Van, hogy egy skizofrén rájön, hogy hallucinál?
Figyelt kérdés
Mert itt gyakorin azt szajkózzák, hogy nincs betegségtudatuk stb2022. júl. 6. 23:47
1/7 anonim válasza:
2/7 anonim válasza:
Igen, egyik barátom skizofrén és abszolút van betegségtudata, el is mondta, milyen rossz átélni a hallucinációt, főleg társaságban, mikor tudja hogy az nem valós.
Nagyon sajnálom szegényt, ő például egyáltalán nem az őrjöngő, másokra veszélyes beteg, jár kezelésre rendesen, ha érzi hogy rosszabbodik, azonnal jelzi az orvosának. Egy okos, betegsége ellenére pozitív, jólelkű ember. Sokat szenved emiatt, főleg hogy teljesen tisztán látja, mi történik vele
3/7 anonim válasza:
Sajnos nagyon ritkán vannak tudatában.
4/7 anonim válasza:
Ismerősöm skizo, ha jól be van állítva neki a gyógyszer akkor van betegségtudata, felfogja hogy paranoid. De volt már rá példa hogy nem követte az orvosi utasításokat és őrjöngött, szóval megfelelő terápiával le lehet őket "nyugtatni".
5/7 anonim válasza:
Lehet betegségtudata, főleg amikor remisszióban van. Van akinek csak remisszióban (2 epizód között) van betegségtudata, van akinek állandóan és van, akinek semmikor.
6/7 anonim válasza:
Nekem amikor először volt hallucinációm akkor nem volt betegségtudatom, a második visszaesés rögzült teljesen a tudatomban hogy beteg vagyok. De ha előjön habár tudom baj van de általában magamon kevésbé veszem észre, inkább a környezetem jelez hogy baj van. Ha szedem a gyógyszert és tiszta a tudatom akkor egyértelműen tudom hogy beteg vagyok, de ha nem szedem nem teljesen látom tisztán mikor is vagyok beteg és mennyire. Nem könnyű észrevenni mivel vizuális halluciániocom sose volt.
7/7 anonim válasza:
Sajnos anyukám skizofrén. Amikor olyan állapotba kerül, egyáltalán nem veszi észre, hogy ő beteg, és hogy teljesen irreális amit képzel. Nagyon nehéz vele, nyilván tiszta állapotában belátja és tudja, hogy ami volt az nem volt valós és a betegsége művelte vele. De volt olyan is amikor utólag megkérdezte, hogy az most valós volt vagy nem, mert nem bírja megkülönböztetni. Engem is a hideg ráz és sajnálom, hogy ezt kell átélnie. Mesélte, hogy milyen ezeket átélni, egyszerűen szörnyű lehet. A legrosszabb, hogy nem tudsz igazán segíteni rajta, már gyógyszerek és kezelés mellett se olyan teljesen, mint egy normális ember. Nagyon sajnálom, mert ő is egy okos, jószívű ember, aki folyamatosan küzd a démonaival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!