OCD enyhítésére tanácsok?
Időszakosan elég elviselhetetlen, nem olyan durva alap esetben, de néha tényleg legszivesebben csak benyugtatóznám magam hogy ne érezzem.
Kiváncsi vagyok hogy aki esetleg így van vele van e valami bevált “házi “módszere.
Szia. Ezek leginkább saját praktikák, de ha már csak egy működik neked, vagy valakinek akkor örülök.
Amikor rámjön egy kényszergondolat azt elképzelem úgy mint egy komikus előadást, és így sokkal kevésbé tudom komolyan venni nekem ez pl agresszív gondolatoknál segített sokat.
Elképzelek egy pár "csatorna" szerű dolgot amit a fejemben elnevezek OCD-nek, szorongásnak, álmatlanságnak bárminek igazából, és elképzelem jelen helyzetembe ez mennyire "koszos"=mennyire kínlódok a bizonyos dologtól, vagy épp milyen régen volt kitakarítva ez a csatorna elképzelem fejben hogy kisuviszkolom ezt a csatornát szép fényesre, és ezt napi szinten akár többször is lehet amikor rosszul érzed magad.
Belegondolok abba, hogy amit épp gondolok, vagy amit csinálok az nem én vagyok, és én amúgy sem lennék képes rossz dolgokra, vagy nem történhet velem rossz dolog egy gondolat miatt, és minél jobban fókuszálok arra, hogy minden okés annál jobban nyugszok meg.
Nekem sokat segített néha az is hogy berakok valami podcastot, vagy videót/zenét, és elkezdek arra figyelni így nem gondolkozok. (figyelemelterelés sokat tud segíteni)
Sokszor az is sokat segít, ha erősíted magadban a tudatot, hogy minden okés veled, és nem vagy se beteg, se hülye emiatt mindenkinek van valami problémája, és te sem vagy különb ember ami amúgy igaz is, de a szorongást azzal lehet legjobban csökkenteni, ha elveszed tőle az energiát.
Most hirtelen ennyi ugrott be, de amúgy érdemes esetleg ashwagandhával próbálkozni, jó magnéziummal pl(biszglicinát) ami fel is szívódik, a B-vitamin bevitel, és persze a D a hangulatunkra is kihat. Meg az alvás is sokat számít, ha kipihent vagy sokkal kevesbé szorongatnak a dolgok, és jobban tudsz fókuszálni. De ami nekem sokat segít, ha lefoglalom magam bármivel is, akkor el is felejtem sokszor, hogy van ez a dolog.
Mennyi idős vagy kérdező? Igazából csak azért kérdem, mert esélyed arra is van, hogy elmúlik, elvileg a fiatal-felnőtt kor a legerősebb tehát a 17-24 közötti szakasz, aztán ezután általában eldől, hogy marad vagy elmúlik. Mondjuk nekem pont elmúlt, viszont utána rá pár évre egy évig visszatért, de sokkal durvábban mint előtte, majdnem az lett neki a vége, hogy az életből léptem ki gyorsított eljárással, de aztán megint " eltűnt ". Most lekopogom okés vagyok.
Viszont trükkjeim nekem is voltak, amolyan passzív és aktív megoldások.
A passzív vonalba tartozott, hogy igyekeztem a stresszt kerülni, a stressz és a szorongás iszonyat megnehezítette a dolgokat több és erősebb lett minden. Emellett a fáradtság is hasonlóan hatott, tehát ha csak lehetett igyekeztem magam kipihenni amennyire csak lehetett. A harmadik passzív dolog pedig az volt, hogy apró jó dolgokat tettem magam elé, kicsit mint mikor a karácsonyt várod pl, a lényege az volt, hogy mindig legyen előttem valami pozitív dolog, egy jó film a tv-ben, egy finom vacsora, mindegy volt mi csak pozitív legyen.
Az úgymond aktív dolgok meg azok voltak mikor önmaga ellen fordítottam az OCD-met. Bár ez bizonyos szinten veszélyes is, mert önmagában is egy ördögi kör lesz belőle. Egyrészt sokszor csak " úgy tettem " mintha megcsinálnám a dolgot, pl ha valamit tízszer meg kellett fogni, akkor kb egyszer megfogtam meg 9-szer felé legyintettem, aztán kb érintésnek reagálta le az OCD. A drasztikusabb pedig az, hogy időpontokhoz rendeltem a dolgokat, illetve számokhoz, tehát megvolt, hogy mit mikor szabadott csinálni, pl csak 8 óra után és 9 előtt, és csak mondjuk 5-ször csinálhatom, ezen kívül tilos. Nem mondom, hogy teljesen sikerült a dolgokat besűríteni az adott határok közé de 90%-ban, cserébe viszont ahogy közeledtek az időpontok már előtte jött a rettegés, és készültem, aztán persze utána megkönynebbül az ember hogy túl van rajta, csak ugye akkor másnap ugyanúgy, ugyanakkor, na és ebből szintén kegyetlen nehéz kijönni.
Amúgy ha van kérdésed, vagy bármiben tudok segíteni segítek szívesen, nem vagyok én se doki vagy iylesmi, de ami tapasztalatom van, azzal megpróbálok, úgy is megfogadtam, hogy ha egyszer valamennyire is ki tudok jönni belőle akkor a sorstársaknak megpróbálok segíteni.
OCD soha nem múlik el, csak időszakosan néha elbújik. De sajnos SOHA nem tűnik el végleg.
Nekem cselekvés ocdm van, és stressz sokat ront rajta. Sport sokat segített nekem meg hogy munkahelyet valtottam egy olyan helyre ahol szintugy van stressz de sokkal sokkal kevesebb.
25 leszek,és igen az OCD-t nem lehet kinőni. Mióta élek ez van, minden egyes másodpercben ott van amúgy csak megtanultam kezelni, hogy ne tűnjön fel és ne zavarjon, viszont néha borzalmas.
#2-es Hasonló amúgy nekem is, számokkal, meg ez a többször meg kell fognom valamit vagy hozzá érni. Sosem beszéltem még másik ocd-s emberrel tehát tanácsot nyílván elfogadok.:)
#1 nekem is a zene meg a sötét segít, és köszi a tanácsokat.
Sajnos cselekvésben nyílvánul meg amugy inkább, meg pl néha légzéssel is ami talán a legzavaróbb.
Ti szedtek gyógyszert vagy bármit?
Nem vagyok ezeknek a híve mert szerintem nem segít ezen véglegesen semmi, de Helex és lamolepet proóbáltam nyílván hatástalan volt amugy.
3 vagyok.
Nem szedek ra gyogyszert mert nem olyan extrem az ocdm. Kellemetlen az biztos de nem olyan szintu egyenlore hogy gyogyszer kene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!