Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Honnan tudhatom, hogy tényleg...

Honnan tudhatom, hogy tényleg magasan funkcionáló autista vagyok-e? 22/F

Figyelt kérdés

Még kiskoromban ADHDval diagnosztizáltak, amit sokszor kevernek össze autista tünetekkel elvileg. Voltak fura dolgaim, ami a legtöbb embert az OCDre emlékeztette, sokat igazgattam a papucsomat a küszöb előtt, vagy ha megkerültem az oszlopokat, akkor ugyanabban a sorrendben és irányban vissza is kerültem. Leginkább a 4 hatványait szerettem, először megérintettem valamit 4x, utána 8x, 16x, 32x, 64x...

Illetve mindig egyedül szerettem játszani, illetve óvodában az egyetlen lány barátommal. Rengeteget szerepjátékoztam, plüssemmel játszottam történeteket és ezzel voltam el órákig.

Később iskolában figyelmemmel volt problémám, meg semmi nem érdekelt a matekon, fizikán kívül, töri és magyar egyszerűen unalmas volt. A tanárok közül volt aki kinevetett, általában ahogy viselkedek és az egész osztály előtt hangosan nevetve figurázott ki, hogyan hogyan viselkedem. Nyilván ez nagyon szarul esett, ez ment 6 éven keresztül, majd 6. osztályban óra közepén amikor ezt csinálta a tanár akkor szó nélkül felálltam és bemutattam neki, amiből aztán egy szaktanári lett.

Illetve voltak kedvesebb tanárok, akik csak szórakozott professzornak hívtak, meg szerintük sokkal jobb eredményeket is elérhettem volna, csak nem tettem bele energiát.

Soha nem gondoltam magam egy rossz indulatú embernek, de ismerkedni nagyon rosszul tudtam, első barátnőmet úgy ismertem meg, hogy ő jött oda hozzám 15 évesen. Meg jelentkeztem egy elit gimnáziumba, ahová nehéz volt bekerülni, az írásbelim nagyon jól sikerült, az alapján lett is volna esélyem, de a szóbelin irreálisan alacsony pontokat értem el. Így volt ez az összes helynél ahova beadtam a pályázatot. Később ELTE IKn tanultam. Ott nem is beszéltem senkivel nagyon, max azzal aki odajött hozzám, végül 2 emberrel lettem jóban. Munkában megint előjött a rossz kommunikációs képességek hátránya, az interjúkon a HRes részén nagyon ritkán jutottam tovább, nagyon szorongtam a beszélgetések előtt, elviselhetetlen volt a hasi görcs amit éreztem. Általában amúgy is görcsölt a hasam egész életemben, ami soha nem állt le szinte. Egyetem után kijutottam USAba, ahol megkínáltak marihuánával, onnantól amikor próbáltam ideiglenesen megszűntek a hasi görcsök és a kommunikációs nehézségeim is feloldódtak, óriási megkönnyebbülés volt, aztán amikor visszajöttem Magyarországra megint visszajöttek a hasi görcsök. Később kíváncsiságból megprobáltam a Mensa tesztet, jóval idő előtt befejeztem 135+ eredménnyel, innen gondoltam hogy esetleg magasan funkcionáló autista lehetek, akinek a matematika képességei fejlettebbek, de más területeken nagyon rosszul teljesít.

Ismerőseim és jelenlegi barátaim egy önzetlen kedves embernek tartanak, aki nem használ ki senkit, de nemrégiben valaki nárcisztikusnak nevezett és teljesen ráparáztam és bűntudatom lett miatta. Kb mindig azon jár a fejem, hogy most akkor melyik mentális betegség igaz rám, OCD, ADHD, VAGY ASD. És egyébként nem tudom mennyire releváns, de gyakran van hogy valamit nagy hévvel elkezdek aztán eljutok egy jó szintre és elkezdek valami mást, PL 2 évig Street workoutoztam, már ment a muscle up, front lever, human flag, aztán abbahagytam. Előtte görkorcsolyáztam 10 évet, nagyon sokat fejlesztve a koordinációs képességeimen, de volt hogy 1,5 évig napi szinten ittam alkoholt, aztán egyik napról a másikra abbahagytam. Volt hogy kipróbáltam már szereket is, csak kíváncsiságból, egy alkalommal és ennyi. Olyan is volt hogy évekig festettem rajzoltam, abbahagytam, majd megint, ugyanígy olvasással.

Illetve a hobbikhoz kapcsolódóan, nagyon szerettem főzni, sütni, 8 évesen csináltam életem első sütijét egyedül, azóta folyamatosan sütök, főzök és nagyon finoman, a különböző fűszereket már 10 évesen elég pontosan megkülönböztettem egymástól.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de így is elég hosszú lett. Nem tudom hogyan deríthetném ki, Magyarországon jelenleg nem foglalkoznak ASD diagnosztizálásával, mert nincs rá szakember...

szept. 4. 16:07
 1/8 anonim ***** válasza:
89%
Vannak olyan magánrendelések, ahol foglalkoznak felnőtt autisták diagnosztizálásával.
szept. 4. 17:24
 2/8 anonim ***** válasza:
89%
Szia haver. Rengeteg közös vonást fedeztem fel. Szard le ki mit gondol rólad. Én is a mensa maximumát teljesítettem. De nem bírom ha korlátoznak. Ami érdekel egyszer olvasom el, ami nem, azt képtelen vagyok megtanulni. Utálom az embereket. Pár barátom van, velük nagyon szoros a kapcsolatom. Szerintem engedd el, ne parázz ezen. Tuti nekem is van vmi problémám, de ha nem tudom, nem fáj. 😀
szept. 4. 17:34
 3/8 A kérdező kommentje:

#1 nem találtam ilyet

#2 akkor jó pár dologban hasonlítunk, neked is voltak esetleg szorongásos tüneteid és depressziód korábban?

szept. 4. 18:00
 4/8 anonim ***** válasza:
59%
1-es válaszoló vagyok: ha érdekel, tudok segíteni, adok címet privátban.
szept. 4. 18:05
 5/8 anonim ***** válasza:

Ezt a honlapot tudom ajánlani, ezek hivatalos autizmus tesztek:

[link]

Elvileg öndiagnosztizálásra nem alkalmasak, gyakorlatilag ha toronymagasan a határérték fölötti pont jön ki, az nem kicsit gyanús.

Két esetben érdemes szakemberhez fordulni. Egyrészt ha szeretnél valamiféle bizonyosságot, választ hogy miért élsz meg mindent másképp. Másrészt ha valamiféle segítségre van szükséged, valamilyen szociális képességben jobb akarsz lenni. Ezekhez bőven elég ha egy autizmushoz értő pszichológust keresel. A hivatalos diagnózis tudtommal macerásabb, de talán jár rá adókedvezmény ha megadják.

Ha csak a neten akarsz tippeket keresni, hogy hogyan segíts magadon, ahhoz tökéletesen elég az öndiagnózis. Aztán vagy beválik amit találsz, vagy nem.

szept. 4. 19:26
 6/8 anonim ***** válasza:
69%
Mai napig depressziós vagyok, és szorongok ha komfortzónán kívül kerülök. Kettes voltam.
szept. 4. 19:41
 7/8 A kérdező kommentje:

#6 én is hasonlóan vagyok néha, illetve nemcsak hogy rosszak a szociális készségeim, de nem tudok kimenni bulizni, mert nem szeretem.

#5 köszönöm, kipróbálom ezeket a teszteket, nem tudom még hogy csinálok e hivatalos tesztet, maximumot ha sikerül valami támogatással és nem több százezret kiadni rá.

#1 igen, érdekelne, azt olvastam mindenhol hogy nincs orvos jelenleg aki ilyen diagnózist tudna felállítani, mert külföldre mentek dolgozni

szept. 4. 23:29
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
én kicsit magamra ismertem a leírásod alapján, habár én más élethelyzetben vagyok, meg szerekhez is más a viszonyom. nemsoká eljutok pszichiáterhez, kíváncsi vagyok ő mit mond :D írj ha akarsz nem harapok 24/N
szept. 5. 14:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!