Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Stressz okozta hányinger...

Stressz okozta hányinger ellen lehet tenni valamit?

Figyelt kérdés

2023. Decemberében kezdődött, mikor az osztályal kántálni voltunk. Túl sokat ehettem, és akkor jött elő először a nagyon erős hányinger. (Fontos megjegyezni: Hányni még SOSE hánytam, mindig csak a hányinger van, néha öklendezés) azóta van, pl. Mikor téliszünet után

visszamentünk az iskolába, egy hétig reggelenként nagyon erős hámyingerem volt, aztán egy idő után elmúlt és így nem is volt. Aztán a szünet után még olyan 2-3 hétig felelések, dolgozatok előtt vagy pl. tesiórán mikor jegyre ment valami, de aztán az is

elmúlt és utána nagyon többet nem is volt. December után, mikor először mentem magyszüleimhez, borzasztó hányingerem volt pedig Minden héten menni szokta. Június elején 4 napra

Erdélyben voltunk az osztályal, az indulás reggelén volt nagyon hányingerem, míg fel nem ültem a többiekkel a buszra, aztán pedig a 3. és 4. nap reggelén is. (A 3. Nap reggelinél elég sokat ettem, de a 4.-nél csak úgy volt miután felébredtem, ennj sem tudtam.)

Most Júliusban volt oszt. társaimmal sátrazni voltam (nem az első alkalom, hanem a 3.) egész nap enni sem tudtam a hányingertől, aztán este viszonylag sokat ettem az éhségtől mivel nem volt hányingerem, de utána újra hányingerem lett egész hajnalban és másnap reggel.

Furcsa, hogy egyszer a "stressz" máskor a sok evés okozza. Régen Sose volt ilyen. Jó lenne rájönni miert, mert emiatt táborokat is ki kellett hagyak.

aug. 14. 19:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Mi a helyzet pasiügyeknél? (vagy ha srác vagy, akkor csajügyeknél)

Lehet, sokkal mélyebben van a probléma gyökere.

aug. 14. 19:38
 2/3 A kérdező kommentje:

Fiú vagyok. Barátnőm sose volt. Lány barátom igen, de velük mind összevesztem még tavaly, és hiába békültünk ki év elején, már nem beszélünk, főleg hogy az egyiknek elmondtam higy tetszik.

Régen 2. osztályban volt hasonló, hogy nem tudtam enni az iskolában mert hányingerem volt, de az nem terjedt ki az életek többi részére

aug. 14. 19:47
 3/3 anonim ***** válasza:

A leírtak alapján nehéz megmondani hogy van-e összefüggés a stresszes állapotban és az egyéb helyzetekben tapasztalt hányingered között.

Ha pl. felelés előtt van hányingered akkor ezeket tudom javasolni:

- Stressz mérséklése: Nah, ezt könnyebb mondani mint csinálni. Ez olyan dolog amivel mindenki küzd valamennyire, életkortól függetlenül, így rengeteg írást találsz a témában. Itt most nem szaporítom a szót ezzel. A stressz sajnos az élet része, szóval csodát azért ne várj egy módszertől sem.. de enyhíteni lehetséges.

- Ha előre tudod hogy valami stresszes dolog vár, ne egyél előtte. Persze éh gyomorra is lehet hányingere az embernek, de ez a ritkább. Van hogy az ember relatíve üresnek gondolja a gyomrát, holott még folyik némi emésztés. Ahogy felnövünk, gyakran nehezebben/lassabban emésztünk meg bizonyos dolgokat mint gyerekként. Lehet hogy már nem bírod annyira a zsíros ételeket vagy tejtermékeket mint korábban. Ezt neked kell kitapasztalnod, de lehet 2-3 órával a stresszes helyzet előtt már jobb nem enni (vagy bizonyos dolgokat nem enni).

Nem tudom hogy volt-e már hányingered tesióra alatt... komolyabb testmozgás közben a szervezet energiaforrásokat von el az emésztéstőrendszertől, ami hányingert/hányást okozhat ha nem üres a gyomrod. A stresszes állapot a szervezetet testmozgásra (menekülésre) készíti fel, ezért ilyenkor is hasonlóakat tapasztalhatsz.

- Ne hintázz a székkel és ne járj föl-alá miközben a tankönyvedet olvasod vagy a telefonod képernyőjét nézed. Ez "tengeri betegséget" okozhat. Dolgozat vagy felelés előtt érthető hogy mindenki szeretné még utoljára átolvasni az anyagot. Csak arra ügyelj hogy ne mocorogj közben túl sokat. Autóban vagy buszon utazva olvasni sem mindig jó.. van aki bírja, van aki nem.

A reggeli (stresszelés mentes) hányingerre is csak annyit tudok írni most hirtelen hogy győződj meg róla hogy nem okozol-e magadnak tengeri betegséget valamivel. Ez ugyan nem egy gyakori probléma, de vannak akik nehezen tolerálják az "animációkat". Ha esetleg túl közelről nézed a tévét, vagy görgeted a képet a telefonodon az okozhat problémákat.

Korábban említettem hogy abban a korban lehetsz mikor egyes ételek már nehezebben emésztődnek. Figyelj arra hogy mit eszel előző nap. Lehet hogy a hányinger csak másnap reggel jelentkezik.

Vény nélkül kapható gyógyszerek körül a Daedalon-t érdemes talán kipróbálnod. Ez akkor használ leginkább ha tényleg valami tengeri betegség szerű a kiváltó ok. Gyomorrontás és/vagy stressz okozta hányingerre nem annyira hat.

aug. 14. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!