Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hol tudok beutaló nélkül...

Hol tudok beutaló nélkül felnőtt ADHD-val foglalkozó pszichológust/pszichiátert találni?

Figyelt kérdés

Pár éve kezdtem gyanakodni és a tüneteim erősen ADHD-ra utalnak.

A probléma az hogy nem rég költöztem, és még nem váltottam háziorvost, sok utazás lenne elmenni beutalóért (+ hiába háziorvos, félek hogy falu pletyka lenne), a magánorvost még nem tudnám megengedni magamnak, és mire megtudnám félek hogy nagyobb problémákat hozna az életembe és a karrierem fog rajta bukni.

2023. máj. 10. 00:46
1 2
 11/11 anonim válasza:

Ez a “nem lenne karrierred, ha ADHD-d lenne” és ehhez hasonló dolgokra: hülyeség az egész.

Egyrészt, az ADHD-nak is vannak fokozatai.

Valamint nem tudjuk mi áll a kérdezőnél a háttérbe, nem tudjuk milyenek a hétköznapjai, ezért ne törjünk már pálcát felette, könyörgöm.

Illetve az, hogy az ADHD/ADD mennyire feltűnő -mennyire hamar veszik észre- az baromi sok mindentől függ. Például intelligencia szinttől.

Szóval közel sem ennyire egyszerű, hogy "ja van melód/karriered/diplomád, akkor nem lehet ADHD-d" Majd a szak emberek megmondják.

Hasonló cipőben járok, mint te, csak nekem nem volt benne nehezítő tényező(messzi orvos):

Terápiára is járok és szorongásra szedek gyógyszert.

Mind a terapeutámnak, mind a pszichiáteremnek már az elején mondtam, hogy szeretném ezt is kivizsgáltatni.

Pszichiáterem úgy látta, hogy érdemes lehet.

A terapeutám pár hónap után azzal zárta az ülést, hogy most már ő is úgy látja, hogy érdemes lenne kivizsgáltatni. (korábban azt mondta, hogy várjunk még vele)

SZÓVAL NEM OLYAN EGYSZERŰ AZ, HOGY “csak unatkozol”.

Amit tudok mondani, hirtelen: beutaló nem tudom, hogy kell e, de csak és kizárólag magánban eshet meg, hogy talán(!!!) nem kell.

Később kikeresem a magánokat, ha úgy érzed, hogy tudnál rá költeni.

Itthon 5 helyről tudom, hogy kivizsgálnak:

2 állami (az egyik Semmelweis) Beutaló köteles mindkettő, 1 év körülbelüli várakozási idő.

a maradék három magán, egyre nem emlékszem (talán nekem nem tűnt eléggé megbízhatónak) de az egyik, 100.000+ a másik 250.000+ körüli árral rendelkeznek. Fogalmam nincs, hogy beutalü köteles e.

(Még nem döntöttem el, hogy magánba vagy pedig államiba szeretnék menni, ezért nem szenteltem sem a beutalónak, sem a várakozási időnek figyelmet.)

Illetve nem tudnád a régi dokidat felhívni, hogy adjon online beutalót? Láttam a [link] hogy van olyan fül, hogy "online beutalók".

Egyenlőre ezzel tudok segíteni.

Még maximum annyiban tudnék neked, hogy nem vagy egyedül. Megfogod tudni oldani.

Próbálj ADHD-s technikákat le lesni netről, hogy tartani tudd a lépést magaddal.

Illetve, ha megbízhatóak a kollégáid, kérj tőlük segítséget. -nem kell a nyakukra kötni, hogy "nagy eséllyel ADHD-m van", hanem, hogy nehezebb időket élsz meg szükséged lenne segítségre - az én kollégáimmal szerencsém van, nem azt feltételezik rólam azonnal, hogy egy kis drogra vágyom és azért akarom magam ADHD-ra diagnosztizáltatni.

És még egy utolsó: ha tudsz angolul, ajánlom az /ADHD subredditet. Nagyon kedvesek és segítőkészek, sok-sok hasznos dologgal. Talán ott lenne érdemes még megkérdezni, hogy amíg megkapod a diagnózist, milyen tanácsokat adnának neked - Én is tettem már fel korábban kérdés én a gyógyszer szedéstől és váltástól félek. nagyon kedves és támogató válaszokat kaptam-

2023. máj. 23. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!