A családban van egy 67 éves férfi, aki totál kikészült már, ő még menthető volna?
Van egy 67 éves rokonom, aki kb 20 éve alkoholista. Az utóbbi 4-5 évben depressziós szakaszai voltak, ami miatt Xanax függő lett, ugyanúgy fogyaszt alkoholt is mellette.
Korábban volt pszichiáternél, ahol 2x szedett már 1 évig antidepresszánst, az időre jobban is volt, de mindig abbahagyta mert úgy ítélte meg, hogy már jól van.
Most megint csak az alkohol maradt neki szorongásoldásra, a xanaxot meg alváshoz használja.
Nagyon rosszindulatú, mindenkivel kötekedik a családba. Agresszív, kiszámíthatatlan. Fizikálisan még jól van, de nem tudom, hogy élettanilag ez a sok alkohol miatt pl hogy lehet a mája, vagy az agya tud-e úgy funkcionálni, mint egy épeszű ember, a sok alkohol és alkohol melletti gyógyszerfogyasztás miatt. Állandóan hazudozik, már szinte mindenki elfordult tőle, családtagok is, csak a nagyon közeli hozzátartozói tartják vele a kapcsolatot, mi is kb. csak kényszerből.
A kérdésem végül is az, hogy ilyen idősen lehetne még szednie antidepresszánst, amitől egy kicsit stabilabb tudna lenni, vagy ő már a menthetetlen szint és el kell fogadni, hogy így kell éljünk mellette?
Ha a páciens belátná, hogy nem jók így a dolgok, elmenne orvoshoz, leszokna az ivásról, szedne antidepresszánst és járna pszichoterápiára akkor lehetne javítani a mentális állapotán valamennyit. Azért mondom, hogy valamennyit, mert a 20 év piálás agyi hatásait nem lehet megjavítani.
Ahogy a májcirrózissal és az emésztőrendszeri daganatok fokozott kockázatával se nagyon lehet utólag mit csinálni.
Az a baj, hogy ő úgy véli, hogy körülötte mindenki hülye, csak ő az egyedüli épeszű.
Teljesen érthető amit leírtál, csak ha valaki nem hajlandó beismerni akkor gondolom mi se tudunk mit cselekedni. Egy ember aki nem él vele, az nem látja, hogy gond lenne vele, így szerintem nem is tudunk helyette intézkedni, hogy szedjen gyógyszert, mert "felnőtt ember".
Csak már én is eljutottam oda, hogy a rokoni szálra való hivatkozás nem fog annyival bírni, hogy mindent elviseljünk neki és inkább mi sem fogjuk vele tartani a kapcsolatot.
Szerencsére nem egy fedél alatt élünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!