Miért gondolkozok lassan?

Hát, nagyobb fiam diszkalkuliás, diszgráfiás és diszlexiás (volt), de szerencsére Waldorf suliba járt, úh. nem volt gond. Szakiskolában meg direkt figyeltek a disz-esekre, másként tanultak, mint normál középsuliban. Végül tavaly érettségizett le (szakiskola után még tanult 1+2 évet) és 4-es lett a matek érettségije.
Nem lehet, hogy disz-es vagy?

Ha nem szórakozottságból, utálatból ered, vagy nem vagy éppen szerelmes, akkor próbáld a sok gyakorlást.
Próbáld ki hogy olvass sokat és próbáld meg visszamondani. Oldj meg sok feladatot (főleg szöveges matek feladatot) javul-e. Nem 8-10, hanem többszáz megoldása és sok könyv elolvasása után várható eredmény. Ha javul, akkor csak folytasd, nincs semmi probléma. Ha nem látsz változást, akkor tanuld meg annyira, hogy átmenj a vizsgán, és ne válassz olyan szakmát, amihez sok matek, fizika kellenek. Kimutatták, hogy nem egyforma az emberek agya,és nem egyformák az élete kezdetén érő(csecsemő, óvodáskori) behatások. Egyesek a humán, mások a természettudományos tárgyakra nyitottak. Sokan, (a többség) képtelen megtanulni a matekot, akármennyit is foglalkoznak vele. Mások meg a humán oldallal vannak bajban. Több országban próbálkoznak már azzal, hogy elkezdik programozásra oktatni az óvodásokat.
A gyerekemre is ráfogták, hogy disz..-es. Akkor melléültünk, és sok-sok veszekedés mellett naponta ellenőríztük, kikérdeztük, rákényszerítettük hogy tanuljon. Ha rosszul oldott meg egy feladatot, 3 másikat kapott helyette, és amíg el nem készült vele, nem volt TV, telefon. És íme, megszűnt a disz..., 4-es, 5-ös jegyeket hozott haza mindenből. Ennyit a disz..-ról. Szebb szó arra, hogy lusta disznó a gyerek, és kényszeríteni kell a tanulásra, gyakorlásra.

"szerencsére Waldorf suliba járt"
Szerencsétlen....
Kérdező, nem kalandozik el a figyelmed, nem figyelsz egyszerre több irányba? Én pl vagyok úgy mint te, de én rendszeresen egyszerre több dologgal is foglalkozok és mellé túl gondolok kb mindent.

6
Hát annyiraaaa szerencsétlen, hogy gépi forgácsolóként végezte el a szakiskolát, utána még egy évet tanult és CNC forgácsoló lett, aztán a Knorr Bremsénél dolgozott egy évig k.rva jó fizetésért és utána még elment és nappali képzésben elvégezte a gimit, letette az érettségit és most fejvadászok keresik meg (de jó helyen van, nem megy máshová). Ha kimenne külföldre, annyi pénzt keresne, amiről itt nagyon nagyon nagyon sokan csak álmodnak.
Ennyire szerencsétlen lehet vki, aki Waldorf-ba jár... :)))
4-es voltam

5
Ezen úgy felb.sztam magam, hogy mélyeket kell lélegeznem, el kell mennem egy kis időre itthonról, aztán majd válaszolok rá.
Pedig a válaszod eleje tényleg egész jól indult...

5
Szóval próbálok higgadt maradni. :))
"próbáld a sok gyakorlást.
Próbáld ki hogy olvass sokat és próbáld meg visszamondani. Oldj meg sok feladatot (főleg szöveges matek feladatot) javul-e. Nem 8-10, hanem többszáz megoldása és sok könyv elolvasása után várható eredmény. Ha javul, akkor csak folytasd, nincs semmi probléma. "
Eddig tök jót írsz. A kérdező tényleg megpróbálhatja, hogy sokat olvas ill. sok matekfeladatot megold nyugodt körülmények között otthon és nézi, hogy javulnak-e a dolgok. (Megoldókulcs kell a feladatokhoz, hogy ellenőrizni tudja magát.)
"Ha nem látsz változást, akkor tanuld meg annyira, hogy átmenj a vizsgán, és ne válassz olyan szakmát, amihez sok matek, fizika kellenek. Kimutatták, hogy nem egyforma az emberek agya,és nem egyformák az élete kezdetén érő(csecsemő, óvodáskori) behatások. Egyesek a humán, mások a természettudományos tárgyakra nyitottak. Sokan, (a többség) képtelen megtanulni a matekot, akármennyit is foglalkoznak vele. Mások meg a humán oldallal vannak bajban."
Ez nem ilyen egyszerű. Én például ált. iskolában ahogy elkezdtünk kémiát tanulni, imádtam és nagyon jó voltam belőle. Gimiben kémia versenyre is mentem (a tanár küldött), csak éppen a számolásos feladatokban elvéreztem 1 mp alatt. Biológiát imádtam, etológus akartam lenni. Csakhogy biosz fakton voltak azok a tesztek, ahol van két mondat egymás mellé téve (A és B) és utána meg kell mondani, hogy külön-külön vagy éppen együtt igazak-e vagy hamisak és ebbe (tulképpen egyfajta matematikai logika) beletörött a bicskám. Le is adtam a faktot. Amúgy később kiderült, hogy nem is biológia szakra kellett volna mennem (azt nem tudtam volna csinálni), hanem állatorvosira... ott tanulnak a későbbi etológusok. Földrajzból nagyon nagyon jó voltam (kár, hogy nem földrajz szakra mentem). Matematikából segghülye voltam, alig mentem át az érettségin, pedig 2 évig tanultam magántanárnál, hogy majd átmenjek. Viszont a trigonometriát én értettem meg kábé először az osztályban, még előbb, mint a matek faktos fiúk... Fizikából ismét a segghülyeség állt fent, de az atomfizikát abból is szinte csak én értettem az osztályból.
"A gyerekemre is ráfogták, hogy disz..-es. Akkor melléültünk, és sok-sok veszekedés mellett naponta ellenőríztük, kikérdeztük, rákényszerítettük hogy tanuljon. Ha rosszul oldott meg egy feladatot, 3 másikat kapott helyette, és amíg el nem készült vele, nem volt TV, telefon. És íme, megszűnt a disz..., 4-es, 5-ös jegyeket hozott haza mindenből. Ennyit a disz..-ról. Szebb szó arra, hogy lusta disznó a gyerek, és kényszeríteni kell a tanulásra, gyakorlásra."
Röviden azt mondanám erre, hogy idióta, de kulturált vagyok és kifejtem. 1. Szülő ne tanuljon a gyerekével. Ha mégis, akkor csak akkor és úgy, ha mindketten élvezik. Én pl. a nagyobb gyerekkel tavaly tanultam angol érettségire (angoltanár vagyok) és mindkettőnknek sok öröme volt benne, nagyon jól elvoltunk. Azért ne tanuljon szülő a gyerekével, mert nagyon sok feszültség és probléma származhat belőle. Velem pl. tanultak a szüleim (hála istennek, csak ált. iskola alsóban) és irtózatos veszekedések voltak, meg olyanokat kaptam a fejemhez kisgyerekként, hogy buta, hülye vagyok, stb. Pedig valószínűleg csak diszkalkuliás vagyok. Nem tanítunk úgy soha, hogy büntetés jár azért, ha nem megy a gyereknek. Akkor másként kell elmondani, magántanár kell, stb. 2. A disz egy teljesen valid dolog, én pl. (ahogy feljebb leírtam) valószínűleg diszes vagyok vagy más részképesség zavaraim vannak, mert pl. rengeteg olvasás után (mellett) is a helyesírásom katasztrófa. Pedig 6 éves koromtól (természetesen magamtól) faltam a könyveket. És a matematikai dolgokat most nem írom le újra, itt van a válaszom elején (tehát segghülyének minősülök matekból, pedig valószínűleg nem vagyok az).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!