Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tehetek, ha egy coach a...

Mit tehetek, ha egy coach a terhelhetőségem vizsgálata nélkül olyan meditációba vitt bele, ami olyan hosszú és stresszes volt, hogy azóta a (más által) vezetett meditációk is szorongást, stresszreakciókat váltanak ki belőlem?

Figyelt kérdés
Egy másfél órás meditáció alatt olyan stresszhelyzetbe kerültem, hogy egész testtel remegtem, izzadtam, hiperventilláltam és azóta erősen szorongok, ha vezetett meditációban érzelmekkel kell(ene) dolgoznom. Hogy hozom ezt a pocsék élményt helyre, hogy folytathassam a gyógyulásom?
jan. 5. 18:13
 1/10 anonim ***** válasza:
57%
Nem meditálsz többet sehogy. Ebben az esetben a reakciód teljesen normális és adaptív, ez véd meg a teljes pszichés összeomlástól. Lehet meditáció nélkül élni és gyógyulni is, keress más utat.
jan. 5. 18:20
 2/10 anonim ***** válasza:
58%
Mondjuk fejezd be ezt az amúgy is semmi haszna meditálgatást.
jan. 5. 18:42
 3/10 A kérdező kommentje:

Hű, kettőből nulla. Teljes pszichés összeomlás, te jó Isten...

De, meditálok, mert számomra hasznos és ahogy mondtam, konkrétan a traumafeldolgozás közben szorongok, mert érzelmekkel kell dolgoznom. A hagyományos relaxációban, imaginációban semmi bajom.

jan. 5. 22:37
 4/10 A kérdező kommentje:
Koncentráljunk légyszi a kérdésre, aminek a tárgya a rossz érzelmi töltet kijavítása, nem pedig az, hogy folytassam-e vagy ne, mert ezek nekem nem válaszok.
jan. 5. 22:47
 5/10 anonim ***** válasza:
Vannak dolgok, amiket az agy a saját maga védelmében rejt el. Azok a pszichoterapeuták, akik hipnózissal is gyógyítanak, megtanulják, hogy hogyan kerüljék el a hasonló károkozást, mint amit te a coach által vezetett meditációban átéltél. Ez nem a coach szakterülete és mint ahogy ezt magad is megtapasztaltad, van veszélye. Ennél nagyobb bajt is lehet csinálni kóklerkedéssel. Ez pont olyan, mintha valaki 8 általánossal nekiállna, hogy vakbélműtétet hajtson végre rajtad. Eleve a coachnak NEM kompetenciája a gyógyítás. Rossz irányba haladsz.
jan. 6. 06:56
 6/10 A kérdező kommentje:
Igen, ezekkel mostanra én is tisztában vagyok, a gond az volt, hogy az a bizonyos alkalom az első olyan volt, hogy egy segítővel együtt dolgoztam, és felelőtlen módon rábíztam magam teljesen, mert azt hittem, ő tudja, hol vannak a határok. Ebben a hónapban kezdek rendes pszichoterápiát, remélem az emberem tud majd ezzel mit kezdeni.
jan. 6. 08:29
 7/10 anonim ***** válasza:

Pszichés zavarra nem jó rámeditálni mert rád törhetnek olyan dolgok amiket nem tudsz kezelni, ezt nem tudta a "szakember"!

Jobban jártál volna, ha valamilyen koncentrációs gyakorlatot tanít (mondjuk pont nézése a falon), de még az is hozhat elő dolgokat.

jan. 7. 01:44
 8/10 anonim ***** válasza:
A koncentráció összeszedetté tesz, önkontrollt tanít, így kicsi az esélye hogy elszállj valamitől.
jan. 7. 01:45
 9/10 anonim ***** válasza:

A vezetett meditációk nem igazi meditációk. Az meg hogy valamit el akarsz érni meditáció által, kizárja azt hogy valódi meditáció legyen.

A meditációban ugyanis csak a tudatos jelenlét számít. Az mindegy hogy mi jelent meg, milyen gondolati álovilágokba bonyolódtál... Ilyenkor jó pont meditálni és elengedni mindent, csak jelen lenni a pillanatban (ha ez tartósabb akkor minden a helyére kerül).

jan. 12. 08:13
 10/10 A kérdező kommentje:

Én nem értem, emberek. Feltesznek egy kérdést és a megválaszolás vagy segíteni akarás helyett szinte mindenki a kritikáját írja le, hogy "ne meditálgassá' úgyse jó semmire", meg "a vezetett meditáció nem igazi meditáció"...

A vezetett meditációval hipnoterapeuták dolgoznak, mint Domján András, aki módszerének hatásossága számomra megkérdőjelezhetetlen. Tapasztalom, meg rajtam kívül sokan, szóval mi lenne, ha kioktatás helyett elfogadnánk, hogy más embernek más véleménye van, ez ugyanis az önismeret egyik kezdő szabálya, és ha írni akarok egy kérdés alá, akkor az legyen már releváns.

Csinálom különben a hagyományos elcsendesülést is, elvárások és bármi gondolat nélkül, tök jó dolog, de van ezen túl sok más módszer is. Csak fogadjuk el.

jan. 13. 05:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!