ADHD diagnosztizálásához hol lehet találni pszichiátert? Van rá megfelelő gyógyszer? Ha igen, milyen mellékhatásai vannak?
Másnak is megkeseríti az életét a kezeletlen adhd?
Kb minden tünete igaz rám, amiket olvastam.
Jó lenne tb-s pszichiátert találni, a magán nagyon drága.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves Kérdező!
Engem 2019-ben diagnosztizáltak ADHD-vel a SOTE ADHD Felnőtt Ambulancián.
A gyakorikerdesek.hu-n meg már sokkal régebben regisztráltam.
Rengeteg kérdést tettek már fel ADHD diagnosztizálással és a kezelésével kapcsolatban, kérlek, hogy új kérdés feltevése előtt nézz utána a korábbi kérdéseknek. Keress rá a kereső dobozban.
Mert sokan válaszoltak már rá (köztük én is többre).
Rengeteg hasznos - és sokkal több nem hasznos - választ fogsz találni.
De az arány itt sem lesz jobb, most sem - vagyis nem valószínű.
Szóval sokan leírták már, hogy a Te konkrét kérdésednél mik a lehetőségek Magyarországon, illetve az Interneten milyen hasznos információk elérhetők.
Én is úgy kezdtem, hogy kerestem, utána itthon diagnosztizáltak a SOTE-n.
Ahogy az Első válaszoló is leírta, nem pszichológus kell! Az nem ért ilyesmihez, és nem is dolga!
De még csak pszichiáter sem jó, mert kimondottan erre szakosodott pszichiáter kell - ez gyakorlati tapasztalat. Illetve a SOTE-nak is nem véletlenül van külön Felnőtt ADHD Ambulanciája.
A pszichiátriához sok diagnózis és zavar tartozik, depresszió, skizofrénia, borderline stb. De az ADHD-hoz külön osztály vagy alosztály vagy mi van. Ennek külön neve van, és nem véletlenül. Talán az aluldiagnosztizálások miatt?! Nem is tudom!
Tehát vannak magánklinikák, de nem ismerem az anyagi lehetőségeid, és náluk nem is jártam, úgyhogy én a SOTE-t tudom ajánlani.
Ott TB-re, ingyenesen fogadnak és kivizsgálnak.
A stimuláns gyógyszereknél 80% körüli az eredményesség, de ezek közül Magyarországon csak a Ritalin elérhető, és azt világszerte sok ADHD-s szidja, köztük én is.
Vannak egyéb gyógyszerek és kombinációk, de azoknál jóval kisebb, mondjuk az SSRI-kéhez hasonlítható a hatásosság. 20% körül talán. De van, akinek ez válik be. Például atomoxetine.
Bár sokszor a szülők döntenek úgy a gyerekükkel kapcsolatban, hogy nem akarnak stimuláns kategóriájú gyógyszert adni, mert félnek, hogy "függő" lesz a gyerek. Pedig épp ellenkezőleg, de ez hosszú. Sok hasznos információ van az interneten szakemberektől.
Ez fontos: szakemberektől, tehát nem a közösségi médiában!
Tehát a SOTE ADHD Felnőtt Ambulancián jelentkezz be, kérj időpontot, itt ingyenes az ellátás:
Ha - mondom ha - diagnosztizálnak, akkor itt kapsz információt arról is, hogy mik a kezelési lehetőségek.
Én dr. Pulay Attilát ajánlom személyes tapasztalatok alapján!
Lehetnek más jó orvosok is (pszichiáter) de én őt ismerem. És ismerek egyet, aki szakmailag felkészületlen, de az ő nevét nem írom le.
#2. válaszoló vagyok.
Csak most olvastam a válaszod. És át is gondoltam. Igen, parázok attól, hogy konkrétan embereket szidjak online.
De inkább segíteni szeretnék az itt olvasóknak, igazad van. Részben biztosan.
Aki szerintem rendkívül ostoba dolgokat mondott, például hogy az ADHD-sokat nem lehet annyira traumatizálni gyerekkorban, hogy attól az "izgága", sztereotipikus "hiperaktivitás" - "rendetlenkedő" gyerek viselkedés - megszűnjön, és helyette befeléforduló legyen a gyerek;
Tehát hogy megszűnjön a tipikusan a fiúgyerekeknek tulajdonított hiperaktív viselkedés, és helyette belül élje meg a gyerek a hiperaktivitást;
Ez az orvos a SOTE Felnőtt ADHD Ambulancián dr. Mersich Beatrix volt.
Tessék, leírtam.
De ennyi év után, átgondolva a dolgokat, annyira nem félek már attól, hogy egy ilyen miatt félrediagnosztizálnak.
Már akkor is elhatároztam, hogy szólok, hogy másik orvost kérek. Egyszerűen átkérem magam egy másik orvoshoz. Más országokban az ilyet nem kell szégyellni. Lehet, hogy Magyarországon sem, és csak én vagyok elmaradva.
De az történt, hogy amikor már pont összeszedtem a bátorságom, hogy szóljak, akkor szólt a doktornő, hogy elmegy szülni, ezért átad egy másik orvosnak. Ez volt Dr. Pulay Attila.
Köszönöm, hogy leírtad a neveket.
Akkor ezek szerint a 2. orvos elismeri, hogy egy befelé forduló is lehet adhd-s?
Valójában minden magára valamit is adó, szakmailag felkészült pszichiáter tudja, hogy az ADHD-s is lehet szorongásos, depressziós, vagy akár befelé forduló is.
Azt még az ADHD sötét korszakában úgy mondták, hogy a fiúknál inkább jellemző a kifelé megnyilvánulás, a lányoknál viszont nem jellemző.
De ez csak a társadalmi nevelésből és elvárásból származó rákényszerített viselkedésből származott.
Nem vagyok genderista, nem így értem, de az ostoba pszichiátereket félrevezette (őket könnyű félrevezetni, bár leggyakrabban nem a páciens teszi ezt).
Szóval őket félrevezette a gyerekekbe a szülők által, társadalmilag nevelt szerep.
Magyarul: Ha egy kislány úgy viselkedett, mint egy ADHD-s fiú, akkor az "ördög bújt belé", "fiús", vagy éppen "hisztis" címkéket kapta.
Egy ADHD-s lánynak illett ADHD-sként is visszafogottan viselkednie :)
És hidd el, lehetett is így nevelni őket! Csak éppen érzelmileg sérültek lettek.
Amúgy is, de az más kérdés.
De ezzel szem elől tévesztették az olyan ADHD-s fiúgyerekek esetét, akik nem "rendetlenkedtek". Mert miért is?!
Ja, eddig a kérdésig el sem jutottak.
Ezzel kapcsolatban "vitatkoztam" a SOTE-nál az első ADHD pszichiáterrel, dr. Mersich Beatrix-szal. Mert akkor már tudtam, hogy nálam volt gyerekkori trauma. És nem a "klasszikus" ADHD sztereotipikus tüneteket mutattam.
Az elvégzett tesztek nálam is mutatták az ADHD erős esélyét, de ő meg volt róla győződve, hogy mivel én nem voltam a rendetlenkedő gyerek, ezért biztos hogy nem vagyok ADHD-s.
Ezzel kapcsolatban mondta nevetve, hogy egy ADHD-s gyereket nem lehet úgy traumatizálni, hogy az ne legyen rendetlenkedő.
Erre hivatkozva utasította el az ADHD diagnózist, de azért 20 mg Ritalint felírt!
Csak amikor mondtam hónapokkal később, hogy úgy tűnik, hogy a 20 mg nem elég, mondta, hogy nem is vagyok ADHD-s, ezért nem ír fel többet.
Miközben ez egy szigorúan ellenőrzött gyógyszer a sok visszaélés miatt.
Nekem is ezzel az ürüggyel nem írt fel többet 20mg-nál.
De akkor a 20-at miért írta fel?! - Na ezek a nagy kérdések a dilettáns pszichiátereknél. Mert az ilyet "jófejségből" nem lehet felírni.
Szerencsére elment szülni. És átadott Pulay doktornak.
Dr. Pulay Attila, amikor átvett, nála nem is volt kérdés, hogy ADHD-s vagyok-e.
Úgyhogy az, hogy egy ADHD-s lehet-e befelé forduló, nála így konkrétan megnevezve, fel sem merült.
Csak mondom, hogy egy ADHD-s gyerek védve van attól, hogy a szeme láttára legyilkolják a szüleit, megerőszakolnak valakit vagy meggyilkolnak valakit, az ez után is egy aktív, sőt hiperaktív, kifelé forduló, rendetlenkedő gyerek marad?!
Ne bohóckodjunk már!
Ehhez nem hogy nem kell pszichiáternek lenni, hanem még árt is! :)
Mert ehhez józan ész kell. Ami a pszichiáterek többségének nincs meg, de az megint egy nagyobb téma.
Nem mintha a fentiek bármelyike is megtörtént volna velem.
Köszönöm szépen, hogy viszaírtál, nagyon tetszik a válaszod!
Én világéletemben nagyon visszahúzódó lány voltam.
Korábban nem is sejtettem, hogy a visszahúzódás ilyen mértékű jelenléte ADHD-tünet is lehet, nemrég kezdtem el felfogni ezt...és ez most egy megerősítés nekem, köszönöm szépen a válaszod!
Olyan szinten visszahúzódó vagyok, ami már gátolja a beilleszkedést és az emberek nagyon furának tartanak.
Pedig már nem is vagyok gyerek egy jó ideje...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!