Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám leküzdeni a...

Hogyan tudnám leküzdeni a hányásfóbiát? Sikerült már itt valakinek?

Figyelt kérdés

Tudom hogy "senki nem szereti", de ez ennél több. Ha hallom, látom, vagy csak ott van az esélye, pánikrohamot kapok.

Nem tudok elmenni zsúfoltabb szórakozóhelyre, sőt, a karriercéljaimat is korlátozza, ugyanis eü-ben szeretnék dolgozni.

Minden mást bírok, testileg undorító, lelkileg terhes dolgokat is, mert már dolgoztam benne, olyan osztályon ahol nem volt hányás, segédápolóként. De szeretnék például mentősnek tanulni, és ez hátráltat. Szeretnék hullámvasutazni, repülni (most azért nem, mert ugye ha valaki hány nem tudok elmenni előle, órákra egy légtérben vagyunk), önfeledten bulizni, esetleg kicsit többet inni, segíteni olyan barátomnak aki a kelleténél jobban rátöltött a garatra, illetve nem rettegni egy hányós beteg rokon/ barát miatt, hogy uram isten érintkeztem vele, most biztos hányni fogok.

Egyébként óvoda óta nem is történt meg velem, pedig már 20 fölött vagyok, annyira rettegek tőle hogy ha nagyon kéne, akkor se megy.

Pszichológussal már dolgozom, aki a türelmemet kérte, trauma köthető egyébként hozzá és tényleg nem undort érzek, hanem megsemmisülést.

Azért kérdezlek titeket, hogy hátha ezzel a viszonylag ritka állapottal van valakinek tapasztalata, esetleg leküzdötte.

ma 20:24
 1/5 anonim ***** válasza:
Én is mindig hánytam, ha más is. A szagtól, a látványtól. Négy gyerekem például nem egyszer volt beteg, hadd ne meséljem el részletesen... Hát nem kellemes, de túl lehet élni. Vsz ösztönös védekezés ugyanazon dolog ellen, ami miatt a másik hány.
ma 20:35
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem győződ le, hanem megtanulsz együtt élni vele és nem titkolod el mások elől.
ma 20:45
 3/5 anonim ***** válasza:
Ez több embernél van mint gondolnád. Sokan ha valakit látnak öklendezni maguk is elkezdik. Agyban lejátszódó folyamat. Hiszen még többen hánytatják magukat. Letol valamit a torkán és ott tartja ameddig elhányja magát. Sokan már attól rosszul vannak hogy ezt olvassák. Ez is agyban lejátszódó folyamat
ma 21:05
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem úgy néz ki mint aki titkolja...

Kérdező, én ugyanígy vagyok, átéltem már egyet s mást, volt több műtétem, csobttörés, agyrázkódás és társai.

Egy hányós vírus még mindig magasan vezeti a listát, annyira sz@r.

Inkább vergődök 1 évig minden nap 40 fokos lázzal mint egy ilyen éjszaka.

Nagyon nem tudsz mit csinálni. Amikor hallod hogy környezetedben előfordult ilyen, étkezés előtt meg wc-használat után mindig moss kezet, ne igyál más poharából, ne ölelgess-puszilgass a környezetedben.

Azért ezzel is lehet csökkenteni az esélyét, és megnyugtathat, hogy te megtettél mindent.

Az már egy masik dolog mikor mindenki más magasról sz@rik bele és pl hótt betegen bemegy dolgozni, és tojik rá, hogyha utána dögrováson van mindenki...

Meg hát az élet hozhat olyat, nem tudsz és nem is lehet mindent kivédeni.

Egyébként túlélhető. De én ha kell az ördögöt is lefizetném, csak hadd maradjak ki ebből.

ma 21:13
 5/5 anonim ***** válasza:

Egy ismerősöm szintén emetofóbiás és az is közös pont, hogy neki is traumához köthető. Egyelőre nem gyógyult ki belőle, csak kerüli az ilyen szituációkat. Állítólag minden fóliában az a terápia, hogy ki kell tenni az illetőt a féleme tárgyának, ezáltal megtapasztalja, hogy közel sem olyan ijesztő, mint elképzelte. Tehát lehet, hogy ha elkapnál valamilyen vírust, amitől sok év után újra hánynál, lehet, hogy te is arra jutnál, hogy persze nem kellemes,de teljesen túlélhető dolog.

Tudom, hogy ez így leírva elméletileg egyszerű, mégis nagyon nehéz ha benne vagy. Remélem tudtok majd megoldást találni a pszichológussal

ma 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!