Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Melyik antidepresszáns vagy...

Melyik antidepresszáns vagy nyugtató van fehér, műanyag, kb. 8x4 cm dobozban?

Figyelt kérdés
2023. jún. 20. 08:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Utolag: nem remelem, hogy elhiszed ezeket nekem, vagy barki elhinne, de en eveket nezegettem farmakologiat, jogszabalyokat EU-sokat is gyogyszergyartas kapcsan.

Az exportra valoban vannak kemeny szabalyok, de belfoldi gyartas es felhasznalasra nincs az EU-nak ellenorzesi hataskore sajnos.

Rokonaim is egeszsegugyben dolgoznak egy paran, es meselnek dolgokat, korrupt orvosokat a halapenz betiltasa miatt, orvoslatogatok, betegekre bizonyos dragabb gyogyszerek kenyszeritese, meg ilyesmik.

Szep orszagban elunk, szebb mint egy rozsaszal.

2023. jún. 21. 16:42
 12/17 anonim ***** válasza:

Köszönöm szépen a leírást, de kicsit félreértetted a generikus-originális készítmények közötti különbséget.

Tény, hogy az originális volt az első gyártmány, és ugye amíg tart a szabadalmi jog, addig az egyetlen az adott hatóanyaghoz kapcsolódóan. Tény, hogy a generikus ennek a "másolata", de az nem azt jelenti, hogy egy összedobált, rossz dolog. Ez egy hitelesítési eljárást jelent, mégpedig egy ún. biblioráfiait, amikor is nem szükséges végig vinni a minőségi (kémiai-szerkezeti), a preklinikai és a klinikai vizsgálatokat, hanem csak bioekvivalenciát kell igazolni.

Az is tény, hogy a magyar gyártók általában ezt alkalmazzák, ugyanis a minőségi, pre- és klinikai vizsgálatok nagyon drágák.

Továbbá felhívnám a figyelmedet, hogy egy gyógyszergyárnak függetlenül, hogy originális vagy generikus készítményt gyárt, meg kell felelnie a GMP-nek és ezt folyamatosan ellenőrzik az inspectorok az OGYÉI-től.

Mindemellett itt érdemes azt is megjegyeznem, hogy egy generikus készítmény nem biztos, hogy hazai, decentralizált engedélyeztetéssel ugyanúgy lehet bármely EU-ban elfogadott generikumot engedélyeztetni itt is, mint originálist, tehát lehet a Pfizer által gyártott generikum is.

Végezetül pedig annyit szeretnék hozzátenni, hogy nagyon helyes, hogy érdeklődsz a gyógyszerészeti szakigazgatás után és önfejlesztést folytatsz, látszik, hogy laikusok között eléggé tájékozott vagy a témában, ha bármilyen kérdésed van ezen témában szívesen válaszolok, keress nyugodtan privát üzenetben is. Nem vagyok én sem profi, mert nem ebbe az irányba szeretnék szakosodni, de azért egy laikusnál otthonosabban mozgok benne.

2023. jún. 21. 17:27
 13/17 anonim ***** válasza:

Nem hinném, hogy félreértettem.

Utánanéztem EU-s jogszabályoknak is nemrég még.

Amerikában pl. a zolpidemmel volt baj TEVA-tól bioekvivalencia miatt. Szóval lehet összedobált dolog. Nézd fel google-on./redditen. Ezt EU-ban az erős szabályzatok miatt nem tudják megtenni.

Amire te hivatkozol azok EU-s szabályok, mert még EU-ban vagyunk. Ezért egy pár dolog van ami furcsa számomra.

Az OGYEI-ről, hogy a Fidesz szétverte, és tovább veri, és folyamatosan vonnak ki 2010 óta gyógyszereket OGYEI minőségi hibákra hivatkozva ami meg az általuk modifikált törvény/rendeletre utal.

Szóval önkényesen vonnak ki gyógyszereket.

Egy epilepsziás is panaszkodott, hogy miért vonták ki a gyógyszerét amit évekig szedett. Szóval erről ennyit szerintem.

[link]

vagy ha elérhető akkor [link]

Ha nem akkor archive.org ra írd be a linket és válaszd ki a legfrisebb változatot.

Most valamiért nem elérhető az oldal, sem az OGYEI.

"Mindemellett itt érdemes azt is megjegyeznem, hogy egy generikus készítmény nem biztos, hogy hazai, decentralizált engedélyeztetéssel ugyanúgy lehet bármely EU-ban elfogadott generikumot engedélyeztetni itt is, mint originálist, tehát lehet a Pfizer által gyártott generikum is."

Először nem tudom miért hoztad fel, ha "nem biztos" egy ilyen erős állítás. Az EU-ban joga van a cégeknek a márkájuk nevének védelmére.

[link]

Nem hiszem, hogy lehet importálni egy készítményt, majd átnevezni a terméket szóról szóra az eredetire, meg ugyanazok a hivatkozások.

Illetve, azzal kereskedni generikusként beszerezni, majd erdetiként az ország hivatalos egészségügyi oldalán hamis adatot feltüntetni, kereskedni vele és feltüntetni.

Ez hamisítás lenne több szempontból is. Elsősorban azért, mert pénzügyileg az importőr és az eredeti gyártó, forgalmazó részesülne és részt vesz ezekben ezekből. Ha azt csinálnák, amit írtál, hogy generikumot hoznak be és originálisként tüntetik fel, akkor illegális bűncselekmény megint. Nem hiába nincs ilyen, hanem helyette generikumokat készítenek.

Másrészt, EU-s szabály, hogy tilos kiadni egy eredeti patentes gyógyszer termék bármely adatait - előállítási módszer, alapanyag beszerzés helye, eljárások, meg persze a jogi dolgok.

A generikumokat azért hívom másolatnak, mert nem ugyanazok az eljárások, körülmények, protokollok, minőségellenőrzések, felügyelet, tesztelés, klinikai vizsgálati hatékonyság, biohasznosulás, farmakodinamika/kinetika, kockázatok és még egy csomó jogi procedúra ment végbe, mint az eredetinél. És megint, adatokat nem lehet kiadni még generikusnál sem.

Ezért a pfizer példa ezek alapján komplett hibás. A teóriád alkalmazása alapján simán perelni lehetne egyszerű nyeréssel. Ezért készülnek a generikumok mint írtam, pl. a Frontin, meg egyéb másolatok.

Ha felmész az OGYEI oldalára és rákeresel egy gyógyszerre, majd rámész bármelyikre, ott lesz a jogalapja. Pl. Generikus, hibrid, önálló teljes, WEU, stb...

[link]

De ez sem elerheto mint irtam, holnap már szerintem elérhető lesz.

A magyar gyártókról annyit, hogy orvos ismerőseim mind mondják, hogy az OGYEI mindenbe szar bele.

Inkorrekt procedúrák elvégzése (emiatt is sok fertőzés a kórházakban és megy mindenki magánba szülni), korrupció, egymással versengés, ha valaki kutat pl tanulmányokból azokat kinézik mert "nem ez a szokás itt", és a legtöbbjük bunkó a páciensekkel.

Ami az OGYEI feladata lenne idézek: "Az OGYÉI ellátja a gyógyszer-felügyeleti hatósági, piacfelügyeleti hatósági, egészségügyi géntechnológiai hatósági, továbbá, adatgyűjtési, elemzési, értékelési, kutatási, szakértői és szakmai módszertani támogatási feladatokat."

Ismerek orvost aki dögivel ír fel esketamint (Spravato) évek óta, "hálapénz" fejében. Le sem szarják. Ennek tetejében kutatási meg módszertani támogatási feladatok?

Szarkazmus vagy irónia?

Így lett szétverve az egészségügy. És mégjobban szét lesz.

Ha lehet nem kívánnék erről tovább beszélni, felkínálod a tudásod ami több pontban hibás mert ahogy látom nem tudsz eleget a valóságról, hogy valójában mik zajlanak kórházakban, OGYEI-ben, NEAK-ban.

Ne haragudj, ha picit vulgáris kifejezéseket használtam, mondtam.

2023. jún. 21. 21:46
 14/17 anonim ***** válasza:
Hát jó, élj abba a hitben hogy jól tudod én meg rosszul, te így hiszed, nekem meg lesz papírom az ellenkezőjéről a gyógyszerészi diplomámmal. Ennyi a különbség.
2023. jún. 21. 22:14
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem kívánok és nem is fogok többet hozzáfűzni.
2023. jún. 21. 22:15
 16/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A Xanax úgy tudtam bliszterben van (ez még kérdéses), a többit kizártam. Az is lehet, hogy valamiféle altató-nyugtató éjszakára...
2023. jún. 23. 13:19
 17/17 anonim ***** válasza:
10-es! Érdekes, mert nekem meg a Xanax nem csinál semmit, a Frontintól meg sokkal jobban leszek ha jön a pánikroham 🤷.
2023. okt. 12. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!