Hogy működik az Olanzapin, mire szokták adni? SSRI mellé írta fel a pszichiáter szorongásra, de szeretném megérteni a funkcióját
Búra fórumról idézve: "amire kaptam arra nagyon jól bevált….látványosan csökkent a szorongásom, kiegyensúlyozottam lettem…..néha sikerült elmenni is itthonról minden para nélkül…..viszont 10-15 kilót híztam tőle 2 hónap alatt….ha sikerül kontrollt tartanom a kajálással, nagyon szuper lesz….
ja, és bébi adagot eszem belőle…szal 5-10mg-t…."
Te mit érzel magadon?
Depresszióra antipszichotikum?
Szedje be, aki felírta.
Dopamin 2 receptor antagonisták. 4 dopamin útvonal van: mezokortikálism ami a skizofrénia - tüneteiért felelős, a mezolimbikus pedig a + tünetekért, a nigrostriátus a motoros funkciókért felelős, az extrapiramidális szimptómák itt alakulnak ki mikor blokkolva van az útvonal, tuberoinfundibuláris vonal dopamint bocsájt ki, hogy gátolja az agyalapból származó prolaktin termelést.
Atípusos antipszichotikumok: A dopamin 2 receptoron kisebb mértékben hatnak antagonistaként, emellett szerotonin 2A (5HT-2A) receptor blokkolók.
AP-A te olanzapinod jellemzése: Dózis 10-20 (mg/nap) Peak time (h) 6 Tfél (h) 30 Tsteady state (h) 150 ~6 nap. Metabolizmusa: elsődleges CYP enzime a CYP IA2
Bipolárisok és skizofrének szedik, magyarul az elmebetegek. Skizofréneknèl
a téveszméket, hallucinációkat szüntetik meg ezek a gyógyszerek (már ha megszüntetik), bipolárisoknál a mániás időszakban van rá szükség.
Komoly mellékhatások vannak, én sima depresszióra biztos nem szedném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!