Miért van az, hogy a B-klaszteres személyiségzavarosok akarva akaratlanul is destruktívak?
A kérdés inkább elméleti/filozófiai, és természetesen akadnak kivételek.
Megfigyelhető, hogy a legtöbb B klaszteres személyiség nemcsak magára, hanem a környezetre is káros tud lenni. Szétvernek családokat, kapcsolatokat, gondolkodás nélkül megbántják a környezetüket, még akkor is ha nem akarják, nem tervezik, nem szándékosan teszik.
Az is helytálló állítás, hogy míg egy átlagos ember a konliktusokat igyekszik elkerülni, addig egy B klaszteres konkrétan keresi és generálja.
Mit gondoltok, miért van ez?
Olyan hogy B klaszterek szemelyisegzavar már nem nagyon van.
Újabban karakterjegyek alapján szemelyisegszervezodesi szinteken jellemzik egy egy ember szemelyisegzavarat.
Én borderline vagyok, szóval erről tudok nyilatkozni...bár inkább az öndestruktív/magába forduló fajta, de tény hogy nagyon sok problémát/fájdalmat okoztam és feszültséget generáltam a környezetemben is az állapotommal mikor nagyon rosszul voltam. Az hogy "szándékosan" keresik a konfliktust illetve generálják szerintem sem teljesen helytálló. Én inkább azt mondanám hogy azok a viselkedésminták amik az ilyen emberekre jellemzőek, a feszültségkezelési módszereik, illetve az érzelemszabályozás hiánya okozza a konfliktust/feszültséget. Sokszor nincsenek is tudatában a következményeknek és nem tudják racionálisan felmérni azokat, meg figyelni a környezetük visszajezéseire, elvakítja őket az a pillanatnyi állapot/érzelem, amiben vannak. Ezért nem képesek adekvát módon kezelni bizonyos szituációkat, meg a kapcsolataikat.
Pl. van egy teljesen átlagos szituáció (számodra), de egy borderline-nak ez "fenyegetést" jelen, és feszültséget/szorongást kelt benne, ezért támadó jelleggel reagál..így a te szemedben a semmiből generált konfliktust.
"Azért mert ők ebben nőttek fel."
Mintha más nem szenvedne, csak ők. :)) Az egészséges emberek is ebben nőnek fel, mégsem kifogás az, hogy ok nélkül bunkóskodhatok másokkal... anyám is borderline, kikészíti a normális embereket. Sajnos nem érti meg, hogy a cselekedeteinek következményei vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!