Kit ajánlanátok összetett problémák orvoslására? Pszichológus, Kineziológus, természetgyógyász?
Nagyon sok múltbéli/jelenlegi sebem van, sajnos testileg sem tudok meggyógyulni, eddig elfogadtam de érzem a depresszió jeleit és ezt mindenképp szeretném elkerülni.
Pszichológussal annyi a bajom, hogy azt se tudom melyik problémámmal kezdjem a beszélgetést.
Ha a fizikai részét kérdezed, azt nem tudják meggyógyítani, és emiatt is vannak bennem lelki sebek - de ez csak egy a felsoroltak közül.
Engem a lelki része érdekelne, de nem tudom a kineziológia meg a természetgyógyász humbuk-e...
Ahogy #5 írja: klinikai szakpszichológus,
vagy pszichoterapeuta.
Lehet pszichiátriai (farmakológiai) támogatásra is szükség van.
Pszichoterápia gyógyszeres kezeléssel kiegészítve nagyon jól tud működni, ha sikerül megtalálni a megfelelő szakembert.
“Pszichológussal annyi a bajom, hogy azt se tudom melyik problémámmal kezdjem a beszélgetést.“
Készíts egy vázlatot az összes problémádról, max 1-2 oldalban. Emeld ki belőle a problémák jellegét 1-1 mondatos összefoglalóban. Ezeket próbáld meg nagyjából fontossági sorrendbe rendezni egymáshoz képest. Amiket te súlyosabbnak, sürgetőbbnek, bénítóbbnak érzel, azokat rendező előre, ami enyhébb, vagy kevesebb gondot okoz, azt rendezd hátrébb. Az sem baj, ha nem tökéletes a lista és a sorrend, csak egy hozzávetőleges sorrendet állíts fel.
Ezzel a listával menj el a pszichológushoz és mondd el, hogy azt se tudod, hol kezdd, de nagyjából ez a hozzávetőleges listád. Aztán ő majd segít benne, hogyan haladjatok. Arra érdemes figyelni menet közben, hogy ha valami mást érzel fontosabbnak éppen, vagy valamit hosszabb idő után ős elhanyagoltnak érzel, akkor szólj róla, hogy azt is vegyétek elő.
A pszichológus azzal a problémával dolgozik, amit odaviszel, amiről beszélsz neki. Ha jelezd, hogy más is van, azzal is akarsz foglalkozni, akkor azzal is fog, de a beszélgetést együtt terelitek valamilyen irányba. Ha nem tetszik az irány, vagy nem vagy elégedett az eredménnyel, akkor jelezd, ne fogadd el, ha valami kimarad - de ne is várd, hogy magától jöjjön rá, hogy azzal is kéne foglalkozni. Az sem elég, hogy az elején mondtad, hogy azzal is foglalkozzatok, aztán mégis kimarad. Menet közben is figyelj oda, hogy minden szóba kerüljön, ami neked fontos. Ha valami kimarad, akkor hozd fel te, hogy neked az is fontos. Kérhetsz ebben is segítséget tőle, hogyan csináljátok, de mindenképp fontos, hogy jelezd, amivel gondod van, mert magától nem tudja kitalálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!