Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológusoktól kérdezném...

Pszichológusoktól kérdezném elsősorban: meddig kell mindent eltűrni a terápián részt vevő személytől?

Figyelt kérdés

Természetesen bárki válaszolhat, de főleg szakemberek válasza érdekelne, ha van itt ilyen :)

Leszögezném, hogy nem vagyok pszichoterápia ellenes, sőt! Azt is megértem, hogy ez az egyénnek egy tök nehéz folyamat és lehetnek változások a viselkedésében. Elfogadom, ha van időnkénti dühkitörés, átlagosnál nagyobb érzékenység stb. De tényleg nem tudom, hogy a környezet részéről a támogató hozzáállás azt jelenti-e, illetve jogos elvárás-e, hogy évekig!! el kell fogadni a bunkó agresszív stílust vagy súlyosan bántó dolgait, szólni meg nem lehet semmiért. Nem egy konkrét eset, hanem sajnos több ilyen is van az életemben jelenleg és kezd betelni a pohár.

Ismétlem, NEM pszichológusok ellen uszító kérdés, nagyon pozitív dolognak tartom, hogy valaki dolgozni akar magán.

2023. aug. 24. 13:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem világos a kérdés megfogalmazása, csak tippelek: azt kifogásolod, hogy egy pszichológus türelemre, tűrésre int a kliensével szemben, figyelmen kívül hagyva a te szempontjaidat? Természetesen elvárható egy szakembertől, hogy tudjon rendszerben gondolkodni, tőled pedig már csak azért sem várható el, hogy a végtelenségig tűr egyoldalúan alkalmazkodva, mert ha ebben tönkremégy, akkor már biztosan nem tudod a beteget támogatni.
2023. aug. 24. 15:02
 2/5 anonim ***** válasza:
79%
Nem vagyok pszichológus. A támogató hozzáállás szerintem nem azt jelenti, hogy nem lehet szólni semmiért. Én azt vallom, hogy asszertívan lehet és kell viseltetni a konfliktusokban. A támogatás azt jelenti, hogy senki sem bagatellizálja a problémáját, hogy a diagnosztizált betegségével összefüggő dolgait nem emberi jellemzőjeként aposztrofáljuk, hanem elismerjük tünetként. Az agresszió egy ponton túl büntethető is, ha nem akar uralkodni magán valaki. Ha nem képes, akkor pedig gyógyszert kellene szedni.
2023. aug. 24. 15:07
 3/5 A kérdező kommentje:

"azt kifogásolod, hogy egy pszichológus türelemre, tűrésre int a kliensével szemben, figyelmen kívül hagyva a te szempontjaidat?"

Elég sok helyen olvasni-hallani, hogy legyünk elfogadóbbak, ami korrekt, de néhány esetben magukon a terápián részt vevő embereken már azt a hozzáállást látom, hogy neki most kb bármilyen viselkedés megengedett. Maga a pszichológus nem veszi fel amúgy a kapcsolatot a kliens hozzátartozóival, tehát direktben nem "int türelemre", nem tájékoztat, ami pedig lehet, hogy jobb lenne, de az egy másik kérdés.

Nem feltétlenül olyan esetekről van szó, ahol van diagnosztizált személyiségzavar vagy betegség (vagy nem mondja el, amihez végül is joga van). De ha például próbálom normálisan jelezni, hogy már sok az arrogancia, azt a választ kapom, hogy meg kell élnie és ki kell fejeznie a negatív érzelmeit is. Vagy másik eset (és másik személy), figyelmetlenségből elég sok kárt okoz (jobb esetben helyre lehet hozni "csak" idő és energia ráfordításával, rosszabb esetben anyagi kár), amit a család el is enged egy szintig, de ha valaki finoman szóváteszi, hogy erre vagy arra picit figyeljen, akkor már a plafonon van, hogy miért van ő minősítve vagy kritizálva. Azt felfogom, hogy mélyebb dolgok húzódnak a háttérben, azt is, hogy ez egy összetett folyamat, de elég tehetetlennek érzem magam.

2023. aug. 24. 19:38
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Ezek szerint ő is csak azért jár terápiába, hogy még dörzsöltebben tudja kínozni a környezetét. Nyugodtan közöld vele, neked pedig szorongásos zavarod és pániktüneteid vannak, úgyhogy a kiélendő agresszióját lesz szíves kivinni a pusztába és jódli formájában kiereszteni magából.
2023. aug. 24. 19:52
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem kell semennyire sem tolerálni valakinek az antiszociális viselkedését csak azért, mert terápiára jár. Egy terápia lehet végtelen vagy teljesen hatástalan is, úgyhogy arra nem lehet építeni, hogy majd egyszer csak felfénylik az illető feje körül a glória és egy szentként áll fel a terapeuta székéből. Egyrészt. Másrészt meg az illető “érdekében” tolerálni a viselkedését: ilyet egyetlen terapeuta sem várhat el. Nem ruházhatja át a saját feladatát másokra. Neki kell megteremtenie azt a bizalmi légkört a kliensével, amiben az biztonságban érzi magát és megnyílik előtte. Ez nem várható el a kliens mindennapi környezetétől, mert ők nem szakemberek és nem kliens-terapeuta kapcsolatban vannak az illetővel, a világon senki őket nem fizeti azért az időért és energiáért, amit valakinek az agressziójára elvesztegetnek. Ha mások kárára próbálja megélni a negatív érzelmeit, az nem oké, le kell állítani. Pont az lenne a terápia lényege, hogy megtanuljon úgy létezni az emberek között az indulataival egyetemben, hogy azokat ne irányítsa mások vagy önmaga felé. A terapeuta sem úgy gondolta ezt, hogy verje szét a tálalószekrényt a kisbaltával, hanem hogy detektálja és kimondja, hogy most nagyon ideges vagyok, pont, és ha meg nem tudja ezt kezelni, oldja meg valahogy távol az emberektől. Magyarán le kell választani az indulatot az exhibicionizmusról, azaz hogy csak a műsor kedvéért dühöng valaki.
2023. aug. 25. 01:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!