Illik nőnanpon vinni valamit a pszichológusnak?
Bár kedves gesztus, de etikailag teljesen tilos.
Ő magát is lehet, hogy kellemetlen helyzetbe hoznád ezzel.
Felköszöntheted szóban.
Mivel már rég elmúlt 8-a, mond el nekünk, hogyan döntöttél és mit reagált :)
6-os én a szakmában képződök jelenleg.
Az ajándék elfogadása kettős kapcsolatnak minősül, (pontosabban alkalmi kettős kapcsolatnak). A kettős kapcsolatot tiltja az etikai kódex.
Mert pl.
- növeli a hatalmi egyensúly megbillenését a kliens és a szakember között
- sérülékenyebbé teszi a klienst
- gyengíti a terápiás objektivitást
- torzítja a terápiás kapcsolatot
- összezavarja a felelősségi köröket, szerepviszonyokat
- érdekkonfliktust szül
- etikai előírásokba ütközik
- etikai dilemmába sodorja a terapeutát.
Igen, 1 szál virág is.
Az én professzoraim ezt nagyon komolyan veszik, de nem mondom, hogy a gyakorlat ezt minden esetben követi. Mindössze azt írtam le, hogy fölösleges ilyenbe sodorni a kliensnek önmagát vagy a terapeutát.
8-as, SOTE.
Egyébként te is szakmabeli vagy? Vagy ez csak magánvélemény?
A terapeutai kapcsolatnak keretei vannak, ez az elejétől világos mindkét fél számára, a kérdező is arra utal, hogy keretet szeg-e.
A világos keretek biztonságot nyújtanak, ez mindkét fél védelmében vannak.
Természetesen a terapeuta eldöntheti (etikai dilemma), hogy mit tesz ebben a helyzetben, de én amondó vagyok, hogy ne is állítsuk ilyen döntés elé.
(Nem gondolom, hogy itt ez történne, de sok játszmázás is történik a terápián, aminek ez is része lehet, sok-sok példát tudnék sorolni, de fölösleges belemenni.) Én ezt az "iskolát" tanulom/képviselem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!