Én is szorongásra kaptam Olanzapint, majd abbahagytam az orvosi utasítás alapján. Azóta alvászavarom van. Tudja valaki, hogy miért? Orvostól kérdeztem, de nem tudja. Valaki esetleg tud erre magyarázatot adni? Valamit hosszú ideig beblokkol az agyban a gyógyszer?
2023. nov. 4. 15:33
12/19 anonim válasza:
Én is szedek antipszichotikumot, nem csak skizofréneknek írják fel. De az adagolásból látszik mire írták. “Sima” depresszióban is használják! Nem a betegséget szüntetik meg, vagy kezelik hanem a tüneteket! Ezer tünete van a depressziónak, vagy legalábbis több mint a skizonak. Mások de több!
Szerintem…
2023. nov. 5. 20:02
13/19 anonim válasza:
Ja és demenseknél is használják, nagymamámnak is adtak, ugyanazt a gyógyszert mint egy skizónak, azért IS hogy jobban aludjon.
Csak Demenseknek mondjuk kb valamiből 25 mg-ot, depressziőban ugyanabból 50-200 mg-ot (ezt nem annyira tudom megtippelni), viszont skizóknak ugyanabból 800 mg-ot, plussz még esetleg kiegészítésnek egy másik antipszichotikumot.
2023. nov. 5. 20:10
14/19 anonim válasza:
Kemény alvás zavart okoz ha abbahagyod...1 hete nem tudok aludni...
2023. nov. 7. 02:47
15/19 anonim válasza:
Méghozzá nagyon nagyon durva alvászavart okoz. Saját tapasztalatból írom. Legalább 5 hónapja szenvedek az alvászavartól. Talán most kezd rendeződni az alvásom.
2023. nov. 7. 13:08
16/19 anonim válasza:
Ez egy antipszichotikum, a legtöbb antipszichotikumhoz hasonlóan a dopamin nevű neurotranszmitter működésének gátlásával az agy aktivitását csökkenti. Sok pszichés probléma, köztük egész súlyosak is, mint pl. látomások, hallucinációk, meg enyhébbek is, mint a szorongás, az agy egyfajta túlzott aktivitásához, túlpörgéséhez kapcsolódnak. Ezt a túlpörgést enyhíti az olanzapin. Erősebb nyugató hatása van, mintha sima nyugtatót, pl. Xanaxot szednél, ami másfajta biokémiai elven működik. Szóval ha te szorongásra kaptad, úgy ezt erősebb, az enyhébb gyógyszerekre nem eléggé reagáló szorongásra szokták általában felírni.
2023. nov. 9. 18:44
17/19 anonim válasza:
Egyáltalán nem csak az 'elmebetegknek' írják fel az olanzapint. Depresszióra ugyan nem igazán de szorongásra és idegességre viszonylag jó, az alvást segíti. Ettől viszont még vigyázni kell vele mert rettentő addiktív.
2023. nov. 23. 16:45
18/19 anonim válasza:
Kedves kérdező!
Legyen eszed és mèg időben rakd le. Ahogy feljebb is írjàk, nem fogsz tudni megszabadulni tőle, hiszen az alvásod kb a 0- ra redukàlódik. Hiàba mondja a pszichiàter, hogy nem addiktív, de nagyon is az…
1,5 èv alatt 3x próbàltam lerakni, majd a 3. próbàlkozás sikerült olyan àron, hogy 4 hónapig tàppénzen voltam és szinte semmit nem aludtam… tönkrevàgta a vegetatív idegrendszert. Idő kellett ahhoz is hogy az altató és a frontin hasson.. Legalàbb ezek hormonálisan nem vágtak tönkre, úgy mint az olanzapin. Mostmár csak minimális altató van, de attól se könnyű megszabadulni.
Kitartást kívánok!
2023. nov. 27. 17:34
19/19 anonim válasza:
Az utolsó válaszolónak teljesen igaza van. Ezt a gyógyszert rettenetesen nehéz elhagyni. Rengeteg receptorra hat. Felborítja az anyagcserét, megzavarja a hormonháztartást. Az az orvos, aki szorongásra és alvásra ír fel ilyen gyógyszert az nagy hibát követ el.Nem erre való. Hosszú távon visszafordíthatatlan károkat is okozhat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!