Lehet hogy téves a diagnózis?
Miért akarsz ennyire skizofrén lenni?
Mondd el az orvosodnak ezt is, ha nem mondja, hogy skizofrén vagy, akkor nem vagy az.
Amúgy is a legtöbb skizofrénnek nincsen betegségtudata.
De, sokaknak van betegségtudatuk, legalábbis érzik, hogy baj van. Akinek nincs betegségtudata, azt pedig az ismerősök/barátok/család viszik orvoshoz, mert nagyon abszurd a viselkedése. A skizofrének a maguk világába élnek és teljesen nem is lehet őket kiszedni onnan, de szerencsére már elég fejlettek a gyógyszerek ahhoz, hogy sok mindent elérjenek a betegnél. A skizofrénia nagyon színes betegség. A leírásodból paranoiád van, de nyugi, nincsenek téveszméid. A téveszmés beteg akkor is meg van az eszmééről győződve mikor az egész világ az ellenkezőjét magyarázza neki. A hallucinációkat depresszió, szorongás és még sok egyéb is okozhatja. Nekem is van orvos által elismert paranoiám, nagyon kellemetlen dolog és nincs skizofréniám.
-Epilepszia (ami skizofréniás, lelki tüneteket okoz), szorongás, evészavar, deperszonalizációs-derealizációs zavar, PTSD, BPD
Ezt úgy képzeld el, hogy 4 évig meg voltak róla győződve (és arra is kezeltek) hogy skizofrén vagyok, csak pár hónapja derült ki az EEG-n, hogy ez valójában epilepszia. Ja és ne tartsd olyan könnyű-egyszerű betegségnek a skizofréniát ami csak hallucinációkból és téveszmékből áll (nem minden esetben társul hozzá paranoia). A skizofrén betegek idővel szellemileg leépülnek. Magyarán elbutulnak. Nem súlyosan persze, de kimutathatóan csökken az intelligenciájuk. Hihetsz nekem, nem egy orvossal beszéltem erről, részben ez is volt az, ami kizárta végül nálam a skizofréniát, hisz nem épültem lefelé. Nem azt mondom, hogy a skizofrén emberek nem végezhetnek egyetemet, ez nem egy halálos ítélet. Csak azt, hogy jelentősen megnehezíti az élet minden területét. Nem utolsó sorban a pszichózis öli az agysejteket, ezért is elengedhetetlen az antipszichotikum. Nem csak azért kell szedni, mert a pszichózis szellemileg megterhelő. Egyébként a betegeknek legtöbb esetben nem mondják el az orvosok/pszichológusok, hogy leépüléssel jár, hisz nem szeretnének még ezzel is terhelni őket, hisz nagyon rémisztő a gondolata. Nekem sem mondták el, a szüleimtől tudtam meg nemrég, hogy miket beszéltek rólam az orvossal. Ami a kérdésedet illeti, persze, megtörténhet, hogy rossz diagnózist kaptál, sokakkal megesik. Ha biztosra szeretnél menni kérdd ki más szakember véleményét is, ez nem játék. Egyébként sok hasonló betegség is van. Személyiségzavarod is lehet akár (skizoid, skizotíp), ha vannak hangulatingadozásaid akkor skizoaffektív vagy bipoláris zavarod is lehet. Ezeket ismerem, tehát van még egy jó pár hasonló. Sok sikert és kitartást! Remélem mihamarabb rendbe jössz! ❤
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!