Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen lehetőség lenne még...

Milyen lehetőség lenne még segíteni édesapámnak, aki teljesen demens, otthonban van?

Figyelt kérdés
Eddig elsétálgatott a folyosón, ilyen bolyongó típus (volt). De sajnos a WC-zéssel problémái vannak. Már nem ismeri fel a WC csészét, ezért bement mások szobájába és különböző nem megfelelő helyekre odapisilt, odaszékelt, és azt szét is kente. Ez már nem volt tolerálható a környezet részére, és kerekes székbe kötötték és pelenkát adtak rá. Látom az arcán, hogy szenved, dühös, fel szeretne kelni, de más megoldás egyszerűen nincs a problémára. Ez, hogy nem mozoghat meggyorsítja a leépülését, mert neki már csak a folyosói séta volt az élet, szellemileg már teljesen leépült, illetve valami képzeletbeli álomvilágban élt, ahol ő is csinál ezt-azt, amit valójában nem csinált. Ilyen embernek a lekötözés nagyon nagy kínzás. Ilyet még a börtönben sem csinálnak az elítéltekkel, mégis tudom, hogy valami megoldás kellett a viselkedésére. Persze kap nyugtatókat, de egy hét alatt is látom az arcán, milyen nagyon megváltozott, gondolom nagyon szenvedhet, hogy akarata ellenére lekötözték.

#demencia, székletproblémák, lekötözés
2023. aug. 17. 22:24
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Amíg átmenetileg nálam lakott, próbálkoztam valakit keresni, de nem sikerült. Meg voltak aggályaim, hogy számomra idegen embert beengedek a lakásba. És a férjemet is megviselte, amíg nálunk lakott. Már ott is kemény küzdelem volt a WC-zés. Ha elindult a szobából kifelé, figyeltem, mint a sas, szaladtam utána, kérdeztem, mit szeretne, ott álltam az ajtóban, amíg végzett, és én töröltem ki a végén. Elég macerás munka volt.
2023. aug. 17. 23:00
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha tudod,hogy milyen maceráns meló volt a Te saját édesapáddal,neked aki a lánya vagy,akkor mi is a probléma idegen,túlhajszolt emberek módszereivel,akiknek semmilyen érzelmi kötötődése nincsen az édes apádhoz,ugyan olyan ellátott mint a többiek az Intézményben.Nem értem a problémát? Elvárnád,hogy más rajongja körbe a magaról semmit nem tudó,problémás apukádat? Vagy nekem most tényleg nem világos mit szeretnél...
2023. aug. 17. 23:06
 13/30 A kérdező kommentje:
Csak annyit szeretnék, hogy ne szenvedjen ennyire.
2023. aug. 17. 23:11
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
Te,hogy oldanád meg másképp?
2023. aug. 17. 23:13
 15/30 A kérdező kommentje:
És elég sokat fizetünk is, több, mint 360 e forintot havonta, igen talán naivan azt gondoltam, ennyi pénzért nem kerül sor ilyesmire.
2023. aug. 17. 23:14
 16/30 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező!

Ne panaszkodj! Ha tényleg ennyire sajnálod,vidd haza.Senki nem áll az utadban,nincs arról szó,hogy nem viheted haza.Ugyan annyit fizetsz mint a többiek akik ott élnek,viszont a többiekkel nincs ennyi gond mint édes apaddal,úgyis nézheted,hogy ugyan annyit fizetsz édes apád teljes gondozásáért mint akinek a hozzátartozója teljesen önellátó és nincs vele gond.Így mindjárt jobban jártál.Ha te gondoznád azt a pénzt megspórolnád :) Fogadd el,és tedd össze a kezed,hogy egyáltalán ilyen környezetben lehet és nem demenseknek fenntartott Intézményben,ahol aztán tényleg lesz@rják,mert minden lakó olyan lenne mint apukád.

2023. aug. 17. 23:21
 17/30 anonim ***** válasza:
37%

Sajnálom, kérdező, hogy ilyen helyzetben vagy, van, és az jutott eszembe a kérdésedet meg a válaszokat olvasva, hogy egy élete végén lévő ember mennyire hasonlít egy élete elején lévőre, akit kisbabának hívunk, hiszen miden ember az élete első három évében mások szeretetétől és türelmétől függ, a hároméves kisgyerek még ugyanúgy bekakil meg bepisil, pelenkázni kell, csak épp ő cuki gyerek, a bölcsiben is pelenkázzák, mégsem kötözik le, szóval én teljesen megértelek kérdező, pláne, hogy az én édesapám is errefelé tart lassan és kérdés, hogy mi lesz vele...

Ha a két-hároméves gyerekeket vesszük példának, akit szintén nem a természetből és a családi kapcsolatból kifolyó szeretettel nevelnek a gondozói, többnyire - gondolom - lekötözés nélkül, akkor tényleg miért nem lehet édesapádat is olyan keretek között tartani, lekötözés nélkül, tényleg pelenkával, ahol nem bánthat másokat?

Bántott fizikailag vagy lelkileg másokat...? Vagy csak a székletével volt probléma - mint egy kisgyereknek?

Lehet, hogy másik intézményt kéne neki keresni esetleg...

Vagy legalább is valami hiányzik ebből a történetből, mert a lekötözés szerintem is túlzás...

2023. aug. 19. 17:18
 18/30 anonim ***** válasza:
71%

A le kötözés egy agresszívnak hangzó, bevált módszer.Az,hogy esetleg eddig nem okozott kárt magában vagy másban,nem jelenti,hogy nem fog,és mivel ennek bármikor fenn áll a veszélye mást nem tudnak tenni,hiszen 30 ellátottra van 1 ápoló,jobb esetben 2

Na most attól a 12 órát ledolgozó ápolótól,(30 ellátotról kell gondoskodni,etetni,tisztázni stb.)képtelenség elvárni,hogy egésznap a kérdező demens,problémás apukáját felügyelje. Lehetetlen! Nem azért kötözik le mert inkontinens,hanem mert ész nélkül bóklászik és tudatán kívül van.

Egyébként ha ez a módszer annyira kegyetlen,a kérdező is az hiszen tudja mi történik az apjával mégsem viszi haza gondozni.Minden intézményben ez van,esetleg a drágább magán intézményekben van jobb helyzete ezeknek a betegeknek.

2023. aug. 19. 18:37
 19/30 anonim ***** válasza:
8%
#18 De közben meg megint csak a kisgyerekekre gondolva, akik már tudnak járni, mégsem szobatiszták, dettó ugyanez a helyzet, mégsem szokás kisgyereket lekötözni. Egy bölcsödében mondjuk lehet, hogy több felnőtt jut egy gyerekre, de ugyanúgy lehetne egy teremben felügyelni a szabadon bóklászását lekötözés nélkül, mint ahogy egy gyereket sem jutna eszébe senkinek lekötözni, hiába nem szobatiszta, ugye...
2023. aug. 20. 15:58
 20/30 anonim ***** válasza:
90%

Ugye nem jártál még idősek otthonában?

Nem egy teremben vannak az idősek,csak a foglalkoztatások alatt,akkor viszont nincsen le kötözve. És látom nem érted a szöveget,nem a pelenka miatt kötik le,ráadásul teljesen más mint a gyerekek,semmi köze egymáshoz a kettőnek.

2023. aug. 20. 16:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!