Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Jogilag felelősségre vonható...

Jogilag felelősségre vonható egy ilyen pszichiáter?

Figyelt kérdés

Senki nem akar senkit sem feljelenteni, a kérdés pusztán elméleti és jogi szempontból érdekel (ha nem jön értelmes válasz, akkor kiírom a jogi kategóriába is).

A pszichiáter arra hivatkozva szakítja meg a kezelést a páciensével, hogy sokan vannak a várólistán, akik nála súlyosabb esetek is. A páciens még nem érzi magát készen a terápia megszakítására, alvászavara van és önbántalmazó gondolatokkal küzd, megindokolja, hogy miért van szüksége a kezelésre. A pszichiáter ennek ellenére megszakítja a kezelést. A páciens többé nem keresi fel, mert megsértette a bizalmát, de az állapota továbbra sem javul, sőt romlott. Az utolsó ülésen nem kapott semmilyen információt arra vonatkozóan, hogy szükség esetén felkeresheti-e újból a pszichiátert.

2022. aug. 16. 14:14
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
65%

Előreláthatóan hosszan tartó kezelést nyugdíj előtt fél évvel a magán nem vállal el, a beteg érdekében. Államiban valaki átveszi, ami nem ideális helyzet.

A háziorvos egy rakás gyógyszert nem írhat fel, csak szakorvos. Vagy szakorvosi javaslatra később. De a pszichiátriai gyógyszereket állandó kontroll alatt kell tartani, az nem háziorvosi feladat.

2022. aug. 16. 14:44
 12/15 anonim ***** válasza:
67%

Nekem azzal volt gondom, h covid miatt 4 fal közé zárkózó orvosomnak nem volt eeszt kapcsolata. Nem tudott gyógyszert írni. Ő régebben papír alapú receptet adott.

A területileg illetékes nem vett át, mondván ablakon át rendel, nem tud állapotot felmérni, h az utcán állok. Hiába mondtam, h nem beállítás kell, hanem a szokásosak.

Hívtam kórházat, gúnyosan rámbaszták a telefont.

Hívtam házit, nem írhat javaslat nélkül. Antipszichotikumot azzal sem.

4-ből 2 gyszerem elfogyott a 4-ből. Másik 2 fogyóban volt.

Majdnem mentőt hívtam.

Sírva hívtam a területileg illetékest megvonási tünet miatt. Tartós táppénzen voltam akut bipol kevert miatt, ez akkor már 3 hónapja tartott.

Utólagos szakorvosi javaslatot mailben végül elfogadott a ter illetékes. Kiírta a gyógyszert.

Amikor mailben megvolt a javaslat, utólag beadtam ablakon.

Na, ilyen nincs, h valakit nem lát el a ter illetékes, ha a magán nem tud receptet adni, mert nem hagy el lakást 70 évesen.

2022. aug. 16. 14:55
 13/15 anonim ***** válasza:
57%

Magán vagy állami ellátásról beszélünk?

Az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 131-133. paragrafusa rendelkezik arról, hogy milyen esetekben tagadható meg az ellátás. A pszichiáterhez beutaló nélkül mehetsz, sürgős esetben osztályra is felvesznek.

2022. aug. 16. 14:58
 14/15 A kérdező kommentje:
Mindkettő. És a kérdés elméleti!
2022. aug. 16. 15:02
 15/15 anonim ***** válasza:
21%
Mindenki le van pontozva. Kérdező, neked oly’ mindegy. 😅
2022. aug. 16. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!