Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Praktizálhat valaki engedély...

Praktizálhat valaki engedély nélkül pszichológusként?

Figyelt kérdés
Jelenteni szeretném, mert nincs neki. Illetve tudomásomra jutott, hogy súlyos betegeknek komoly pénzért "alternatív terápiát nyújt".
2024. jan. 10. 13:11
 1/9 A kérdező kommentje:
Illetve attól is félek, hogy letagadja, ezért névtelenül akarom.
2024. jan. 10. 13:15
 2/9 A kérdező kommentje:
Meg fogalmam sincs, mit írjak bele, mit csinál stb.
2024. jan. 10. 13:20
 3/9 anonim ***** válasza:
96%
Sokan folytatnak olyan tevékenységet, amihez nem kértek engedélyt és adót meg TB-t sem fizetnek utána.
2024. jan. 10. 13:24
 4/9 A kérdező kommentje:
Ja és a címét sem tudom, csak telefonon beszéltem vele és így nehéz. De nem akarom.m hogy valakit ilyen kuruzsló behúzzon.
2024. jan. 10. 13:25
 5/9 A kérdező kommentje:
Ehhez végzetség és engedély kellene, nemcsak valami elmbeteg kitalálja. Nekem csak az a célom, hogy más ne ilyen kuruzslónál végezze.
2024. jan. 10. 13:29
 6/9 Psycho ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy nem sokat lehet tenni az ilyennel. Én is ismerek ilyet, aki olyan tevékenységet csinál, amit nem tehetne - csaképp ügyesen megkerüli a dolgot.

Illetve attól függ.

Ha azt mondja magáról, hogy pl. pszichoterápiát folytat, akkor meg lehet csípni. Ez a tevékenység ugyanis szigorúan végzettséghez kötött.

Ha viszont azt mondja magáról, hogy ő valamiféle alternatív anyámkínját csinál (kellően ügyelve arra, hogy végzettséghez kötött tevékenységet ne tüntessen fel a repertoárjában), akkor nem igazán lehet tenni semmit, mert nem folytat törvénybe ütköző dolgot.

Szóval azt kell megvizsgálni, hogy az általa bevallottan végzett tevékenység van-e valamiféle végzettséghez kötve. Ha igen, akkor támadható. Ha nem, akkor sajnos ez van, ilyen a jogi környezet :(

Az meg, hogy konkrétan mi zajlik a "rendelő" falain belül, kutya nem tudja leellenőrizni.

Nagyüzemben is űzik ezt, a TV-ben is lehet látni kapitálisan nagy kuruzslást, 1000ft+áfa/percért (vagy ki tudja mennyiért) küldött pénzenergiákról meg hasonlókról, mégsem tehet senki semmit.

2024. jan. 10. 16:08
 7/9 A kérdező kommentje:
Az egy pszichológus, aki be is vallja, hogy pszicho- és hipnoterápiát folytat, de nincsen engedélye hozzá. Illetve közölte, hogy a fő repertoárja daganatos betegek hipnózissal "kezelése", nos ez mindenre jó, csak arra nem. Az a baj, hogy a rendelőjének címét nem adta meg, nem tudom megcsípni, de nagyon kiakadtam.
2024. jan. 10. 16:34
 8/9 Psycho ***** válasza:

A hipnoterapeuta képzésnek legjobb tudomásom szerint NEM előfeltétele a klinikai szakpszichológusi vagy pszichoterapeuta végzettség, tehát ha elvégezte a hipnoterapeuta képzést, akkor folytathat ilyen tevékenységet.

Pszichoterápiát CSAK olyan szakember folytathat, aki elvégezte az ezzel kapcsolatos képzést, de ennek megvannak a maga bemeneti követelményei (megfelelő szakpszichológusi vagy pszichiáteri végzettség). Ha ő ezt elvégezte, akkor csinálhatja. Ha nem, akkor nem.

De ha már azt mondja, hogy ő pszichológiai tanácsadást folytat (még egyszer: tökmindegy, mi zajlik a négy fal közt), akkor nem követ el törvényszegést.

A daganatos betegek hipnoterápiája önmagában még nem feltétlenül ördögtől való dolog, feltéve, hogy nem magát a rákot akarja "kigyógyítani" az emberből, hanem a rák, mint betegség mentális következményeinek kezelésére összpontosít.

Honnan tudni, hogy nincs engedélye hozzá?

2024. jan. 10. 19:04
 9/9 A kérdező kommentje:

Ezt nekem szakember mondta, hogy itt lehet rákeresni, pszichológus is egészségügyi dolhozó.

[link]

Le lehet ellenőrizni.. A daganatot óhajtja ezzel gyógyítani,nszeringed ez nem kuruzslás? Nehéz bizonyítani, mert mint mondtad, letagadja, mi megy a lakásán. Attól függetlenül káros.

2024. jan. 10. 19:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!