Jakab Ferenc pécsi virológus öngyilkossága előtt feltételeztétek volna róla, hogy lelkileg padlón van, és valószínűleg senki sem volt, akivel ezt meg tudta volna beszélni?
Szerintem ez tragikus.
Nem gondoltam volna, hogy ez szakmailag sikeres, elismert szakember ennyire magányos a problémáiban.
tegnap 09:29
Miért, kiderült róla?
Egyébként egyértelműen látszott rajta.
Az öngyilkosságot megelőzi egy állapot, egy folyamat. Nagyon nehéz észre venni, szakember veheti észre. Ha az illető titkolja állapotát, megjátsza, hogy minden oké, még nevet is, vidámnak mutatja magát, akkor lehetetlen észre venni. Persze ő is tud olyan mondatokat véletlenül mondani, vagy az írásából is kiderülhet, pl a lefelé hajló íráskép, a mondat vége picit lejjebb van, vagy sokat sóhajt, vagy "á, mindegy" szófordulatokat mond, vagy a vele élő emberek azt veszik észre, ami korábban érdekelte, azal már nem törődik. Vagy megszűntek az érzelmei. De ha ideges, és korábban ez nem volt jellemző, akkor is lehet, hogy zajlik valami benne. Vannak, akik hangoztatják, hogy végzek magammal. Őket is komolyan kell venni. Ez jelzés, hogy bajban van, így jelzi, hogy segítségre lenne szüksége.
Az ilyen állapotú ember egyre beszűkül, a tett idejére teljesen beszűkült állapotban van. Ez olyasmi, hogy nincs realitás érzéke, nem számol más verziókkal, lemond a jövőről, neki is több lehetősége lenne, de nem lát rá ezekre. Van olyan, hogy senki nem vesz észre semmit
33
Total nem nehez eszrevenni. Ez a baj. Akikkel egyutt van sokat, szulok, baratok fix latjak hogy valami nem oke. Es semmit nem tesznek a legeslegtobb esetben, ja de, lesz*rjak. Es igen elmondjak hogy szivesen meghalnanak mar csak az atlag persze en nem tudom mert en is ilyen vagyok, ok nem ertik ezt, nincs empatia ezen a reszen mert nincsenek benne de nem is okolom oket. Nem kenyszeritem rajuk hogy lassanak egy olyan szint amit en latok, mert el sem tudom magyarazni, hogy az milyen. Te eltudnad a sajatodet? A te mondjuk kek szint az egen latni, magyarazni? Ugyanigy ok is. A szint tudjak kimondani csak, de a reszletbe nem tudnak belemenni, de eleg elmondani, hogy mi a fo gond, mi a hajlam. Nincs beszukult tudatallapot sem. Csak kivulrol ez irracionalisnak tunik egy atlag embernek, de aki ezen atesik az racionalis kovetkeztetesekbol egy masok szamara irracionalis megoldast valaszt, viszont neki megmarad racionalisnak. Nincs olyan, hogy senki nem vesz eszre semmit. Mindig van legalabb egy valaki, aki eszrevesz valamit. Mindig. Csak leszarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!