Hogyha a pszichiátrián diagnosztizálták az Asperger szindrómát, de az Országos Autista szövetség nem akkor nem vagyok aspergeres?
Rengeteg tünetem van.
- Jellegzetes kézrázás
- Mások szemszögéből: táncolok
- Nem megfelelő szemkontaktus
- Minden ingert manuálisan dolgozok fel
- Néha van mikor beragad valami mondat vagy hang a fejembe és vagy 500x elismétlem ahhoz, hogy megnyugodjon a pszchiém, holott semmi értelme
- Ha valamire nincs forgatókönyvem, könnyen bepánikolok
- Konkrétan mindent szó szerint veszek, ha mondanak egy viccet én vagyok az utolsó akinek leesik mi van.
- Ha adnak nekem valami feladatot, akkor tűpontosan kell megmondaniuk mikor mit és hogy csináljak, különben előfordul hogy bepánikolok, ha nincs infó mit kell tennem
- Az ASMR megnyugtat, néha elaltat.
- Amikor kitöltök valami ASD tesztet, mindig bőven a határérték felett van a pontszámom.
- Nagyon szófogadó vagyok, minden évben kitűnö volt a magatartásom és 4 -es a szorgalmam az iskolában.
- És nem nagyon értem miért van az, hogy valaki csak úgy hozzászól a másikhoz de nem is akar tőle semmit aztán mindenki nevet.
- Valamint a szociális helyzetekben teljes mértékig elhasalok. Fogalmam sincs mit kell ott csinálnom.
- Sajátos nevelési igényű tanuló vagyok
Gondoltam, igényelek egy AÖSZ kártyát, hivatkozva a pszichiátriai papíromra. De az nem célirányosan ezt vizsgálta, csak megemlítette hogy kimagaslóan magasan van az AQ pontszámom. (32 a határérték, nekem 46 volt).
...
Ennek már kb 3 hete, de nem jött semmilyen válasz. Utána néztem tüzetesebben, azt írták valahol, hogy csak célirányú diagnózisra adnak aösz kártyát. Ahhoz viszont 6 hónapra korházba kéne feküdnöm. Ezt viszont nem szeretném bevállalni, csak az ingyenes tömegközlekedést szerettem volna igénybe venni, ha már autizmus spektrumzavarosoknak ez elvileg jár.
A válaszokat előre is köszönöm!
autizmus diagnózist (F84.x kód) pszichiáter állíthat ki, nem feltétlenül kell kórházba befeküdni hozzá, pl. nekem elég volt hozzá 4 konzultáció
azonban ahogy az 1-es válaszoló megjegyezte, ez magában még nem sok mindenre jogosít fel.
utazási kedvezményt tudtommal akkor lehet igényelni ha az autonómiateszt alapján az autizmus spektrumzavarban való érintettség mértéke legalább középsúlyos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!