Miért mondják a skizofréniára, hogy környezeti betegség, míg a bipoláris zavarra, hogy bioritmus betegség?
Sehogyan sem kapcsolódnak valószínűleg, én sose hallottam ilyet. Skizofrénia esetén azt hallottam hogy "környezeti tényezők és/vagy genetikai meghatározottság" de elvileg egyértelműen az okát (még) nem tudják.
Bipoláris esetén talán esetleg elképzelhető hogy évszak változás hatással van rá.
Nyilván nekem is van sejtésem, de kíváncsi vagyok a véleményekre.
Szerintem a skizofréniánál a pszichózisra utal a környezet egyrészt, mivel elveszti a kapcsolatát a környezetével, másrészt a körülmények azok, amik annyira izolálóak, elutasítóak, hogy a saját világába merül a beteg.
A bipolaritás pedig szerintem, olyan betegség, ami az emberi bioritmushoz kötődik, ott van valami biokémiai hiba. Napról napra, hétről hétre változnak az egészségesek is, de ők tartósan megrekednek hol a depresszív, hol a mániás állapotokban. Náluk a bioritmus fel van borulva kezeletlenül.
Szóval ezek te általad kreált laikus kifejezések. Így nem igaz az az állítás, hogy "azt mondják"... főleg nem mond ilyet a szakirodalom.
"másrészt a körülmények azok, amik annyira izolálóak, elutasítóak"
A pszichózis következménye alakul ki a beteg olyan viselkedése, amely miatt a környezet elutasító lesz, nem pedig fordítva. Bár van igazság abban, hogy akiben meg van a hajlam a skizofréniára, annál a pszichózist egy környezeti trigger kiválthatja, pl. súlyos bántalmazó közeg, nagy érzelmi stressz.
A bioritmus az alvás-ébrenlét ciklus szabályozását jelenti, illetve az évszakos változásokhoz történő testi alkalmazkodást. Az, hogy a bipoláris zavar is ciklikus, az nem jelenti, hogy a bioritmus felborulásához lenne köze. A bioritmus felborulása nem a bipoláris zavarhoz, hanem az alvászavarokhoz kapcsolódik.
Érintett vagyok valamilyen szinten.
A skizofréniáról ezt egy szakember előadásában hallottam, de nem tudom pontosan ki, pedig egy párat átpörgettem, hogy rájöjjek a kedvedért. Szerintem a pszichózis egy folyamatos feedback állapot a környezettel. Ébren vagy (a valóságban), de álmodsz (az alternatív valóságban).
A bipolárisról egy betegségben szenvedő youtubeozó nő gondolatát idéztem, aki úgy hivatkozott rá, hogy akként szokták érteni és ezért figyelnie kell a napi rutinjára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!