Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Felnőttként mit tegyek, ha...

Felnőttként mit tegyek, ha nem kaphatok autista-diagnózist? (lent)

Figyelt kérdés

Bár felnőttként abszolút stimmel minden, de volt általános iskolai tanárokat illetve édesanyám kérdezték meg a gyerekkori leírásommal kapcsolatban akik szerint átlagos jó gyerek voltam. Semmi rendkívüli.

Emiatt viszont nem felelek meg a kritériumoknak.

Mindezek ellenére úgy érzem mégis az ASD-spektrumon vagyok. De így teljesen elveszve érzem magam, mert nem tudom mi nem 'jó' velem. Sehova se tartozom.

2022. szept. 21. 17:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
90%

10es, igen, és a vicc az, hogy emellé sokszor anyádék is rajta vannak a spektrumon, csak nem tudnak róla.

Nekem pl tutifix hogy anyám is diagnosztizálatlan neurodiverzitással él, olyan mint az állatorvosi ló, hozza a tipikus tünetek sorát, de még csak nem is sejti.

De amikor pl sírógörcse van ha be kell mennie egy plázába, ha 15 perces kiselőadást tart arról hogy melyik kanál a jó kanál, vagy melyik anyag az, amitől feláll a hátán a szőr, vagy, hogy ha megy a tévé nem érti mit beszélnek hozzá, vagy hogy a nap végén fáj a szemkontaktus...

Néha elgondolkozom rajta, hogy mennyivel egyszerűbb élete lett volna, ha ő is megkapja azokat a segítségeket mint én.

2022. szept. 28. 12:18
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Eddigi tapasztalataim alapján, érintettként:

Egyrészt ha azt mondják hogy jó gyerek voltál az nem kéne hogy kizárjon semmit. Nem ezen múlik. Jó esetben a kivizsgáláskor szülőktől nem véleményt kérnek hanem konkrét viselkedésekre kérdeznek rá.

Mondjuk nálam ezzel se mentek sokra, időben kezdtem beszélni, önállóan öltözködni, tisztálkodni, stb.

Szenzoros érzékenységek vagy sztereotip mozgások lehet még fontos jel gyerekkorból pl. válogatósság ételek állaga-színe-formája alapján, érzékenység bizonyos hangokra, repkedő kézmozdulatok stb.

Másrészt... én megkaptam felnőttként a hivatalos diagnózist de csak anyukámnak és néhány közelebbi barátomnak mondtam el, munkakereséskor nem hoznám szóba, kivéve ha az adott cégnél van célzottan neurodiverzitás-program. (tehát ha ismerik a spektrumállapot lehetséges előnyeit is, nem csak fogyatékosságként tekintenek rá hogy majd benyomjuk védett munkahelyre adókedvezménnyel)

2022. okt. 3. 19:07
 13/21 hosszúhajú ***** válasza:
39%
keress egy autizmusra szakosodott szakembert. beszélj vele. egy profinak aki csak ezzel foglalkozik, a jelenlegi éned is mérvadó, hiszen ez egy született dolog, ha most ilyen vagy, ilyen voltál régen is. és ő akkor diagnosztizálhat.
2023. jún. 18. 02:28
 14/21 anonim ***** válasza:
39%

"egy profinak aki csak ezzel foglalkozik, a jelenlegi éned is mérvadó, hiszen ez egy született dolog, ha most ilyen vagy, ilyen voltál régen is"

#13 Ez így, ilyen formában bocsánat, de hülyeség. Pont a profiknak van szükségük olyan személyre, aki be tud számolni az illető gyerekkori énjéről is. Annak, hogy a kérdezőnek most nehezen mennek a társas kapcsolatok, rengeteg féle oka lehet, szorongástól kezdve személyiségzavarokig vagy traumáig bármi. És most ezzel nem "vádaskodok", csak példát hozok. Igen, aki most autizmussal él, az gyerekként is ilyen volt. De egy szociálisan szorongó felnőtt közel sem biztos. Azért kell egy felnőtt, aki jól ismert gyerekként, hogy erről be tudjon számolni, hogy a szakember képet kapjon arról, hogy mióta, milyen formában állnak fenn a tünetek. Egy profi is csak azt tudhatja, hogy most milyen a kérdező, az viszont nem elég egy ilyen diagnózis felállításához.

2023. jún. 18. 09:42
 15/21 hosszúhajú ***** válasza:
51%
14. Nem szociális problémákról beszélek és nem szorongásról hanem minden autista tünet meglétéről. Olyan nem létezik hogy most mutat minden autista tünetet de kiskorába nem. Ha a mostani széleskörű vizsgálatok azt mutatják hogy autista akkor az volt kiskorában is tehát az. Nem létezik olyan hogy most csinálnak egy mindenre kiterjedő teljes vizsgálatot ami szerint autista de közben kiderül hogy gyerekkorába nem volt az. Ne csak egy tünetre koncentrálj én minden autista tünetről beszélek
2023. jún. 18. 13:56
 16/21 anonim ***** válasza:
52%
#15 Az autizmus egy spektrum, nincs meg feltétlen mindenkinek minden tünete. A vezető tünetek (amiknek a megléte kötelező, és amiket autisztikus diádnak neveznek) a szociális kommunikáció és interakció nehézségei, illetve a beszűkült, ismétlődő viselkedés és érdeklődés. Mindegyik olyan tünet, amit alapvetően okozhat más mentális betegség is, pl. komorbid depresszió és kényszer. Nem lehet ránézésre minden autistáról megmondani, hogy az. Sőt... Gondolom nagyon képben vagy az összes említett kórképpel, de akár hiszed, akár nem, mindenhol alaposan belekérdeznek a gyerekkori tünetekbe. Egészen konkrétan iskolásoknál is nagyon részletesen jellemezni kell, hogy milyen volt a gyerek pl. 2-3 évesen, megkésett volt-e a beszéd- vagy mozgásfejlődése, voltak-e sztereotíp mozgásai, "repkedett"-e, mennyire tartott szemkontaktust, stb. Ezeknek egy részét ki lehet nőni/lehet fejleszteni, de egy felnőtt nem biztos, hogy tudja, milyen volt 3 évesen, vagy épp hogyan alakult a beszédfejlődése 30 éve. Az általad hangsúlyozott, mindenre kiterjedő vizsgálat pont azt jelenti, hogy beszélni kell valakivel, aki látta lényegében felnőni az illetőt. Még akkor is, ha az "összes" autisztikus tünete megvan valakinek.
2023. jún. 18. 15:53
 17/21 hosszúhajú ***** válasza:
16 az elméletedet olvasva, akinek meghaltak a szülei, az sose kaphat autista diagnózist... ez nem így van. egy felnőtt is képes ,magáról beszélni, ha nem is születése körülményeiről, és nem lesz a diagnózis kizáró oka hogy nem élnek a szülők. .
2023. jún. 18. 16:05
 18/21 anonim ***** válasza:
#17 Ez nem elmélet, hanem tudom, hogy a legtöbb helyen így működik a diagnosztika. A kérdező is ezt írta. Nem a szülők halála a lényeg, de felnőttként nem tudod objektíven megítélni, hogy mennyire voltál mondjuk fura gyerek, vagy ha nincs valahol leírva, akkor fogalmad sincs, hogy az egyes fejlődési mérföldköveket mikor érted el... 3-4 éves kor előtt minimális emlékeink vannak, de még utána sem túl megbízhatóak a saját beszámolóink. Egy gyerek ráadásul nem látja magát úgy kívülről, ahogy a felnőttek látják őt. Nem azt állítottam, hogy ha meghaltak a szülei valakinek, akkor nem kaphat ilyen diagnózist. De igenis fontos része a diagnosztikának egy alapos heteroanamnézis.
2023. jún. 18. 16:14
 19/21 hosszúhajú ***** válasza:
100%
18. de te pont ezt mondod, hogy mennyire szervesen hozzátartozik. mintha ez lenne a nagyrésze. 47 éves vagyok, 30 éve kezelt kb 30 orvos. ovi óta gondok voltak, később kényszerbetegség, szorongás depi, borderline személyiségzavar. kivétel nélkül mind ismerték a szüleimet, rennnnnnnngeteget!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! meséltek mindnek a gyerekkoromról minnnndenról 30 év alatt. már majdnem összetegeződtek. betéve tudtak mindent. és mégis 30 évig félrekezeltek. aztán az egyiknek feltűnt hogy valami itt nem stimmel, és adhd-ra küldött. ott végre életemben először találkoztam egy olyan dokival, aki autistákat kezel, arra van speckója és gyakorlata is. és ő kiszúrta azt amit 30 évig más nem. tehát nem az lesz a döntő hogy anya meg apa mit mesél, mert mesélhet bármit, ismerhetik 30 éve, ha nem speckó a doki sose jön rá. egy igazi szakembernek meg nem kell rokonlátogatást tenni, összeáll neki a kép a nélkül is. később ugyanez ismétlődött meg elkerültem egy au spec gyógypedagógushoz, nem azon volt a hangsújy hogy apa anya mesél-e 30 éve ugyanazt, hanem hogy ki az illető akinek mesél. ha nem au-ra speckósodott rutinos róka, akkor szart sem ér aszülői mesedélután, még 30 év alatt se, de ha valaki tényleg ért hozzá, a szülők mesélése csak hab a tortán.
2023. jún. 18. 16:48
 20/21 anonim ***** válasza:
#19 Oké, de neked volt előzményed, ami ott volt a szülői beszámoló helyett. Ismerted te is a korábbi dolgaidat, tudtál róluk beszélni, és lehet, hogy papírok, zárójelentések, hasonlók is voltak. Másnak ilyen nem biztos, hogy van, nem feltétlen tudnak korán megjelenő tüneteket megnevezni. Ezen van a hangsúly, nem a szülők megkérdezésén. Viszont sokszor az a legjobb módja annak, hogy a szakemberek képet kapjanak a koragyermekkori időszakról. Abban abszolút egyetértek, hogy olyan szakember kell, akinek ez, és szinte csak ez a szakterülete. De nagyon gyakran ők is szülői interjúval kezdenek, és ezt nem én találom ki.
2023. jún. 18. 19:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!