Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Eszcitalopram nellé duloxetin?

Eszcitalopram nellé duloxetin?

Figyelt kérdés
20mg escitalopramit szedek, nem működik elégge 1 év után, felirtwk mellé 30mg duloxetint (dulodet v cymbalta). Egyből 30 mg-ot kéne szedni, milyen tünetek várhatóak?

2023. jún. 21. 10:15
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
79%

9, 10

Nezzetek meg a farmakodinamikajat, ha ertetek hozza. Hat a szerotonin szintekre, es volt mar szerotonin szindroma is tole.

Elobb nezzetek utana. Valoban nincs szignifikans hatasa az 5-HT szubtipusokra sem, de van serotogernik hatasa. De nem teljesen ismert hogy milyen.

Remelem tudtok angol-szaknyelvet orvosi es farmakologiai szinten, illetve pszichologiai szinten:

[link]

"Venlafaxine or duloxetine/mirtazapine.

A combined treatment with SNRI (venlafaxine in particular) and mirtazapine is referred to as “California rocket fuel” in light of its higher than average potency and efficacy by pharmacological synergistic effect.

This treatment achieved the highest remission rate and had no dropouts attributed to lack of efficacy"

[link]

"The combination of mirtazapine plus venlafaxine, known as "California Rocket Fuel" has shown to be an option for treatment-resistant depression"

" Mirtazapine and venlafaxine exerted an effect in the FST, which was also evident when sub-effective doses of both antidepressants were combined.

"This combination also lacked adverse effects on female sexual behaviour. The results suggest that "California Rocket Fuel" could be an effective antidepressant therapy"

[link]

"The combination of mirtazapine and venlafaxine-termed ‘California rocket fuel’-was widely publicized as an effective regimen for treatment-resistant depression.

A little over a decade ago, this set off a popular trend among clinicians of utilizing multiple adjunct antidepressants to treat recurrent and severe depression"

[link]

"The combination of venlafaxine with mirtazapine - 'California rocket fuel' is one such example involving an SNRI combined with a NaSSA"

"We describe two cases that highlight the potential usefulness of duloxetine used in combination with mirtazapine that also emphasise the danger of drug-induced hypomanic switching.

This combination may have a specific role for carefully selected patients but caution is needed to be given the potential to induce profound alterations in mental state."

[link]

"The combination of mirtazapine and venlafaxine has been suggested as a treatment option for difficult to treat depressive illness.

Five patients discontinued treatment due to these effects. No serious adverse effects were linked to the combination treatment."

Akkor most kerlek szepen tobb baromsagot ne irjatok. Mert gyakran hasznalnak NassA-t meg SNRI/SSRI-t.

Ha ennyi bizonyitek nem volt eleg, akkor nem tudom milyen onmegtevesztesben vagytok, vagy eszmeletlen buszkesegetek van, "akkor is igazam van!!!".

Es akkor most lehet utananezni a farmakodinamikanak a tetraciklikus mirtazapine-nak aki utalt ra, meg a venlafaixine-nak es a duloxetinenak.

Remelem sokat fogtok tanulni.

2023. jún. 27. 13:49
 12/30 anonim ***** válasza:
97%
Ja es azert ertek a gyogyszerekhez, mert orvosira jartam, de valtottam gyogyszereszetire...
2023. jún. 27. 13:53
 13/30 anonim ***** válasza:
67%

11, 12

Nyugi, nem kell mellreszívni a dolgokat. Nyilván te jobban értesz hozzá, én tudok ugyan angolul, de nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész.

Te hány pszichiáternél jártál eddig és hány antidepit szedtél? Hányszor szedtél két félét együtt?

2023. jún. 27. 14:06
 14/30 anonim ***** válasza:
12%
De baszki, senki nem mondja, hogy nem azt jelenti a calfornia rocket fuel amit te írsz, mi azt mondjuk, hogy a mirtazapine nem SSRI vagy SNRI, vagyis a california rocket fuel esetén nem két SSRI-t alkalmaznak együtt hanem egy SSRI/SNRI-t egy atipikus/tetraciklikus antidepresszanssal.
2023. jún. 27. 14:09
 15/30 anonim ***** válasza:
100%

13

Orulok hogy egy semleges valaszt kapok vegre, koszonom, szivesen valaszolok.

Szedtem nagyon nagyon sokfelet.

Mirtazapine+Venlafaxine/Duloxetine kombo (mirta 45 mg, dulox 90mg, venla 300mg)

- Lamotrigine 400mg de nem birtam, aztan 100mg

- Pregabalin

- Tianeptine (en keresemre) - errol szerintem nem hallotal, egy tricik. ad.

- Quetiapine

- Aripirazole

- Risperidone

- Beta-blokkolok meto/propano-lol

- Xanax

- Xanax SR

- Medazepam

- Seduxen

- Rivotril 8mg/nap - nalam paradoxikus hatas volt, minel nagyobb adag annal jobban ereztem magam, energetikusan, jobb kedv. masok mar 1 - 1.5mg-tol beajulnak, de gondolom ezt tudod

- Methylphenidate IR meg LA verziok

- Clozapine iszonyu alacsony dozisban mert elegge veszelyes, foleg permanens leukopeniat (alacsony feherversejtszam) is okozhat, abba is hagytam, nem is hatott meg szkeptius voltam vele kapcsolatban

- Reverzibilis MAO (RIMA) Moclobemide nevezettel

- Haloperidol

- Zolpidem-tartarat (igaz nem a diagnozisaimra)

- Amitriptyline

Es meg volt par darab amire nem emlekszem.

Polyfarmakologiat alkalmaztunk tobbszor is, egyik sem valt be.

Vegul kezeles-rezisztens rekurrens unipolaris (bar ebben a terminologiaban ketelkedem, hogy rekurrens) depresszioval kuzdok csak meg par szemelyiseg zavarral.

Tobbiekhez kepest ez lofsz, pl bipol1, borderline, skizofrenia/affektiv.

2023. jún. 27. 15:04
 16/30 anonim ***** válasza:
42%

14

Fejezd be a bohockodast.

Nem kell szemantikazni. A NassA-rol volt szo, meg a mirtazapine-rol, hogy nem szoktak hasznalni a kettot egyutt.

Most mar nyugi, legyszives es ne uszits senkit semmire.

2023. jún. 27. 15:19
 17/30 anonim ***** válasza:
100%
Marmint a NassA-t meg SSRI/SNRI-t. Bocsanat.
2023. jún. 27. 15:25
 18/30 anonim ***** válasza:
83%

14

Te valamit nagyon összekeversz. A 8-as kommentben nem azt írta az illető, hogy a mirtazapine az egy SNRI vagy SNRI hanem hogy hogy SSRI/SNRI-ként viselkedik de nem SSRI vagy SNRI.

Azt írta. Nem pedig hogy az egy SNRI vagy SSRI és nem erről szól a te vitád. Nem is azt írta amit te állítasz, nemtom mi a célod ezzel a kamuzással... a calofornia rocket fuel két használnak. Ezt te találtad ki.

Egyébként linkelt is többféle forrást megbízhatóakat. A mirtazapine egy tetraciklikus antidepresszáns nem pedig SSRI/SNRI. Te meg azt írod hogy "vagyis a california rocket fuel esetén nem két SSRI-t alkalmaznak együtt hanem egy SSRI/SNRI-t egy atipikus/tetraciklikus antidepresszanssal" Ezt az atipikus izét meg hagyjad szerintem, mert az átlagosan az antidepresszánsok két fajtájára vonatkozik itt meg konkrét antidepreszánsokról van szó nem pedig két főkategóriáról. Felesleges okosnak tűnni hogy itt atipikusozol.

És megint ne haragudj, de tévedésben vagy. 8 as kommentben írta hogy mirtazapine és plusz venlafaxine vagy duloxetine amik egyik SNDRI másik SNRI. A mirtazapine meg tetraciklikus.

És ne használd azt hogy "mi ezen a véleményen vagyunk", mert én speciel egyáltalán nem adok neked igazat és egyértelműen hazudsz. Minek??

2023. jún. 27. 15:42
 19/30 anonim ***** válasza:
0%

15

Köszi, de hát ezeknek a döntő része nem antidepi! Én azt kérdeztem, hogy hányszor szedtél két félét egyszerre. Na mindegy. (Látom, írtál egy olyat, hogy volt egy kombó, ahol három félét szedtél egyszerre.)

Én kétszer szedtem két félét egyszerre,

- egyszer eszcitalopramot és bupropiont (de csak másfél hónapig, aztán az eszcitalopramot abbahagytam) és

- egyszer bupropiont és brintellixet (úgy, hogy a bupropiont el akartuk hagyni és ezért kb. 3-4 hétig egyik nap az egyik volt, másik nap a másik).

Továbbra is az a gyanúm, hogy nem szoktak SSRI-t és SNRI-t egyszerre felírni, ahogy a te esetedben is a mirtazapin mellé kaptál két féle SNRI-t, de a mirtazapin nem SSRI és nem SNRI (értem, hogy SSRI-ként ill. SNRI-ként viselkedhet, de szerintem ezek már annyira bonyolult dolgok, hogy szinte a misztikába hajlanak, szerintem a mai pszicihátria sz.rt sem tud).

Tehát szeretném látni, hallani, hogy valaki mondjuk eszcitalopram mellé kapott venlafaxint vagy duloxetint.

2023. jún. 27. 16:34
 20/30 anonim ***** válasza:
79%

19

Csak uszitasz es magadat szavazod fel mas felhasznalokkal. Mar annyi leszavazast kaptal es meg mindig 5 pipad van. 7-es kommented 0%, a tobbi is hasonlo. Szep munka, es meg mindig 5 pipad van allandoan? Istenem...

"ezeknek a döntő része nem antidepi" - Es azzal mi a gond? Nem errol van szo. Nem is rolam.

"Látom, írtál egy olyat, hogy volt egy kombó, ahol három félét szedtél egyszerre" - felreertetted vagy megint hazudsz. Gondolom erre gondolsz: Mirtazapine+Venlafaxine/Duloxetine kombo (mirta 45 mg, dulox 90mg, venla 300mg)

A "/" jel "vagy"-ot jelent, lehet ez zavar teged.

"Továbbra is az a gyanúm, hogy nem szoktak SSRI-t és SNRI-t egyszerre felírni"

Nem is errol volt szo, hanem a mirtazapine es a duloxetine vagy venlafaxine kombinaciorol. Nem duloxetine + venlafaxine, hanem mirtazapine + duloxetine VAGY mirtazapine + venlafaxine. Megint a "/" jel.

"Látom, írtál egy olyat, hogy volt egy kombó, ahol három félét szedtél egyszerre"

És tudod is, hogy melyikeket gondolom. El sem árulom, mert abba is belekötnél. Neked semmi nem jo amit a másik mond. Latom te vagy az abszolut omniscient mindentudo.

California Rocket Fuelrol (:=CRF) beszeltunk. Csak en elirtam a kommentet, de rogton kijavitottam utana a kovetkezo kommentben.

A CRF csak mirtazapine es valami SNRI-vel szoktak hasznalni. Legtobbszor vagy egyebbel.

Mi a feneert nem eleg neked az a 5 hivatkozas ahol le van ez mind irva igazoltan amit kuldtem? Nezd meg a citaciokat es, hogy hanyan referaltak rajuk. Nem tudsz angolul? Nem tudod ertelmezni a szakszavakat vagy mi van veled?

Eleg sokan szerintem. De te azt is keveselni fogod biztos.

Mindig ellent mondasz meg "en nem hiszem" "nem szoktak" "ez nem igy van", aztan jossz hazugsagokkal, szavak osszekeveresevel.

"ahogy a te esetedben is a mirtazapine mellé kaptál két féle SNRI-t"

Hol a feneben irtam ilyet?

11-es kommentben ideztem "Venlafaxine or duloxetine/mirtazapine."? Megint "/" jel. Emlekszel meg ra?

Csak hulyeskedsz es uszitasz es ezt elvezed, te kartekony vagy masokra. Senki nem beszelt escitalopramrol meg venlafaxinrol/duloxetinrol.

Csavarod a szemantikat, a szavakat, a kifejezeseket, okoskodsz es kozben 0 tudasod van.

Egy idopazarlas vagy.

Utolso valaszom feled, nincs ertelme veled kommunikalni.

2023. jún. 27. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!