Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehetséges, hogy ADHD-m van?

Lehetséges, hogy ADHD-m van?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Azért itt teszem fel ezt a kérdést, nem pedig orvoshoz fordulok egyből, mert félek, hogy hülyének fognak nézni ha elmondom mi a problémám.Így gondoltam itt névtelenül feltehetem nektek a kérdést, hátha valaki tud segíteni. Amit rólam tudni kell, hogy 20 éves egyetemista fiú vagyok, nagyon stresszelek mindenen és mindent túlgondolok. A problémák már gimnazista éveimben megjelentek, de akkor még nem foglalkoztam annyira velük. Órákon soha nem tudtam megülni egy helyben, állandóan forogtam össze vissza a székemben vagy a lábamat fel-le mozgattam, és egyszerűen lehetetlen volt figyelnem bármire mert konkrétan 2p figyelem után teljesen elmerültem a gondolataimban, mert az agyam folyton pörög. Ezek gimiben még annyira nem voltak zavarók de most, hogy egyetemen vagyok és a tárgyak nehezek már nagyon is zavarók, főleg az, hogy nem tudok figyelni. A másfél órás előadásokon állandóan "kizónázok". A figyelmem olyan 30 másodperc és 5 perc között mozog. Figyelem amit mondanak a tanárok, majd akár fél percen belül teljesen a gondolataimba veszek akár több percre is és konkréten se kép, se hang arról ami akkor történt amikor a gondolataimba voltam merülve. Akár szeretem az órát ami éppen megy akár nem, ez a probléma mindig megjelenik. Példa erre amikor ma vissza akartam nézni egy online órám felvételéről az utolsó 25 percet, és ahelyett hogy egyből végig tudtam volna nézni, kb olyan 1 órámba telt mert állandóan kizónáztam és mindig vissza kellett tekernem a videót mert nem is tudtam miről beszél a tanár mire "magamhoz tértem". Ezek a kizónázások már otthon is felmerültek és már nem egyszer meg is említették a családtagjaim, hogy mennyire fura ez. Ezek mellett néha ilyen hiperaktivitás jön rám és van, hogy akár megállás nélkül több percen át a konyhában sétálok körbe-körbe. Tudom nem a neten kell magamat diagnosztizálni mert ez hülyeség, de mivel ezekről személyesen senkinek nem beszélek, ezért netem nézegettem utána, hogy mások mit mondanak. Amikor ezeket a "tüneteimet" beírom netem állandóan ADHD cikkeket dob fel meg ADHD teszteket, és amiket olvastam eddig azok nagyrészt rám is illettek. Persze megint jelezném, hogy nem neten akarom diagnosztizálni magam mert az hülyeség, de szerintetek lehet, hogy meg kéne nézetnem magam valami orvossal/pszichológussal, vagy hülyeség az egész és ezek csak rossz szokások?

Elnézést a hosszú üzenetért, de még minimum kétszer ennyit tudtam volna írni az egész helyzetről, csak igyekeztem minél jobban összefoglalni nektek. Köszönöm, ha elolvastátok ezt és legyen szép napotok!

2023. márc. 5. 01:43
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Van egy kérdőív: DIVA 2.0 online amit meg tudsz találni mind magyarul, mind angolul. Töltsd ki magadnak, és nézd meg, hogy mi az eredménye. Ha úgy gondolod, hogy ADHD-d van akkor érdemes elmenni felmérésre mindenképp.

A DIVA egy elfogadott kérdőív és bár orvossal együtti diagnosztizálásra van (meg ideális esetben kell a szülő is), tud neked adni egy támpontot otthonra is mielőtt elmész hivatalos helyre.

2023. márc. 5. 01:52
 2/6 anonim ***** válasza:
12%
A tesztet én is javaslom, viszont az ADHD MINDEN ESETBEN már óvodás kor előtt jelentkezik. Ha kicsiként nem voltál túlmozgásos, néha kezelhetetlen, nem voltak figyelmi gondjaid, alsó osztályokban nem kellett állandóan rád szólni mert 10 percet nem bírtál ki, akkor nem ADHD. Mivel te sulira írtad ezt, hogy kezdődött és nagyon stresszes vagy, szerintem ezzel csak oldani akarod a feszültséget. Ha viszont pici korod óta fenáll a probléma akkor lehet ADHD, különben nem.
2023. márc. 5. 06:58
 3/6 anonim ***** válasza:
12%

Még annyit hozzátennék előző kommentemhez, hogy felnőttkorra az ADHD mindig javul, a nagyon erős tünetek kicsit átalakulnak és azokból lesz a "jaj csak legyen valami a kezemben amivel matatok meg legyen rágóm". Fiúknál meg aztán gyerekként kapásból diagnosztizálható. Ha végigaludtad az éjszakákat gyerekként akkor sem hiszen, hogy ADHDs vagy, ha tudtál egy játékkal tovább játszani 20 percig akkor sem hiszem, ha nem beszéltél sokat, akkor sem hiszem. Az ADHDs gyerek tipikus az a gyerek, akit ahogy próbálsz se tudsz lekötni már egy idő után és tipikus az akit lacsapnál, hogy végre kis nyugtod legyen, állandóan mozog beszél és le se köthető, csak ha valami nagyon érdekli, ami nem érdekli kapásból ott hagyja vagy inkább azt mondja, nem tudom megcsinálni, mert simán nincs kedvem hozzá. Simán elhagyja a cuccait, gyakran van káosz körülötte, elfelejt dolgokat szétszórt. Ráadásul a fiúknál sokkal erősebbek a tünetek, TELJESEN kizárt, hogy nálad ezt ne vették volna észre kisgyermekkorban vagy az iskolában legalább és nem vittek volna el a pszichiátriára (ott nézik, kezelik az ADHDt). Fiúk esetében meg kimondottan jellemző még az erős agresszió, és az empatikusság is.

Gyógypedagógus hallgató vagyok, ezt tanulom és jómagam is nagy valószíműséggel ADHDs vagyok, de én gyerekként is az voltam, akit tényleg néha le kellett volna csapni hogy legyen kis csend, állandóan pörögtem, most meg matatok mindig valamivel meg rágó nélkül kizárt hogy kibírjak egy egyetemi napot. És azért ezt a szakot választottam és hagytam ott az előzőt, mert én nem tudnék irodában dolgozni mert mozognom pörögnöm kell.

2023. márc. 5. 07:10
 4/6 anonim ***** válasza:
16%
Hát ennél nagyobb bajokkal mennek általában az emberek orvoshoz, de nem akarlak lebeszélni, ha menni akarsz. Az egyetem fárasztó. Én is olyan voltam előadáson, mint egy gép, írtam, amit mondott a tanár vagy felírt a táblára, de legtöbbször nem bírtam követni. Otthon a saját tempómban átnézve a jegyzetet és a könyvet fogtam fel, hogy miről dumált abban az oxigénhiányos és sötét előadóban, ahol akkor is elálmosodtam, ha bármennyit aludtam előtte.
2023. márc. 5. 14:25
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem mindenképp menj el kivizsgálni magad, nagy valószínűséggel ADHD. TB által támogatott vizsgálat van a Semmelweisen és a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályán, de ezeken a helyeken általában másfél év a várólista. Ha van rá pénzed, a Neuroharmóniában kb 200 ezerért végeznek egy alapos vizsgálatot, ott kb. egy hónapos várólistára lehet számítani.
2023. márc. 5. 17:05
 6/6 anonim ***** válasza:

Már az első pár sorból érzem, hogy az vagy. 1 db online teszt az nem elég a diagnózishoz, maximum megerősítheti a gyanút. Ha elmész orvoshoz ott először a pszichiáternek elmondod a problémáid, a végére megállapítja, hogy érdemes e kivizsgálni. Ha igen, akkor majd kapni fogsz időpontot hogy egy tesztet elvégezz. Beülsz egy számítógép elé, lesznek színes gombok, és egy feketr meg fehér ha jól emlékszem, és a képernyőn alakzatok meg feladatok lesznek és igazából reakcióidőt, hogy mennyire konzisztensen tudsz figyelni stb ilyeneket mérnek vele. Ez nagyjából másfél órán át megy, valószínűleg 5 perc után le fogod tépni a bőrt az arcodról. Néha vannak szünetek a gyakorlatok között, tartottam pihenőket, az asztal fiókjában turkáltam ilyenkor hahaha. Utána fognak küldeni online nagyjából 20 25 tesztet, az egyik az közel 600 kérdéses, de van amelyik csak 15 20. Ezzel is fogsz egy pár órát szrakodni, de ha a nagyon hosszún túl vagy, akkor már nem nehéz. Itt újra ki kell fejtened hossszan majd az egyikben, hogy milyen tüneteid vannak, hogyan befolyásolja az életedet. A nagyon hosszú teszt egyébként az mmpi2 azt hiszem. De van benne 4 spektrumzavart vizsgáló kérdéssor is. Ha ez megvan, lesz majd egy beszélgetés egy pszichológussal, nagyjából 1 óra. Ő is kikérdez a családi dolgokról, meg hogy gyerekkortól kezdve hogyan befolyásolta az életedet ez a "betegség". Ha ezzel is megvagy, akkor a pszichiáterrel újra leülsz beszélgetni, és elmondja a diagnózist. A tesztsort és a számítógépes program eredményeit is egy pszichológus összegzi, és vizsgálja ki, a beszélgetés pedig egy másik pszichológussal van, aki szintén ír egy eredményt, szakvéleményt, úgy, hogy a kettő nem beszél természetesen össze, tehát két, egymástól független forrásból fog tájékozódni az orvos, plusz a tesztek végeredményeiből, és így adja meg a diagnózist.

Én a zádory rendelőben voltam, így csinálták ott. Ezután bitinexre és guanfacin gyógyszerre tesznek, legalábbis én azt kaptam, nem tudom mások szerencsések e és a ritalint kapják vagy sem. A bitinex elképesztő drága, és a havi egy pszichiáterrel való beszélgetés is rátesz. Szóval sajnos ha kezelni akarod, akkor a nagyjából 150 200 ezres költség, amíg eljutsz a diagnózisig, növekszik 50 60ezerrel még utána havonta amit ebbe a fosba bele kell raknom. Kezd elképesztő nehézzé válni ez. És igazából már tudok aludni nem vagyok állandóan hulla fáradt, élénkebb vagyok, de azért nem oldotta meg ez minden problémámat.

2023. márc. 7. 16:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!