Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológus vagy coach...

Pszichológus vagy coach felveheti hangfelvételre a beszélgetésünket vagy csak jegyzetelhet? Mert azt mondta, hogy tovább senkinek nem adhatja amiket mondok neki, de magának sem veheti fel?

Figyelt kérdés

2022. júl. 28. 13:03
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha megengeded neki, akkor felveheti. Ha nem, nem. Ez a ti szerződésetek. Így aztán ha te megengeded, akkor te is felveheted, ha nem engeded meg, akor te sem veheted fel engedély nélkül.
2022. júl. 28. 13:13
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg felveheti, ha beleegyezel. Viszont értelmeszerüen senkinek nem mutathatja meg a felvételt.
2022. júl. 28. 13:16
 3/8 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem nagyon más szabályok vonatkoznak egy coach-ra és egy pszichológusra. Az utóbbi kvázi orvosi praxis, coach meg kábé bárki lehet. De nyilván egyikük sem adhatja ki a dolgaidat harmadik félnek.

Nem derül ki a kérdésedből, hogy szerinted baj-e, hogy nem veszi fel, de úgy tűnik, hogy szted fel kéne vennie. Függetlenül a szabályoktól, miért is venné fel? Visszahallgatni elég sok kidobott idő lenne. Arra való a jegyzet, hogy a lényeg meglegyen, és egy pillanat alatt fel lehessen idézni belőle a helyzetet. Kutya sem fog ügyfelenként több órányi beszélgetést őrizgetni vagy pláne meghallgatni, hogyha tök fölösleges.

2022. júl. 28. 13:19
 4/8 A kérdező kommentje:
Jártam pszichológushoz elég sok éven át. És ratam kívül még nagyon sokan jártak hozzá. Nekem az volt az érdekes, hogy jobban emlékszik rá mi volt velem 4-5 éve mint én magam.. nekem ez volt fura. És ő még csak jegyzetelni sem jegyzetelt. Én meg azt sem tudom tegnap mit ettem ebédre 😅
2022. júl. 28. 13:42
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
4: Az hogy előtted nem jegyzetel, az nem azt jelenti, hogy nincsenek jegyzetei. Vannak, akik beszélgetés után rögzítik maguknak a lényeges infókat.
2022. júl. 28. 13:49
 6/8 anonim ***** válasza:
66%
A másik meg, hogy ezelött pár évvel még nem kellett beleegyezés a hangfelvételhez, ha zárt, biztonságos helyen tudta tárolni a felvételeket
2022. júl. 28. 20:12
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
#6 Bőven több mint 30 éve tilos engedély nélkül hangfelvételt készíteni. Pár éve csak a PTK részletszabályozása változott meg, aztán meg bevezették EU szinten a GDPR-t és ezért nagy visszhangot kapott, hogy történt jogi változás, de a módosítások nem lényegiek, csak más formában szabályozzák, mint korábban. Előtte is pont ugyanúgy tilos volt, ami most tilos, csak kevésbé volt a köztudatban. Már 20 éve is minden diktafon leírásában benne volt, hogy személyiségi jogokat sértesz vele, ha engedély nélkül felveszel vele mással folytatott beszélgetéseket. Sőt úgy pontosabb, hogy akkor még benne volt a leírásokban, ma meg már bármelyik telefon alkalmas rá, mégsincs benne a leírásokban, hogy nem vehetsz fel csak úgy beszélgetéseket. Itt GYK-n is egy csomó olyan kérdés van róla, hogy lehet titokban felvételt készíteni, miért nem engedi a telefon, stb...
2022. okt. 13. 17:46
 8/8 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező: a beleegyezéseddel készíthet felvételt, anélkül nem.

Az, hogy nem jegyzetel, semmit nem jelent. Egyszerűen csak odafigyel arra, amit mondasz és megjegyzi. Elég jól tréningezik erre az embereket az egyetemeken, pszichológia szakon esélyes, hogy még különféle emlékezet fejlesztő technikákat is tanulnak, gyakorolnak, hogy minél jobban menjen nekik.

Ha készít is valaki felvételeket, az valószínűtlen, hogy a fél-egy órás üléseteket teljes egészében visszahallgassa a következő alkalom előtt, így lényegében 1,5-2x annyi időt fordítva rád, mint amennyit együtt töltötök.

A jegyzetelés is inkább arra jó, hogy magának írjon emlékeztetőket, hogy ami hirtelen eszébe jut, arra később ne felejtsen el visszatérni, kibontani, stb. Persze ki milyen módszerrel dolgozik.

Örülj neki, hogy ilyen jó pszichológusod van. Sajnos hallottam már sok féle ellenpéldáról is. Volt, hogy valaki első alkalommal elmondta a problémáit egy pszichiáternek, végig bólogatott, talán még jegyzetelt is. Második alkalommal meg már olyan alap infók se voltak meg róla, hogy van-e gyereke, házas, vagy elvált, pedig elég központi szerepe volt a történetében, viszont ez egyáltalán nem tartotta vissza benne, hogy a második alkalom végén gyógyszerezni akarja a pácienst, mert úgy majd könnyebb lesz megoldania a problémáit. Ami akár igaz is lehet, csak azért hitelesebb, ha legalább alapvető dolgokra nagy vonalakban emlékszik az előző beszélgetésből. Nem csoda, hogy következő alkalom nem lett belőle vele. A pszichiáter helyett másik pszichológus igen és a problémáit is sikerült mással megoldania...

2022. okt. 13. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!