Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A skizoid személyiségzavar...

A skizoid személyiségzavar gyógyítható?

Figyelt kérdés
27 éves vagyok és ősszel diagnosztizált vele egy pszichológus. Azóta egy másik pszichológusnál is voltam, aki ugyanezt mondta. Továbbá elmentem egy pszichiáterhez is, aki szintén személyiségzavart - skizoidot vagy skizotypalt - gondol. Szóval elég biztosnak gondolom, de azt olvastam, hogy elég rossz a prognózis ennél a személyiségzavarnál. Előre is köszönöm a válaszadást!

máj. 24. 19:14
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Nem hiszitek el, de 2014-ben borderline is voltam egy pszichológus szerint.
máj. 26. 18:26
 12/12 anonim ***** válasza:

Én elhiszem. Van több rendellenesség, ami hasonló. Másrészt gyakori a komorbiditás is. Lehet, hogy rendesek voltak a szakemberek, mert tudják, hogy ha egy fiatalnak skizofrénia diagnózist adnak, akkor amiatt is lehet rengeteg plusz problémája, mert talán ez az, ami a leginkább stigmatizál. Az olanzapint azért írják fel, hogy az epizód ne ismétlődhessen meg. Nekem azért is lett gyanús, hogy itt akár skizofrénia is lehet a háttérben, mert 10 éve szedetik veled, valószínűleg azért, hogy a szer nélkül visszaeshetnél. Szerintem is jobb, ha tovább szeded, akár életed végéig. Így elkerülheted, hogy kiújuljon és nem kapod meg a stigmát se. Innen is megdicsérem a pszichiáteredet.

Az autizmus és a skizoid személyiségzavar sokban hasonlít. Közös bennük az extrém zárkózottság, elkülönülés másoktól, szociális nehézségek. Viszont az autistáknak vannak jellegzetes agybeli dolgaik, amik a skizoidoknál nem tapasztalhatóak. Pl. az autisták mindent szó szerint vesznek, nem értik az iróniát, az átvitt értelmet. Gyakoriak a szenzoros túlérzékenységek, pl. zajokra, tapintási érzetekre, ízekre, pl. gyakran szelektív evők, extrémen válogatósak, vagy nem bírnak magukon elviselni textíliákat (pl. műszálas anyagot, vagy maszkot a covid ellen). Az autisták gyakran nem tudnak hazudni, pont amiatt, hogy mindent szó szerint vesznek. Extrém jó a monotonitás-tűrésük, a változásokat nem jól viselik emiatt. Többnyire beszűkült az érdeklődési körük is. Ez jól jöhet kutatói pályán pl. Nem vagyok pszichiáter, se pszichológus, de az a gyanúm, ha a fentebb leírt autista jellegzetességek nem állnak nálad fent, akkor valószínűleg nem vagy autista. Felnőttek esetében amúgy létezik magánúton kivizsgálás autizmusra, ha érdekel és úgy érzed, hasznodra válna, nézesd meg magad.

máj. 26. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!