Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért nincsenek jó pszichológu...

Miért nincsenek jó pszichológusok?

Figyelt kérdés
Személy szerint eddig 3 pszichológusnál voltam, utólag mindegyikről kiderült, hogy csak a pénzre mennek, és ismerőseim is szinte csak negatív csalódásokról számolnak be. Mi a garancia, hogy sikerül találni egy normális terapeutát, és hogy lehet ennyi alkalmatlan szakember?

2023. jan. 13. 09:46
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%
... én 5 pszichológust ismertem meg, ebből egy volt jó (empatikus). E statisztika alapján, még pár próba és belefuthatsz egy jóba.
2023. jan. 13. 10:56
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem gondolom, hogy több az alkalmatlan szakember, mint a villanyszerelők, tanárok, ügyvédek vagy orvosok között. Lehet tényleg belenyúltál 3 rosszba, de lehet az elvárásaid nem korrelálnak azzal, amit adott szakember nyújtani tud.
2023. jan. 13. 11:01
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

8

Itt van a végzettek száma:

[link]

Itt pedig a mesterképzésben végzettek száma:

[link]

Igen, azt mondom hogy túlképzettség van, mert évi, - akkor legyen nagyon alsó hangon 300 olyan, aki el is akar helyezkedni/ vállalkozást indítani- egyszerűen túlkínálat.

Hogy akkor miért nincs több iskolapszichológus? Mert az intézmények nem kapnak forrást hogy finanszírozzák.

Pontosan úgy, ahogy évente többszáz gyógytornász végez, mégis minden kórházban ahol eddig dolgoztam hiány volt belőlük, rohantak, 10 perces légzőtornákat meg 20 fős csoportosokat tartottak, és egyik kórház sem hirdetett meg felvételt.

2023. jan. 13. 11:04
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Néha nem a pszichológusban vagy a páciensben van a hiba, hanem eleve ott bukhat meg az egész, hogy a pszichés folyamatok, és maga a psziché nem egzakt. Nem mindig lehet előre megjósolni, hogy bizonyos gondolatok milyen érzelmeket fognak kiváltani, vagy fordítva.

Ha a pszichológus tehetségtelenebb, a kliens pedig nem tudja jól szavakba önteni az érzéseit, akkor annak azért lehet egy szerencsétlenebb kimenetele.

És a terápia sem mindegy. Ha a pszichoterapeuta tehetségtelen, akkor félrekezelés, félrediagnosztizálás lehet a következmény. Ha egy sima pszichológus az, akkor nem lesz előrébb jutás.

Az is helytelen és gebaszt tud okozni, ha nem a saját munkájukat csinálják, azaz a pszichiáter pszichoterapeutáskodik, a pszichoterapeuta pszichiátereskedik, vagy a sima pszichológus is valamelyiknek képzeli magát. Sajnos van ilyen. Egy jó szakember ismeri a határait és hogy meddig terjed a kapacitása.

2023. jan. 13. 11:44
 15/24 anonim ***** válasza:
91%

Pszichológus vagyok, és bár olyan sok ideje nem dolgozom magánpraxisban bőven vannak visszatérő ügyfeleim és pozitív visszajelzések tucatjait kaptam, látom a klienseken a fejlődést, tehát valakinek csak beválik amit csinálok és azok a kollégáim is így vannak, akiknek látom a napi működését. Sőt, nagyon gyakran amikor nem szakmabeliekkel beszélek és kiderül, hogy pszichológus vagyok akkor sokan mesélik, hogy jártak már pszichológusnál és többségében pozitív tapasztalatokat hallok.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lennének rossz szakemberek - én is hallottam jópár olyan sztorit, ami eléggé ledöbbentett. Sőt, könnyen lehet, hogy valaki rólam ad negatív kritikát, hiszen előfordult például, hogy még gyakorlatlanabb koromban feltettem egy nagyon rossz kérdést vagy nem válaszoltam egy ügyfélnek hetekig, mert azt hittem hogy elküldtem a levelet és az ő álaszára várok. Sajnos ilyenek becsúsznak néha, úgy gondolom, hogy mindig sikerült megbeszélni ezeket és mindig tisztázom a folyamat elején, hogy nyitott vagyok bármilyen negatív visszajelzésre is, de lehet, hogy valakiben ezek hagytak mélyebb nyomot.

A szakmai felelősséget nem hárítva az önreflexiót mindig javasolnám: ha 3 pszichológus nem vált be érdemes lehet átgondolni mik az elvárásaid, mit keresel, milyen támogatásra lenne szükséged és engem az is érdekelne, hogy mit jelent az számodra, hogy "csak a pénzre mentek".

Szívesen reflektálok esetleges pszichológusokkal kapcsolatos élményeitekre, kritikátokra, akár segítek keresni is, de kérlek ne privtába írjatok hanem itt, kommentbe. :)

2023. jan. 13. 11:48
 16/24 anonim ***** válasza:
89%
15-ös vagyok: hozzáteszem hogy például többször voltam olyan helyzetben hogy a felmérő alkalom végén megmondtam az ügyfélnek, hogy neki mást ajánlok magam helyett, mert úgy látom, hogy más szempont szolgálná őt jobban, ennek ellenére erőltették hogy hozzám jöjjenek. Habár megtisztelő ez a bizalom egy ilyen helyzetből nagyon nehéz nem rosszul kijönni, hiszen ha azt mondom hogy nem, keresd fel ezt és ezt a kollégát azt elutasításnak élhetik meg, ha meg vállalom és és nem haladunk az megint csak csalódás.
2023. jan. 13. 11:52
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
15: engem az érdekelne, hogy mi van akkor, ha haladok a felépülésemben, de a pszichológus (nem direkt) egy olyan témát hoz be, ami még túl korai, ezért nagyon felkavar és úgy érzem, hogy elakadtam a folyamat során. Ilyenkor mit lehet tenni?
2023. jan. 13. 12:04
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
17: jelezd neki mindenképp, pont így ahogy leírtad. :) Mivel írtad hogy nem dirket hozta be, ez jó alkalom, hogy közösen felmérjétek, hogy mi az a téma és mélység ami neked most még határon kívül van, milyen érzelmek jöttek elő ezzel kapcsolatban és mi okoz nehézséget. Ebből el tudtok indulni aféle, hogy hogyan lehet a te tempódban felépíteni a megküzdés útját ezzel a témával. Ha megfeleő szakember, reagálni fog a visszajelzésre és alkalmazkodik.
2023. jan. 13. 12:12
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Rossz szakemberek sajnos minden területen vannak. Én tudok olyans sebészről, akitől szabályosan rettegnek. Legalábbis a kórházi rendelésekor. Magánrendelésnél állítólag sokkal jobban odateszi magát. De például a saját szakterületemen (informatika) is hosszasan tudnék sztorizgatni, hogy milyen szerencsétlen alkalmatlanok is vannak a pályán. Szóval a szelekció sehol nem tökéletes.

De azt is hozzá kell tenni, hogy a pszichológia jóval szubjektívebb szakma, mint mondjuk a belgyógyászat. Egy lelkileg beteg, sérült emberről nem lehet képalkotó eljárásokkal megállapítani, hogy mi a problémája. Nincs olyan mérőeszköz, ami közelebb vinne a diagnózishoz. Egyedül arra lehet támoaszkodni, amit a beteg elmond. Ettől persze még vannak módszerek, technikák, és sok folyamat háttere ismert, tehát nem puszta találgatás az egész, de tényleg sok dolog van, aminek a kiváltó okát csak sejteni lehet, és a minél pontosabb diagnózishoz az is kell, hogy a beteg a megfelelő módon együttműködő legyen. Utóbbi kitétel pedig nagyon is személyfüggő. Ha nincs meg a kellő bizalom, akkor az a terápia szinte semmit nem fog érni. Csak ezt sokan nem hajlandóak megérteni és beismerni, és egyből megy a sárdobálás, hogy semmit nem ér, meg nincsenek is jó pszichológusok, meg hasonló.

2023. jan. 13. 12:26
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
18: köszi a választ! Az normális, hogy meginogott a bizalmam és kicsit haragszom rá? Tudom, hogy nem direkt/szándékosan kavart fel, mégis azt érzem, hogy mostantól jobban oda kell figyelnem arra, hogy mit mondok el, még elővigyázatosabbnak kell lennem, egyenesen meg is haragudtam rá egy picit, hiszen akaratlanul is, de fájdalmat okozott. Normális ez a reakcióm, illetve vissza fog épülni idővel a bizalom? Egyébként reflektáltam magamra és azt érzem, hogy nekem sem szabad egyből azt érezni, hogy vége az egész kapcsolatnak, megromlott, kuka. Ezek maladaptív sémák vagy védekezés gondolom.
2023. jan. 13. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!