Jó ötlet apámat bevinni a terápiába?
Figyelt kérdés
Sokat gondolkodom azon, hogy apámmal - akivel egyébként évek óta tudatosan nem beszélek- ki kellene alakítani egy normális viszonyt. Alapjáraton valahol mélyen legbelül ő is egy összetört gyerek, de velem nagyon sokszor volt bántalmazó. Alkoholista, verbális bántalmazó, nem vagyok szakember, de szerintem lehet valamilyen durva személyiségzavara. Anya meghalt jóval azután, hogy ők ketten elváltak, pont ezen okok miatt, de anyát fizikailag is bántotta. Nem volt sosem jó apa, ezalatt azt értem, hogy sosem volt tényleges értelemben vett apa. Nem tudom ezt jól megfogalmazni, csak a neve apa, de sosem csinált olyat, amit szerintem egy jó apa csinál a gyerekével. Engem lelkileg nagyon megnyomorított, főleg azután, hogy egy időben vele éltem kettesben és mindennaposak voltak a szélsőséges viselkedései. Folyamatosan féltem, végül úgy kellett “megszöknöm”, mert nem erőszakkal tartott vissza, hanem minden nap elmondta, hogy egy szerencsétlen senki vagyok, aki nélküle nem boldogul és folyamatosan rombolta az önbizalmam, egy idő után hittem neki. Szóval most, hogy azért halnak meg emberek körülöttem, főleg az ő korabeliek, kezd zavarni, hogy nem beszélek vele egyáltalán. Nem szeretném ha minden nap kommunikálnánk, nagyon terhes lenne, havi egyszer 30 perc, valamilyen nyilvános helyen beleférne, ami tudom kevés, de nekem pont elég. Nagyon bántana, ha meghalna és nem rendeződne ez a kapcsolat. Én már egy ideje járok pszichológushoz, sok dolog miatt, arra gondoltam, hogy egyszer-kétszer eljöhetne velem. Ilyenre van lehetőség? Érdemes ezt a kis buborékot ilyen módon megtörni? Van értelme, ez hogyan tudna segíteni?márc. 10. 16:48
1/11 anonim 

válasza:

Azzal nem rendeződne a kapcsolatotok, ha havi 1x találkoztok fél órára a pszichológusnál. Ha rendezni akarod a kapcsolatot, akkor azzal kéne kezdeni, hogy felhívod, mivel évek óta nem beszéltetek. Nem kell kötelező találkozóknak lennie. Meg aztán gondold át, okkal szakítottad meg vele a kapcsolatot. Gondolod, hogy neked kéne bűntudatot érezned és neked kéne felkeresned őt?
2/11 MTamas2 

válasza:

Szerintem ez egy menthetetlen történet. Sajnálom.
3/11 anonim 

válasza:

Ezt a pszichológustól kérdezd. Kétesélyes: attól függ, hogy változott-e azóta.
4/11 A kérdező kommentje:
Furcsa, mert kb. 2 éve volt egy balesete, ami emlékeztetett arra, hogy ő sem halandó és iparkodnunk kell, ha szeretnénk változtatni. Azóta minden nap lett volna lehetőségem vele rendezni a kapcsolatot, minden nap kaptunk egy újabb esélyt, és csak nem akart összejönni nekünk a dolog. Akkor nagyon sírtam, azt hittem őt is el fogom veszíteni, mint anyát. Egyedül éreztem magam, úgy, mint egy árva gyerek, de tulajdonképpen ha él, akkor is egyedül vagyok, hiszen ha baj van, szomorú vagyok, elesett, sosem kérek tőle segítséget. Valahogy nem tudom megtenni felé az első lépést, mert tudom, hogy csak a rosszat zúdítaná rám és terhes nekem mindez. Amikor megtettem, megbántam, napokra elvette az életkedvemet, olyan mint egy vérszívó, negatív, pesszimista, mindneki hülye rajta kívül. Pont magam miatt akartam megszakítani vele a kapcsolatot, azért, hogy én mentálisan jobban legyek, mert annyira mérgezett, hogy már-már az öngyilkosságot fontolgattam. Őszintén az élet nem egyszerű, mert egyedül vagyok hagyva, nyilván sokan vannak olyanok, akik szülők, vagy szülői támogatás nélkül élik az életüket, de ezerszer inkább így, mint mellette megöregedni. Azért fontolgatom, hogy esetleg elmenni együtt a terápiára, mert ott hárman lennénk, talán így biztonságosabb lenne a közeg. De abban biztos vagyok, hogy ő a pszichológiát semmibe sem veszi és félek, hogy egyrészről a pszichológussal is vállalhatatlanul viselkedne/beszélne. Másrészről nekem nehezen megy s pszichológusomhoz való kötődés kialakítása, lehet visszavetne a mi célunkból, ha ebbe a kis intim várba, beékelődne egy olyan ember, mint apa. Aztán lehet, hogy a pszichológus bele sem menne, vagy nem alakulna jól. De lehet igen, ki tudja.
márc. 10. 19:19
5/11 anonim 

válasza:

Esélyes, hogy a pszichológus nem menne bele, mert nem tudja vállalni a negatív következményekért a felelősséget. De valószínűleg apád se menne. A pszichológussal dolgoztok az apáddal való viszonyon?
6/11 MTamas2 

válasza:

Ennek csak akkor lenne értelme ha apád motivált lenne abban hogy javítsatok a kapcsolatotokon.
7/11 anonim 

válasza:

Nem, ha ő ilyen volt középkorúnak, akkor öregnek még rosszabb lett.
Ne legyen lelkiismeret furdalásod. Pszichológushoz meg csak az jár, aki beismeri, hogy szüksége van rá.
Itt te vetted magadra ezt a felelősséget, az ő bajáért. Szerintem ez még a saját traumáid hatása. Dolgozz magadon.
8/11 A kérdező kommentje:
A pszichológusommal elég szélsőséges a viszonyom. Nagyon sok szakembernél jártam már eddig, ő a 7.? azt hiszem. Sajnos egy idő után ignorálom a szakembereket, elhitetem magammal, hogy egyik sem jó. Így csapongok egyik helyről a másikra. Most járok egy klinikushoz, de erős túlzás, hogy járok, mert 2 hónapja nem voltam nála. Sok mindent feszegetünk, de sokszor azt érzem, hogy a semmiről beszélek vele. Vannak olyan dolgok, amikről egyszerűen nem megy a hangos beszéd. Úgyhogy nagyon általános dolgokról szoktam neki csacsogni, az igazán fontos, lényegi, engem érintő fájdalmas emlékekkel és gondolatokról egyelőre nem tudtam vele érdemben beszélni. Ez nem hiszem, hogy az ő hibája lenne, sokkal inkább az enyém. Iszonyatosan gátlásos vagyok és nem mindig hagyom, hogy segítsen. Vannak olyan dolgok, amiket magamnak sem ismerem be, sosem fogalmaztam meg, szégyellem, vagy nagyon kusza. Lehet az a baj, hogy ellenkező nemű és például furcsa, vagy kínos neki szexualitással kapcsolatos dolgokról beszélni, de volt már női, férfi, fiatalabb es idősebb pszichológusom, mindegyik előtt csak korlátozottan tudtam megnyílni. Meg sokszor nem is feltétlenül akarom őt fárasztani a problémáimmal, képzelem milyen betegei lehetnek, sok ember problémájához képest, az enyém bolhányi. Illetve sokszor nem tudom neki kellőképpen átadni mi játszódik le a fejemben, mit érzek. Most újra tervezek visszamenni hozzá, de már előre látom, hogy megint a kötődéssel és a hozzá való kapcsolódással lesznek problémáim, valamint azzal, hogy ellazuljak nála és el tudjam hinni, hogy számára fontos a problémám, szeretne megérteni és nem csak egy valaki vagyok a futószalagon.
márc. 10. 19:38
9/11 anonim 

válasza:

Az mindenesetre igen felejtős érv, hogy nem akarod őt fárasztani, neki ez a dolga, ezért fizeted. Olyan, mintha a vakbeles nem akarná a sebészt fárasztani. Az viszont az ő dolga lenne, hogy észrevegye, hogy te mellébeszélsz, és megpróbáljon téged a tárgyra terelni, ne rabold a saját idődet és pénzedet, meg az is az ő dolga, hogy 2 havonta menni fölösleges, minek? De ha nem bízol benne, akkor jöhet egy 8. is, bár, hogy 7 közül egy se jó, az kizárt, úgyhogy ideje, hogy akard megoldani a saját problémádat, például az apáddal való viszonyodat, különben minek jársz?
10/11 anonim 

válasza:

19.38 as kommented alapján még te sem vagy "bent" a terápiában. Csak kerülgeted, mint macska a forró kását.
Sajnos fájdalom nélkül nincs gyógyulás. Ha, még kimondani se mered a bajaidat, akkor előbb magadat kell tisztába tenned, és igazi elhatározásra jutni, hogy megcsinálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!