C-PTSD-s tagokkal szeretnék beszélni. Milyen kezelési
tapasztalatotok van?
Figyelt kérdés
Érdekel, hogy akinek C-PTSD-je van, az hogy ériz magát, mi vált be neki? Gyógyszeres kezelése mennyire eredményes? Terápiát próbált? Milyet? Gyakran border szemzavar is kialakul miatta.
Nekem bevált az, hogy biztonságos emberrel (terapeutával) beszélhettem a traumáimról, aki nem erőltetett semmit, hanem hagyta, hogy akkor és annyit beszéljek a fájdalmaimról, amennyit én szeretnék.
Így fokozatosan feldolgoztam a történteket.
2022. aug. 15. 09:17
2/16 A kérdező kommentje:
Nekem nem feldolgozatlanok a traumáim. Egyetlen felnőttkori van, az flashbacket okoz.
Nekem a gyerekkori traumák úgy hatottak az életemre, hogy szorngó lettem, túlzottan megfelelni igyekvő, tanácstalan stb
Azaz a jelenben okoznak valamit.
2022. aug. 15. 09:49
3/16 anonim válasza:
Mindenkinek ilyenek a traumái és mindenkin a pszichoterápiás önismereti feldolgozás segít. Nem értem, hogy gyógyszer hogyan segítene a múlt traumáin. Például mit csinál a gyógyszer a szülésemmel? Visszapörgeti az idő kerekét és nem erőszakolják ki belőlem a gyereket indokolatlanul a kórházban? Észreveszik majd, hogy elvérzek? Nem rúgnak aztán ki félhulla állapotban? Nem lesz szétcseszve az intim részem évekig? Ezen ugyan mit változtat a gyógyszer??? Nekem ez már az önismereti munka által sokat gyógyult, de még mindig nagyon-nagyon fájó emlék.
2022. aug. 15. 10:00
4/16 anonim válasza:
Szintén C-PTSD-m van. 1 éve világosodott meg a fejemben, hogy 21 éve ez mérgezi az életem. Flashbackjeim vannak, sőt... A szorongás fizikailag szó szerint lebénított. Antidepresszánst + szorongáscsökkentőt szedek, de terápia terén nem tudom merre induljak el. Van valami tanácsotok? Esetleg ti hova jártok? Mit érdemes megpróbálni?
2022. aug. 15. 11:23
5/16 A kérdező kommentje:
Az előző részben írtam, h nem feldolgozatlanok a traumák. Ezeknek talaján betegségeim lettek. Pl szociális fóbia. Ezeket kell kezelni.
Valószínűleg sok traumatizáló élményem abból a korból származik, amire alig vagy nem emlékszek vissza. Pl 0-5 éves kor.
2022. aug. 15. 12:06
6/16 A kérdező kommentje:
Ha gyerekkoromra gondolok, akkor a jó élmények jutnak eszembe..a rosszakra is emlékszek, de nem élem meg felkavaranók, fájdalmasnak.
2022. aug. 15. 12:11
7/16 anonim válasza:
A terápia önmagában is jó, de a flashback olyan intenzív, hogy az ember úgy érzi elpusztul, nem tudsz létezni. Nyilván nem lehet folyamatosan feküdni, vagy bőgni vagy dühöngeni, amikor önálló életre kel a fájdalom. Ezt hivatott enyhíteni a gyógyszeres kezelés. Egy minimális, nem olyan tompítás, hogy otthon ülsz és csak nézel ki a fejedből. Azt gondolom mindenki úgy gyógyul, ami neki elviselhető. Sajnos az ember hamar megtanulja a nagy feszültség hatására, hogy hogy nyugtassa meg magát. Így nem ritka egy kezeletlen C-ptsd miatt alkohol/drog használat vagy valamilyen önbántalmazás vagdosás, anorexia, bulémia, izolácó, evés, dohányzás, alkohol, drog stb.
2022. okt. 21. 12:31
8/16 anonim válasza:
Az izolációt hogy érted?
2022. okt. 21. 14:50
9/16 anonim válasza:
8# úgy, hogy saját magad kerülöd az embereket, helyeket vagy a rossz érzést okozó helyzeteket. Ez egy elkerülő viselkedés, egy amolyan önvédelemi mechanizmus, nyilván senki nem akar szenvedni és emlékezni a traumára és ahogy a tested a lelked felismeri a traumára hasonlító képet, hangot, illatot..helyet, helyzetet attól a fájdalomtól meg akar védeni. Tehát saját magadat kezded egyre szűkebbre venni a komfortzónádat. Minnél több a trauma annál félelmetesebb a világ.
2022. okt. 21. 15:12
10/16 A kérdező kommentje:
Hangot kezdtem újra hallani trauma hatására. Valószínűleg nem igazi hallucináció, hanem dusszociativ tünet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!