Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Voltam pszichiátrián. A...

Voltam pszichiátrián. A diagnozisom ami egy csomóból indult amiről kiderült szerencsére hogy ártalmatlan szorongásos depresszio. Kaptam gyógyszert. Viszont úgy érzem ezt nekem kell leküzdenem és nem a gyógyszernek. Szerintetek van remény?

Figyelt kérdés

2022. okt. 11. 16:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

9

Valójában a szerencsés megoldás az lenne, ha pszichológushoz járna és szedné a gyógyszert. A gyógyszert elég hamar el lehet hagyni, lásd itt a 20-as választ (ami nem az enyém):

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__..

2022. okt. 16. 07:14
 12/22 A kérdező kommentje:
Pszichiátria szakrendelésen voltam, nem feküdtem bent. A kiírt gyógyszerem medazepam, és a tricitto. Még mindig nem kezdtem el szedni. Valakinek valami tapasztalat a gyógyszerekkel?
2022. okt. 16. 18:35
 13/22 anonim ***** válasza:
23%

Helyedben csak Tritticot szednem, ga nem muszáj nyugtató is.

Tritti nem fokoz étvágyat, szorongásra és depresszióra is jó.

Álmosít, de nem vág nagyon fejbe. Van akinek lassan lehet emelni, mert vérnyomást másnap levihet.

2022. okt. 17. 14:06
 14/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm 13 as ment a zöld.
2022. okt. 17. 22:54
 15/22 anonim ***** válasza:
81%
Nem kéne megköszönni azt, hogy egy laikus minden felelősség nélkül felülír egy képzett szakorvost. Nem véletlenül írnak ki nyugtatót is az antidepresszáns szedésének megkezdésekor.
2022. okt. 17. 23:03
 16/22 anonim ***** válasza:
50%

Tritticóról készült tanulmány szerint sok más antidepresszánstól eltérően szedés kezdetekor nem fokozza a szorongást/feszültséget, mert ellenkező hatása van (nem tud kötödni) azon a receptoron, ami ezeket a mellékhatásokat okozza más antidepiknél.

Ha valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy addig is oldja a szorongását valami, amíg hatni kezd az antidepi, akkor nem szükséges mellé.

Nekem más antidepiknél sem volt az elején szorongás fokozódás vagy depresszió mélyülés. Egyetlen gyógyszer kivételével. Ez a citalopram volt.

2022. okt. 18. 06:36
 17/22 anonim ***** válasza:
50%

Előző

Nem azt írtam, hogy ne szedje, hanem azt, hogy ha nem muszáj, akkor ne szedje.

Véleményem szerint ha más gyógyszerekkel is el lehet érni, hogy szorongásra eléggé hasson, vagy ne legyen tűrhetőnel erősebb, akkor jobb kerülni vagy amint lehet elhagyni.

Nem mindenkinek hatásos szorongásra az antidepi.

Ezt a tartósan fennálló szorongásra értem. Ha valakinek nem állandó, hanem csak ritkán előforduló helyzetben van erős szorongasa (pl repülés, ha ez évi max pár alkalom), akkor legjobb a nyugtató.

2022. okt. 18. 06:47
 18/22 A kérdező kommentje:
15 ös..Úgy gondolom hogy aki semmi ilyen gyógyszert nem szedett életében és teljes tanácstalan mint ez esetben én,az igen is mindenkit meghallgat,véleményt kér akiknek volt ilyen gyógyszerekkel, betegséggel dolguk. Nem mindenki akar vagy tud erről a betegségről beszélni, és megköszönöm ha egy illető le meri írni a tapasztalatait.Tudom, nem minden emberre úgy hat, de jobb véleményeket látni. Szóval köszönöm ha leírod a jó/rossz tapasztalatod!
2022. okt. 18. 08:06
 19/22 anonim ***** válasza:

Szerintem kicsit felesleges ezeken a dolgokon vitatkozni. Egyrészt egyéni, hogy egy benzóra (xanax, frontin, rivo) ki hogyan reagál, mennyire lesz függő vagy sem. Másrészt másként is alkalmazzák orvosok, nekem először pl. csak azt írtak fel egy jó évre, amíg végül antidepit nem kaptam mellé (ami nem volt jó). Harmadrészt sajnos egyáltalán nem mondják el az orvosok, hogy milyen szintű hozzászokást eredményez(het) és hogy 6 hét után már hatnia kéne az antidepinek és ezzel párhuzamosan a benzót le lehetne építeni (le kellene). 4. Az antidepresszánsok egy szürke zóna, sok embernek segítenek akár a szorongáson, akár a depresszión, de van, akinek egyiken sem. Pl. nekem eddig 7 antidepim volt, igazából egy volt jó, az is hatását veszítette fél év után. De ha nagyon akarom, mondhatom azt, hogy volt még 3, amik egy kicsit segítettek. Ezekből az egyik altatott, egy másiktól elkezdtem tudni enni (előtte nem tudtam), a harmadik egy NAGYON kicsit nyugtatott.

Neki például egy nagyon jó oldala van (dr. Kopácsi László), ami elég gyógyszerellenes, de nagyon jól elmagyarázza a dolgokat: [link] .

2022. okt. 18. 08:49
 20/22 anonim ***** válasza:

Hogy kell-e a gyógyszer, vagy csak gyógyszerrel mehet, azt leginkább csak orvos tudja megállapítani. Vannak olyan problémák, amiket csak gyógyszerrel lehet kezelni, nélküle egyáltalán nem megy. Vannak olyan problémák, amiket lehet gyógyszer nélkül is kezelni, de gyógyszer segíthet benne. Viszont a legtöbb probléma olyan, hogy önmagában a gyógyszer biztosan nem fogja megoldani, legfeljebb enyhíti a tüneteit. A gyógyszer mellett mindenképp érdemes pszichológushoz járni, hogy a lelki folyamatokat segítsen rendbe tenni, az életmódodat, problémák kezelését és feldolgozását segítsen átalakítani. Ezt mindenképp érdemes akár gyógyszer nélkül is elkezdeni és mindenképp érdemes gyógyszerezés mellett is csinálni, mert a gyógyszer önmagában nem fog mindent megoldani.

Szóval az egy elég jó lehetőség, hogy elkezdesz pszichológussal dolgozni gyógyszer nélkül, meglátod, hogy milyen eredményre jutsz és ha megoldódik gyógyszer nélkül, akkor egyáltalán nem lesz szükséged gyógyszerre. Ha nem oldódik meg, akkor még mindig lehet, hogy csak másik pszichológust kéne keresned, akivel eredményesebben tudsz dolgozni, vagy az is lehet, hogy ugyanazzal az emberrel, csak más dolgokon, vagy más módszerrel kéne dolgozni. De az is lehet, hogy arra jutsz, hogy a gyógyszerre is szükséged van a pszichológus mellett is. Viszont azt, hogy gyógyszer nélkül sikerül-e megoldást találni csak akkor tudod meg, ha elkezdesz dolgozni a megoldáson előbb gyógyszer nélkül.

2022. nov. 12. 15:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!