Szed vagy szedett valaki egyszerre két fajta antipszichotikumot?
Ketileptet szedek 4 éve(300mg) és 10 napja haloperidolt(napi 3 mg).
Mellette olwexya reggel 150 mg,lamolep 200 reggel,este 200 mg).
Idegességre,feszültségre,szociális fóbiára,szorongásra lett felírva a haloperidol mint új gyógyszer.
Érezhetem magam zavartnak és nyugtalannak?
Több kérdés és gondolat is felmerült bennem a kérdésed alapján. Ha csak a gyógyszereket láttam volna diagnózis nélkül, biztos lettem volna abban, hogy ez egy bipoláris beteg gyógyszeres terápiája, akinél jellemzőbb a depresszió, és jelenleg is egy súlyos, akár pszichotikus szintű depressziós epizódban van. Vagy esetleg egy komplexebb borberline személyiségzavaros illető, akinél a pszichoterápia nem segít. Ha viszont nálad "csupán" pánikról, szorongásról, feszültségről van szó, akkor miért szedsz mindent, csak éppen szorongásoldót nem? Félreértés ne essék, nem állítom, hogy a pszichiátered félre kezel, hiszen nem ismerem a történeted, a tüneteidet, hogy eddig milyen gyógyszereket próbáltál és mi használt, mi nem. Mindenesetre érdekes.
És hogy a kérdésedre is válaszoljak: nem ritka, hogy valaki kétféle antipszichotikumot szed egyszerre. A quetiapin különösen gyakori választás sokféle betegségben. A haloperidol valóban nem a legmodernebb szer, bár előfordul, hogy átmenetileg kiegészítésként adják, míg az illető ki nem mozdul az adott állapotból.
5-ös válaszoló!
Köszi,hogy írtál!
Mit jelent az,hogy a lamolep semlegesít?
És az Olwexyát szerinted mikor kéne bevenni?Jelenleg 150mg reggel-150 mg este.De frontint minden nap veszek be mert ha nem akkor már ideges feszült,dekoncentrált leszek és a fizikai tünetek is jönnek.Nem értem.Mindig gondolkozom,miért csak frontinnal vagyok "jól"és mûködõképes.Persze függök a frontinttól tudom de ez az olwexya emelés esetleg ki tudná ütni a frontint?vagy lassan el kell majd hagyni a frontint és akkor van esély hogy az emelt olwexya segítsen szorongásaimon,kóros idegességemen amin jelenleg csak a frontin tud?
Hogy látod ezt a dolgot illetve amit írtál feljebb az SNDRI dologról mert nem értem
hat a lamoleprol mint termek inkabb nem irok velemenyt, en lamictalt szoktam kerni, de mindegy tekintsunk el ettol. A hatoanyag lamotrigine, hogy mit jelent... hat most szakszavakkal leirhatnam de ne. Lenyeg, hogy olyan mint egy xanax, te esetedben megint frontin, plusz meg egy nyugtato hatas viszont az a masodlagos hatas erosebb mar, ezert "semlegesit".
Gondolom a pszichiatered ezert irt fel neked lamotrigine-t hogy a 300mg (az viszont nagyon helyes mennyiseg egyebkent mar!) venlafaxine-t egyensulyozza, sot kiegeszitse, a frontint nem tudom o irja-e fel. Az venlafaxine eros SNDRI ebben a dozisban mar, hat opioid receptorra is igaz extrem kicsi modon, de hat. Az olwexya alatt hogy kiuti nem tudom mit ertesz, mert az olwexya egy antidepresszans, a frontin meg egy nyugtato, gondolom, hogy semlegesiti a frontint?
Hat ha olyan mennyisegben szeded a frontint, akkor elkepzelheto, de a lamotrigine... nehez leirni de nagyjabol olyan mint egy erosebb xanax amihez nem szoksz hozza ami jol hangzik de van 1-2 mellekhatasa az egyik az emlekezet kieses ami amugy nem durva, csak ja, hozza lehet szokni, es nem arrol beszelek hogy 2mp ezelott mit mondtak hanem, hogy pontosan milyen szam volt a tablan tegnap reggel amikor egy fontos dolgon dolgoztal.
Olwexya jo ugy ahogy van reggel este, frontint szerintem ki lehet valtani 600mg lamotriginnel lassabban (de nem is tudom a frontint ki irja fel neked). Tudom jonnek hogy uristen 600mg a max az 400mg, a lamotrigine gyartoja brit eredetu, Lamictal neven fut, kormanyzati oldalon a brit kormanyzati oldalon oda le van irva. Nem tudom a lamolepbol miert csak 400, de a Lamictal ami az eredeti abbol 600mg a bipolarisoknak 900mg is lehet epilepsziasoknak, en mar szedtem 900mg-ot is, de ott mar tenyleg olyan semleges lettem, es feledekeny, hogy szo szerint nem ereztem erzelmileg semmit, mondtam inkabb nem. Sot ismerek olyat aki 1200mg-ot szed - redditen. Az en adagom 600mg lamotrigine, 3mg xanax, 9mg rivotril, tudom eleg nagy, de mindenkinek mas kell, lehet elitelni, megitelni, en nyitott vagyok mindenkinek a dozisara, nem rogton "fuj".
A lamotrigine ezen felul meg egy pluszt ad nyugtatasert, es ez a 3-mas hatas mar eleg eros egyutt ezert mar semlegesit, es vannak mellekhatasok mert ugye ez nem antidepresszans vagy nyugtato hanem antiepileptikum, de felirhatjak az elobb emlitettekre is (egyelore).
szakszoval 3 dolog aki akarja nezzen utana: encephalon 25% GABAkin novekedes, IPSC/EPSC amplitudo es frekvencia, inhibitalt natrium es/vagy calcium feszultseg csatornak (ez meg nem tiszta egyelore mert uj szer struktura)
UI: Irigylem a pszichiateredet, enyem egyebkent lazabb, de a tied szerintem elegge kompetens ha 300mg Olwexyat rak fel neked, nem pedig es/citalopram vegig. a venlafaxine az egyik legjobb gyogyszer. A lamotrigine is, hogy ez a kombo ez is nagyon jo. A frontint ha o irta fel, akkor legyen.
Köszi szépen!
Arra értettem a kiütést,hogy esélyes lehet szerinted az olvexya emeléssel (300 mg on felül)hogy megszüntetheti a generalizált szorongás tüneteit?Vagy erre csak a frontin képes?
Olvastam,hogy antidepresszánst javasolják nyugtató helyett de nálam ilyen beállítással is kell a frontin.
Én egyébként ketileptet kapok még estére 300 mg-ot.
De persze beszélgetek hamarosan a doktornõvel.
De nekem mint állandóan szorongó,aggódó,kórosan ideges és frusztrált embernek miért kell az a 3 gyógyszer azt nem értem. (Én antidepire gondoltam )ilyen betegség esetén, szerinted ilyen tünetekkel miért kell 3 gyógyszer?És 4.ami frontin ami nèlkül régóta nem tudok meglenni mert rosszul vagyok amikor már érzem hogy be kell venni.Több elvonó,több rehab volt már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!