Ha azt mondom a háziorvosomnak, hogy az öngyilkosságon gondolkodom, akkor mit tesz?
Attol fugg.
Ha vannak rajtad vagasi nyomok (plane frissek), voltak mar korabbi probalkozasaid, ismerni a pszichiatriai anamnesis-edet (ha van) akkor lehet ott helyben kihivja a mentot.
A surgossegi sebesz is altalaban ha friss vagasi nyomot lat, es latszik rajta hogy szandekkal tortent, fel szokta hivni a mentoket. Ismeros mondta, hogy volt egy er amit elvagott a csuklojan es omlott a ver, ment sebeszetre, es nagyon kellett konyorognie, hogy ne hivja ki a mentoket, szerencsere nem hivta ki.
Nekem vannak multbeli vagasi nyomok amik meg nem feheredtek el, meg vorosek, tehat relative frissek (fel eves - 1 eves sztori), haziorvosom amikor a karomon merte a vernyomasom, nem tudott errol, mondtam neki ne ijedjen meg majd attol amit lat, a pszichiaterem tud rola.
Nem hivta ki a mentoket, de volt egy hosszabb elbeszelgetes.
Szoval ha en mennek a haziorvoshoz, hogy ongyilkossagon gondolkozom, o ismeri a hatteremet sajnos mar ezen a teruleten, szoval 90%, hogy kihivna a mentoket es felhivna a pszichiateremet.
Illetve, ha nincs pszichiatriai elozmenyed, hanem "csak ugy ad hoc" bemesz a haziorvoshoz ezzel, szemelytol fugg.
Szemelytol fuggo valtozatok:
- Azt mondja majd elmulik
- Ez nem komoly, hanem csak onsajnalat
- Kihivja a mentoket
- Ahogy 1-es irta ad beutalot pszichiatriara
- Egy kicsit elbeszelget, esetleg felir valamit xanaxot vagy frontint
- Elkuld pszichologushoz
Nemcsak attól függ, hogy mit mondasz és kinek, hanem az is, hogy hogyan.
a) "Nincs értelme az életemnek, nem kell felírnia a következő havi gyógyszeremet, csak elköszönni jöttem..."
b) Sírsz, remegsz és egy épkézláb mondatot nem bírsz kinyögni.
c) Megmutatod a sebeket a csuklódon.
d) Táppénzes papírt kérsz, mert "már idegösszeomlást kapok a munkahelyemen".
e-) végtelen egyéb verzió
Ha komoly szándékot, beszámíthatatlanságot lát, akkor abból pszichiátria lesz. Ha csak lógni akarsz a munkából, akkor lehet, hogy hazaküld minden gyógyszer, beutaló, tanács nélkül. Köztes verziók egy belgyógyászati kivizsgálás, beutaló a pszichiátriai szakrendelésre (ahova beutaló nélkül is mehetsz).
7
Hát pont az van nekem. De már régóta. És szedem a gyógyszert, a legutóbbi vérképem szerint már rendben van a tsh-m.
Amíg érdekelnek a családod érzései, van remény. Aki komolyan gondolja, az már nem foglalkozik ilyennel.
Kérj segítséget még időben!!!
Okos és hasznos a 9/9-es válasza.
egy tanárnő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!