Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha klisékkel bombáz a pszichol...

Ha klisékkel bombáz a pszichológusom, akkor lehet rossz szakembert választottam, vagy tényleg ennyi volna mindössze egy pszichológiai kezelés?

Figyelt kérdés

Nincs másik szakemberrel tapasztalatom. Ahova járok az a városban egy ajánlott szakember, klinikai szakpszichológus és kognitív terapeuta.

Pánikrohammal kerestem fel valamint enyhe depresszióval.

A depressziómat azt szerintem magamtól már elég jól megoldottam.

A pánikrohamokra ajánlott egy légzőgyakorlatot, amit eddig is ismertem már youtube videókat böngészve (nálam nem működik egyébként).

A pánikrohamokra, amelyek általában külsős helyeken kap el, azokra pedig ilyet mondott. Hogy kutassam fel van-e valós félelem helyzet bennük. De hiába sorolom neki, ezek spontán jönnek. Rámjön a szorongás attól meg pánikba esek.

Ő meg mondja, hogy de ne essek pánikba, mert ezek a szituációk nem olyan, aminek ezt generálni kéne. Utána mondta azt, hogy el kell juttatni a szervezetem arra, hogy minél többször keresek stresszes szituációt és végül annyira alacsony lesz a szorongásom a hozzászokás miatt, hogy nem lesz pánik sem.

Meg mondta, hogy ne érezzem magam rosszul, hanem jó dolgokra gondoljak.

Most nem akarok nyers lenni, de ezeket én is tudtam magamtól is, nem kellett volna hozzá 7x18000 Ft terápia.

Nyilván nem szeretek rosszul lenni, ezt kellene feltárni szerintem, hogy mi okozza. De ő csak ezt szajkózza, hogy ne érezzem magam rosszul.

Ez olyan, mintha valaki elvágja a kezét és mondom neki, hogy ne sírjon mert az úgysem segít, közben van akinek ez jön magától.

Fúh, na mindegy.

Remélem értitek, szerintem ez az egész kezelés eddig klisé.

Olyan, soha ne add fel! Vagy minden kezdet nehéz duma.

Nem hiszem el, hogy a bölcsész karon ennyit tanítanának az évek alatt összesen, de lehet csak én fogtam ki rossz szakembert.

Viszont az online pszichológus fülnél olyan jó ajánlásai vannak, de köszönőviszonyba sincs azzal amire én számítottam.

2023. júl. 28. 14:02
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
27%

Amíg nem vagy hajlandó minden roham alatt végiggondolni, hogy a generalizált szorongás egy indokolatlan reakció egy ártalmatlan helyzetre, addig nem te irányítod a helyzetet. Nem tudod csendesíteni a megvadult vegetatív idegrendszered, szívet, tüdőt túlpörgető reakcióit, sőt megijedsz ezektől, ami tovább rontja a helyzetet.

Arra akar rávenni, hogy a tudatod, irányítsd, ami fölötte áll a vegetatív rendszernek, és értékeld a helyzetet nem veszélyesnek, ami segít idővel hogy ritkábban, és kevésbé erősen törjön rád a pánik. Hogy idővel nevezhesd a tūneteidet csupán fokozott izgalomként, ami a sajátod, de nem jelent veszélyre való figyelmeztetést.

Szerintem te még elzárkózol a saját munkától, meg attól, hogy másként értelmezd a tüneteidet. Pedig csak ettől várhatsz változást idővel.

2023. júl. 31. 08:19
 12/12 anonim ***** válasza:

Szerintem gyakorlatilag lehetetlen ilyen módszerekkel pánikrohamon változtatni. Akinek valaha volt ténylegesen pánikrohama, az ilyen hülyeségeket nem ajánl hogy "gondold át", hiszen a pánik alatt kikapcsol a homloklebeny, nincs mivel gondolkodni olyankor, az embernek abban a pillanatban semmi logikája, racionalitása nincs, az ösztönök vezérlik.

Kényelmes fotelban ülve meg nem fog előjönni a pánik, tehát dolgozni sem lehet vele. Szinte olyan mint egy másik Én. A terápia alatt hiába beszélgetsz a nyugis Énnel, ha annak semmi köze a pánikban lévő Énhez.

Az ilyesmi (tapasztalatból mondom) csak valamilyen szituációs, testet is bevonó módszerrel vàltoztatható, pl pszichodrámával.

Felesleges pénzkidobás ülő beszélgetésekre járni. Évekig járhatsz, minimális az esély a változásra. Én konkrétan milliókat otthagytam egy évtized alatt, több terapeutánál. Pszichodráma, csoportdinamika, családállítás, bodywork volt csak az ami után igazi , szinte azonnali radikális változások álltak be az életembe.

2023. júl. 31. 09:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!