővel stabilizálódik valamelyest.

Például a baráti kapcsolatok kialakításában okoz gondokat. A borderline rögtön megbízik abban, akiről jó benyomása volt. Másrészt valakit, akivel évekig jóban volt, egyetlen összeveszés vagy csalódás miatt teljesen el tud dobni. Nincs stabilitás abban, ahogy a másik embert megítéli, és abban sem, ahogy önmagát. Egyszer zseniálisnak tartja magát, egyszer nyomorultnak, attól függően, hogy legutóbb sikere vagy kudarca volt-e vagy mit mondtak róla. Ez a lényege. A cél pedig az, hogy egy stabilabb énképet építsen fel.

Szedni kell a gyógyszert, járni kell terápiára, ezek nem véletlenül vannak.

2010. nov. 16. 06:26
 9/13 anonim ***** válasza:

Igen, én is. Nem kényszeresen, néha hónapokig nem, aztán rosszabb időszakban hetente egyszer biztos. Akkor csinálom, ha elviselhetetlen a fájdalom vagy gyűlölöm magam.

Hogyhogy vége a terápiádnak??

2010. nov. 16. 11:22
 10/13 A kérdező kommentje:

Az utolsó előtti válaszoló nagyon megfogott.Érdekes volt ilyen megvilágításban látni.Te orvos vagy,vagy beteg?

Amúgy a terápiás szerződés decemberig szólt,ezért jár le.

2010. nov. 18. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!