Nagyon durván arachnofóbiás vagyok, mit tegyek ez ellen?
Én is pókfóbiás vagyok, és már nagyon elegem van hogy nem tudok egy jót kirándulni vagy egyáltalán megmaradni a kertben mert mindenhol van pók amihez hozzáérek. Nem segít az sem, hogy a teraszon konkrétan a fejed fölül ereszkednek bele a kajádba minden ok nélkül.
Én úgy próbálom legyűrni ezt, hogy próbálok nem belegondolni hogy pók van a bokorban amit épp megmetszenék, vagy hogy az a mozgó folt az asztalon amit a szemem sarkában látok nem pók hanem egy nagy hangya és gyorsan leseprem. Azt vettem észre hogy egy ideig mintha "kigyógyulnék" a fóbiából és ha meg is látok egyet nem kap el a pánikroham. De utána ha nem folytatom azt a munkát amivel a pókok közelében dolgozok (pl kertészkedés) akkor visszajön.
Sajnos én pánikrohamot tudok kapni ha hírtelen megjelenik egy mellettem. Elhiheti minten fóbia tagadó, hogy ez nem kellemes nekem sem, nem direkt csinálom és baromira nem figyelemre vágyom, mert ilyenkor a megértés legkissebb szikráját se kapom meg másoktól, hanem lekezelő lesajnáló beszólogatásokat kapok, hogy hülye vagyok.
Kedves kérdező, próbáld meg megtűrni magad mellett őket, amennyire csak tudod, nem kell rögtön egyet befogadni a házba, de pl ha a kertben vagy az utcán látsz egyet akkor nézd meg alaposan olyan távólból amit még kényelmesnek érzel, és tudatosítsd magadban hogy nem akar a pók semmit se tőled, csak létezik magában. Én így kezdtem és ma már meg tudom tűrni a lakásban a sarokban a kis házi pókokat :) Megeszi a muslincákat meg kissebb bogarakat amik bejönnek a lakásba. Viszont ha elmozdul onnan vagy túl közel megy az ágyhoz ahol alszom akkor mennie kell.
14, ezt értem és elfogadom, de attól még a félelmed gyökere teljesen racionális. Az ösztöneid nem válogatnak mérges állatok fajtái között. Eleve a megkülönböztető mozgásuk már kivátja az undort, félelmet, nem véletlenül.
Az autót nem tartom jó példának, mert logikailag hiába igaz teljesen, amit mondasz, az ösztöneink, vészjelzéseink az agyban ennél sokkal természetközelibbek, és sok-sok idő után alakul ki, közben meg pár tíz éve autózunk, mi csináltuk, mi válsztjuk a használatát, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!