Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a tudományos magyarázat a...

Mi a tudományos magyarázat a pszihedelikus "élményre"?

Figyelt kérdés

Nagyon sok ilyen eseményt(tripet) átélt ember(pl.lsd által) elkezdi magát megvilágsodottnak hívni, meg ezt tartják életük legnagyobb eseményének. Régi időkben sámánok használták és akár ebből alakuhatottak ki bizonyos vallások mert valami más tudatállapotba vagy dimenzióba kerülnek legalábbis szerintük.

Olyanokat mondanak hogy az egojuk megszűnt vagyis ők maguk is megszűntek. Ez nagyon hasonlít a hinduizmushoz.

De mi erre a tudományos magyarázat? Ez még egy olyan dolog amit nem ismerünk és tényleg lehet természetfeletti vagy egész egyszerűen csak egy agyi hatás ez az ego megszűnés?

2022. nov. 4. 16:55
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
9es de akkor mi az az ego death? Ez csak valami átmeneti dolog?
2022. nov. 4. 21:45
 12/13 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom. Talán amikor az éntudatod megszűnik, és csak külső szemlélőként vagy jelen. Nem tudsz magadról, csak a külső eseményekről. Talán ez lehet, de nem tudom pontosan. Átmeneti.
2022. nov. 5. 14:55
 13/13 anonim ***** válasza:

Én ezt akarom kutatni a jövőben, viszont azt leszögezem, hogy sosem próbáltam semmilyen hallucinogén szert.

Jelenleg amire jutottam: Alapvetően nem mondanám olyan biztosra, hogy az aki hallucinál nem a valóságot látja. Ez azért veszélyes, mert az ember elkezdi megkérdőjelezni amit a saját szemével lát, nem felkészültek esetében ez őrülethez vezethet. Logikailag viszont belátható, hogy az "én" fogalma és az ego nagyon szorosan összefügg (egy és ugyan az) ami bizony fel tud oldódni. Nekem mindenféle szer nélkül gyakran van olyan érzésem, hogy nem vagyok különböző és egy vagyok a világegyetemmel. Az egész tapasztalat pusztán abból fakad, hogy az ego szabad akarat nélkül megszűnik önállónak lenni. A szabad akarat hiánya abból fakad, hogy teljes mértékben determináltak vagyunk egymás által-->veleszületett genetikai tényezők, környezeti hatások keveredései vagyunk, csak ez elvész a káoszban és visszafejthetetlen, ezért hisszük önállónak a döntéseinket (holott ha ismert lenne minden tényező, akát a jövőt is láthatnánk). Az "objektív" valóság illúziók tömkelegén alapszik, ami nem megingathatatlan, viszont nem érdemes bolygatni. Szerintem a megismerés határa az őrület lehet, ha valaki túl messzire merészkedik, elvész a káoszban és többé nem tud kapcsolatot teremteni az általunk megismert világgal. Ezt az élményt persze pozitívan is fel lehet fogni, hogy megtanuljuk önzetlenül szeretni egymást és mindent ami egy velünk, de nekem nem sikerült még, én inkább rossz élménynek írnám le.

2022. nov. 16. 10:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!