A pánikbetegség a depresszió egy tünete vagy önálló betegség?
Én azt tapasztaltam, hogy depresszió esetén jönnek ki tünetek, felerősödnek a szorongások, és ekkor jönnek a pánikrohamok.
De visszafelé nem tartom igaznak, tehát ha teljesen jól vagyok, nincs pánikroham, tehát nem a pánikrohamból alakul ki a depresszió.
Másik betegség, de nagyon gyakran van együtt, inkább így mondanám.
A szorongás viszont általában mindkettő velejárója, és nem mellesleg valami szenvedélybetegség vagy kényszerbetegség is kíséri ezeket.
A kettő közti kapcsolatot inkább úgy lehet értelmezni, hogy mindkettőt valamilyen súlyosabb elfojtásos probléma okozza, ezért is jelennek meg könnyen egymás mellett.
Hogy mi "külön" betegség és mi nem, azt sok esetben eléggé gyakorlatias módon ítéli meg a pszichiátria. Régebben kb. minden szorongásos/depressziós tünetegyüttest "egy" betegségnek (neurózisnak) tekintettek, mert amikor még mindenre analitikus terápiákat alkalmaztak, akkor az volt a célravezetőbb. Ez ma sem egy elavult felfogás, csak kiment a "divatból". [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!