Terapeuta keresés - hosszú vagy rövid bemutatkozás legyen?
a) Belefér egy 25 mondatos levél (mindenestől), amiben kifejtem a személyes problémákat? Ezt megunják a terapeuták? Félrevezeti őket? Vagy kifejezetten hasznos, ha kap egy részletes képet?
b) Vagy inkább általános problémákat nevezzek meg tőszavakban? (szorongás, párkapcsolati nehézség, stb...)
2-es, akkor hogyan dönti el, hogy ő egyáltalán kompetens személy e?
De mondok rosszabbat. Feliratkozol várólistára néhány teraphoz, majd 6-12 hónap múlva az első találkozón közli, hogy nem tudja vállalni, mert szerinte más gond lehet.
Azért kár várni.
A 25 mondatba egyébként beleértettem az 5 mondatnyi technikai kérdést és 5 mondatnyi terápiás előzményt.
Leszorítom a maradékot 10 mondatnyi bemutatkozásra, az úgy beleférhet?
3# Az első konzultáció alkalmával dönti el, hogy tud-e segíteni neked vagy nem.
Más a helyzet súlyosabb mentális betegségek esetén (pl. skizofrénia), azt illik azért megemlíteni időpont kérésnél.
Sehol nem hallottam még, 6-12 hónapnyi várakozásról, csak állami ellátásban. Ilyenkor az ember nem vár, hanem keres másik szakembert...
5-ös, még hosszabb várakozási idők is vannak.
Van az a terápia típus, ahol várni kell a rutinos szakemberekre. Mindegyikre.
Kiemelt esti időszakban főleg.
Több éves terápiákat visznek. Csak akkor szabadul fel időpont, ha valaki végez, vagy kiszáll.
Személyiségzavar is lehet súlyosabb.
Nem említhetem meg neki szó szerint, amíg én sem tudok róla pontosan. Szerintem ezért jó körbeírni a fő panaszokat.
6# Akkor keress másik szakembert. 3 éve járok pszichoterápiára személyiségzavarral, szorongással és depresszióval, úgyhogy én is abba a csoportba tartozom, akiket éveken keresztül visz egy szakember.
Én nem bírtam volna ki több hónapnyi várakozási időt. Volt olyan terapeuta, aki nem tudott volna fogadni, de eszembe se jutott várni rá.
Az alapján amit ír magáról a szakember (gondolom neten keresed) nagyjából lehet meg tudod ítélni: tud -e segíteni. Fel szokták sorolni, milyen problémák esetén tudnak segíteni.
Akinek sok betege van, nem biztos hogy van ideje hosszú leveleket olvasni, valamint szeretik, ha az illető személyesen mondja el problémáját.
Írd meg nyugodtan, max nem olvassa el. Én is általában hosszabban ki szoktam fejteni a szitut. Semmi baja nem lesz, ha el kell olvasnia 25 mondatot.
Amúgy meg túlparázod ezt is. :-)
6-os: érzel egyébként javulást? Kíváncsiságból kérdezem, hogy milyen "technikával" dolgozik?
9-es: pont ez a személyiségzavarom része :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!