Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Bipoláris vagyok, nem múlik a...

Bipoláris vagyok, nem múlik a depresszióm. (?)

Figyelt kérdés

Nálam nagyon későn, 40 éves korom után diagnosztizálták a bipoláris zavart, de nagyon nagyon valószínűnek látszik, hogy jó a diagnózis. Először hipomán voltam, aztán jött egy enyhébb depressziós időszak, aztán egész jól voltam. 5 évvel ezelőtt viszont ismét depressziós lettem, de az már elég súlyos volt. Viszont 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben tavasszal jobban lettem, mind a három évben pár hónapig "jól" voltam (azaz pörögtem). Idén viszont semmi javulás, sőt, ennyire depis még soha nem voltam és még napról napra rosszabb is. Rengeteg gyógyszert szedtem már, jártam több terápiába (igaz, azokba még pont akkor, amikor nem volt meg ez a diagnózis). Nagyon elegem van.

Aki szintén bipoláris, tud vmi biztatót mondani?

2023. jún. 23. 17:50
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy fent irtam, Byron Bernsteinnek 31 evesen Bipol1-je volt, es sosem volt ongyiklkos, 1 - 3 hetig rosszul volt, depresszios hangulatban.

De haverok nem lattak, mert az ilyeneket nem oktatjak, nem tudjak felismerni. Egyszeruen vakok az ilyenekre. Meg akkor is ha valaki korlaton at maszik egy 20 emeletes toronyhaz tetejen buli kozben, egyedul, ugy hogy o nem is ivott.

Majd egy picit dumaltak, de nem errol.

Atsegitette majd a korlaton, es buliztak tovabb. Ennyire nincsenek kepbe.

A depresszios hangulat mertektol fuggetlenul sem konstans - valamikor enyhebb valamikor sokkal kemenyebb. Nekem 2 - 3 hetig az elmult 1 honapban csak aludni akartam. Teljesen levert hangulat, delben aludtam este 6 ig, aztan 10 tol megint.

Mar kb. nem eltem haha. Alig ettem, alig ittam, csak gyogyszerek aludni.

Aztan most nem birok aludni nappal - viszont egesz ejszaka reggel 6 - 8 ig fenn vagyok, de nem manias modon, csak nem akarok aludni, mert sokszor remalmaim vannak.

Sorozatozok talan, zenet szerkesztek meg ilyenek.

Aztan volt mar olyan hogy "a pi*aba ezzel a sz*rral ez volt az egyetlen amit kedveltem es most mar erzem hogy ehhez sincs kedvem mi a fszert vagyok ilyen" - es ekkor kezdtem megint vagdosni, bevettem aspirint hogy jol csopogjon a ver - hajnali 2 - 3 korul.

Most lehet valami "illegalisat irok", de ha valamennyi vert vesztessz, lenyugszol, almos leszel. A sebek (fajdalamas) miatt meg jobban erzed magad az endorfinok miatt.

Ezert hivjak ezt is addikcionak csak nem kokaint szivsz hanem magadban teszen egyenes kart.

2023. jún. 24. 20:27
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: régen a gyógyítók szintén vért csapoltak több félekeppen, pl pioca és érvágás. Én véradó voltam és vágyott a szervezetem ,hogy lecsapoljanak.de már a gyógyszerek miatt nm mehetek sajnos,de pl vérvételre mentem és jó volt utánna a közérzetem.nm tudom miért. Bipo 2es ,de nekem jók a gyógyszereim,de nyáron vagyok rosszabbul, tavasszal beporgok nyáron behubózok depibe. nekem nm segít senki szóval az eletoszton bekapcsolt amikor anyám elárult és tönkre akart még jobban tenni.most járok pszichiáterhez,pszichológushoz. Nálam az a baj,hogy munkahelyen nm érzem jól magam ,és mindig ez van egy év után beleunok megutalom idegesítenek az emberek, pedig 4orasba vagyok.

A külföldi csoport nevét elérhetőségét elkerhetném? Nincs kivel erről beszéljek,stigma ez a betegség Magyarországon sajnos. Külföldon jobban elfogadóak.

Nekem a kutyám segít a legtöbbet,ha déli mélyén vagyok őrá gondolok. De a nap végén egy élet végén mindig rájövök csak magamra számíthatok,ez ad erőt. Én naplót írok, előre beirom mosás,főzés,tusolàs fogmosás bevásárlás és pipàlom.van hogy nm minden sikerül de kikeltem az ágyból.

Nekem még a természet segít,főleg a fák, szeretem őket olelgetni simogatni a virágokat növényeket,jó energiát adnak.ha vmi ebben hisz,és a legfontosabb hogy imádkozok, nem vagyok full hívő de működik. Megnyugszom tőle. És napi jó cselekedetek másoknak egy mosoly sokat tud adni.

2023. jún. 24. 21:03
 13/27 anonim ***** válasza:
69%

Miket szedtek?

Engem csúnya kevertből hozott ki ambuláns ellátás mellett a gyógyszer. Tünetmentes vagyok.

Depire Lamolep. Pörgésre Ketilept és Tiapridal hatott. Ketit már elhagyhattam.

Dolgozok heti 40 órát.

2023. jún. 25. 07:41
 14/27 anonim ***** válasza:
98%
Depakine crono, kventiax rivotril mindegyikből a legkevesebb. Szerintem már tudnék 8oraba dolgozni.senki nm látja hogy beteg vagyok. Szóval jók a gyógyszerek. De mellette fontos a megfelelő alvás nekem,alvás nélkül nm birnàm.
2023. jún. 25. 08:14
 15/27 A kérdező kommentje:

Én 18 féle gyógyszert szedtem eddig... (mind a négy nagy gyógyszercsoportból többet, tehát hangulatstabilizálókat, antidepresszánsokat, nyugtatókat és antipszichotikumokat). Egyik hangulatstabilizálót (lítium, lamolep, tegretol, depakine {valproát}) sem bírom. A lamolep egy szuper gyógyszernek számít, még terhes és szoptató anyukák is szedhetik, ehhez képest nekem olyan durva mellékhatást okozott, hogy azt hittem, tényleg kinyírom magam... A lítiumtól - ideiglenesen - tönkrement a pajzsmirigyem, stb. stb.

Most kvetiapint szedek (attól tudok aludni, más hatása sztem nincs), xanaxot és mostanában és a korábbi években is különböző antidepiket, amiktől az égvilágon semmivel nem leszek jobban. A hét féléből eddig csak egy hatott (amit már említettem, hogy 5 hónap után kaptam meg kórházban), az is csak fél évig. :(

Teljesen reménytelen. Talán majd Amerikában előrukkolnak vmi új gyógyszerrel, ki tudja.

2023. jún. 25. 08:33
 16/27 A kérdező kommentje:

11, 12

Köszönöm a válaszaitokat.

Nekem jelenleg tényleg semmi nincs, ami a legminimálisabban érdekelne, nincsenek terveim, nem látom a jövőt, iszonyúan rettegek a teljes mentális leépüléstől, az állatokat szeretem, de csak akkor, ha nem az enyémek. :) Az önsértés teljesen távol áll tőlem, életemben kétszer csináltam ilyesmit, egyszer nagyon fiatalon, egyszer 45 éves korom körül. Ami még eszembe jutott és ez egy nagyon nehéz ügy: teljes mértékben úgy érzem, hogy nem akarok és nem tudok a felnőtt önálló élet kritériumainak megfelelni. Nem nagyon megy az ügyintézés, időnként nekifutok, általában koppanok és akkor egy időre feladom. Naphosszat az ágyban fekszem, nem beszélgetek szinte senkivel (azért a maradék barátnőimmel csetelek) és iszonyatos nehezen ráveszem magam arra, hogy mossak, teregessek, vásároljak és kábé ennyi...

12-es, priviben elküldöm a külföli csoport nevét.

2023. jún. 25. 08:45
 17/27 anonim ***** válasza:
43%

16:

Mennyit alszol?

2023. jún. 25. 09:24
 18/27 A kérdező kommentje:

17

Sokat, túl sokat. Este már olyan 8-tól, 9-től hajnali 4-ig, már ez elég lenne, de még nyüglődök meg beveszek xanaxot és akkor akár 8-ig is. Szóval bő 12 órát.

2023. jún. 25. 09:35
 19/27 A kérdező kommentje:
Egyébként szeretném megkérdezni, hogy akik bipolárisként válaszoltak, egyrészt bipoláris 1 vagy bipoláris 2 diagnózisotok van-e, másrészt jártok-e terápiára?
2023. jún. 25. 09:45
 20/27 anonim ***** válasza:
80%

19

Bocsi, hogy nem vagyok Bipol, klinkai depresszios vagyok, az elozo valaszolok valamelyike.

De bipolra szerintem felesleges a pszichologus hetente/2 hetente/4 hetente kidobni 15 000 vagy 20 000 forintot. De ha a penz nem gond akkor nyugodtan, de akkor meg az idodet pazarlod.

Azert mondom, mert ezt terapiaval nem tudod kontrollalni, mert ez egy biologiai elvaltozas az agyban. Tul sok dopaminetol, kozhiedelem ellenere nem euforiad lesz, hanem akar depressziod, es pszichotikus allapot.

Bipolnal 1 vagy 2 az most mindegy, de serotonin palyak is serultek, rosszul mukodnek, vagy a mennyiseg nem megfelelo.

Lenyeg, hogy agyi elvaltozas.

Szerintem inkabb neurologiai eset, minthogy pszichiatriai; bar a ketto kozott alig van kulonbseg egyebkent.

2023. jún. 25. 16:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!