Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Túl lehet jutni valahogy a...

Túl lehet jutni valahogy a depresszión?

Figyelt kérdés
Voltam több pszichológusnál/pszichiáternél kisgyerekként, tizenévesen, felnőttként. Van depresszió és kényszeresség diagnózisom, meg viselkedészavar és egyéb "apróságot" is gyanítottak. 16 éves korom óta szedek mindenféle gyógyszert, a nyugtatóról leszoktam és nem hiányzik, de az antidepresszáns még megvan, 100 mg-ot szedek belőle. Antidepresszáns mellett is megszoktam zuhanni, most is megvagyok. Pláne hogy ismételten történ egy két negatív dolog az életemben. Kezdek belefáradni a depresszióba, van valami kiút a piócásembereken kívül? 22/f
2022. szept. 29. 23:01
 1/9 anonim ***** válasza:
77%

Jársz terápiára is? A gyógyszer önmagában nem segít.

A depressziót nem lehet végleg elűzni, de ha megdolgozol érte, lehetnek hosszabb tünetmentes időszakaid.

Fontos, hogy elkerüld az elszigetelődést. Sokkal motiváltabb lehetsz, ha nem egyedül küzdesz, hanem vannak az életedben olyanok, akiket szeretsz.

2022. szept. 29. 23:22
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem járok terápiára. Társsaságkerülő vagyok és a munkámban se nagyon kell találkozzak másokkal mert olyan a munkaköröm. Nem nagyon vannak erős érzéseim és nemigen tudok kötődni másokhoz.
2022. szept. 29. 23:33
 3/9 anonim ***** válasza:
0%

Van.

Először is nagyon fontos, hogy megértsd és belásd, hogy MINDEN EMBERNEK vannak hullámvölgyei az életében.

Az életünk megoldandó problémák egymásutánja. Van, mikor megnyugtatóan meg tudjuk oldani, van, mikor nem. De utóbbi nem a világ vége, mert megnyit az életben egy újabb lehetőséget, amerre elindulhatunk.

Minden kudarcnak, részbeni vagy teljes sikertelenségnek van pozitív hozama is. Azt kell megkeresni, meglátni, s mint tapasztalatot elraktározni.

Meg kell tanulnia sz embernek a saját hajánál fogva kihúznia magát a depresszióból. Minokoz nekem örömöt, vagy legalább enyhülést. Milyen tevékenység élénkít fel, lendít ki, stb.

Ismerem a problémádat. Tragédiák sorozata, idegösszeroppanás, depresszió. Szedálás, antidepresszáns, pszichologus segítség. És közben arra gondoltam, most mit kezdjek magammal. És akkor eszembe jutott, mennyire szerettem nagyspám mellett üldögélni, amikor korongozta az agyagkorsókat, mázzal kente, amikor készítette a mintákat a kályhacsempékhez. Nagyon szerettem őt, különleges ember volt, bölcs és egyenes.

Azt mondtam magamban, valahol lennie kell bennem is valamiféle adottságnak. És agyagot rendeltem, kotongot szereztem és minden eszközt, és a kamrában kis műhelyt rendeztem be magamnak. Próbálkoztam, dolgoztam, alkottam, alkotó magányban szabadultam ki fokozatosan a nyomás alól. Az alkotás, a munka, a zene, az egyre inkabb kiszélesedő feladatkör optimális állapotot eredményezett. Lassan elhagyhattam a gyógyszert orvosi kivezetéssel.

Olykor előjön a nyomás, de tudatosan kezelem: ez most egy ilyen nsp. Akkor ma séta a napon, sok alvás. Tehát egyszer lenn, de már nem olyan mélyen, egyszer fenn, de már élhető magaslatban.

Aztán megtudtam, hogy saját magam állítottam be magamat úgynevezett munka és művészet/alkotó terápiára.

Speciel nálam ez a fazekasság, kézművesség volt adott.

De másnál lehet ez krrtészkedés, motorszerelés, vagy bármi más.

Új dimenziót nyitsz a személyiségednek, és megtanít túlélni, élni.

2022. szept. 29. 23:38
 4/9 A kérdező kommentje:
Én nemigen tudom rávenni magam semmire, általában játszok a gépen és ennyi, ennyi jó volt az életemben mindig is.
2022. szept. 30. 01:04
 5/9 A kérdező kommentje:
Két nappal ezelőtt kezdődött újra mikor láttam az ablakból egy (valószínűleg tizenéves) párt akik nyalják egymást. Eszembe jutott hogy mindig sikertelen voltam és már kisgyerekként sem érdekeltem az ellenkező nemet, ha meg igen rövidesen lecseréltek. Ez mindig lehoz az életről.
2022. szept. 30. 01:24
 6/9 A kérdező kommentje:
Úgy tudnék ártani nekik ilyenkor! Ha nem lenne törvény tuti megtenném
2022. szept. 30. 01:34
 7/9 anonim ***** válasza:

Elsősorban a negatív gondolatoktól, a frusztrált agressziótól és az önutálattól kellene megszabadulnod. A depresszió csak okozat, következmény. Ha a saját fájdalmad miatt másokat bántanál, és nem látod be, hogy ez mennyire helytelen, akkor nagyon mély hullámvölgyben lehetsz. Ez is mutatja, hogy a gyógyszer önmagában mit sem ér. Segítségre van szükséged, anélkül nem fog menni. Beszélj a háziorvosoddal, vagy azzal, aki a gyógyszert felírta.

Valószínűleg jót tenne neked a befekvős pszichoterápia, pl. SOTE, Thalassa Ház, Tündérhegy.

2022. okt. 1. 09:50
 8/9 A kérdező kommentje:
Azóta jobban vagyok, legalábbis perpill jah. Elkezdtem dolgozni, folyamatosan dolgoznom kell hogy fenttartsam a lakást meg magamat szóval nemigen tudok elvonulgatni.
2022. okt. 1. 18:31
 9/9 A kérdező kommentje:
Nem tett jót az a pár hetes izoláció meg felborult bioritmus
2022. okt. 1. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!