A depresszió/elégedetlenség kialakulhat azoknál az embereknél is, akiknek az életében egyébként minden rendben van?
Olyan munkát végzek, amit nem élvezek (tipikusan irodai munka, jogi-pénzügyi terület). Ráadásul kevés a munka, így sokszor haszontalannak is érzem magam, mikor üresjárataim vannak (nem tudnak több munkát adni, mert szét van osztva a munka egymás között és kb teljesen arányos). Rájöttem, hogy valami sokkal színesebb, munkát tudnék magamhoz elképzelni, nem nekem való ez a 40 órában ülök az irodában és unalmas munkát végzek típusú karrier.
Viszont a fizetés nagyon jó, különösen pályakezdőként, br 500 ezer. Néjány családtaggal, baráttal beszéltem már arról, hogy kipróbálnám magam valami kreatívabb területen, de mindenki lebeszélt róla, nem is értik mi a bajom, jó a fizum, a kollegáim is rendesek (bár túl szoros kapcsolatom nincs velük). Egyszerűen minden hétköznap kiüresedettnek érzem magam, motiválatlannak, kedvetlennek, magánéletemben is ingerültebb vagyok. A hétvégék jók, mert akkor pörgök, jövök-megyek, itthoni teendőket csinálom, aztán jön a vasárnap este és már előre depressziós vagyok attól, hogy kezdődik egy újabb hét... mások szerint irigylésre méltó életem van, de én mégsem érzem annak a jó fizetésem ellenére sem. Nem tudom, hogy velem van-e a gond, vagy mit kéne tennem..
Átlagos értelmezés szerint a te életedben minden rendben van, de a gondtalan, viszont unalmas mindennapok képesek depressziót is előidézni.
Tudod, amikor "többre vágysz", mert bár minden rendben van, azért "lehetne színesebb" is.
Azért mert jó a munkád még lehet bármilyen más problémád, családi, párkapcsolati, baráti, önértékelési.
A te esetedben meg igazából a munka sem jó, mert már nem szívesen csinálod, vagy szívesebben csinálnál mást.
Az nem lehet, hogy a munkát most azért nem látod olyan jónak, mert más területen van a gond, csak azon nem tudsz változtatni vagy nem tudod, hogy hogyan változtass? Pl. párkapcsolat.
Igen. Meg egyetemen érdekelt ez a pénzügyi terület, de már 2 különböző cégnél is kipróbáltam magam, más típusú munkamorál volt (előzőnél jellemző volt a túlóra is, az sokkal hajtósabb volt), de összességében nem igazán lelem így örömöm a munkában.
A hobbijaim teljesen mások, mint amit tanultam és amiben dolgozom. Nekem kb az összs hobbim valami mozgással kapcsolatos tevékenység (tánc, sport, utazás) vagy valami kreatív jellegű. Korábban mindenki azt hitte, hogy tánctanár leszek, mert már 20 éve táncolok (3 éves korom óta) és nekem ez a NAGYBETŰS hobbim. De végül anno mikor pályaválasztás előtt álltam, erről is le lettem beszélve, mondván, hogy ki leszek szolgáltatva a fizikai állapotomnak, mert ezt nem biztos h nyugdíjig bírnám. Úgyhogy elmentem pénzügy szakra, mert jól ment a matek is és szerettem.. de így élesben nem tetszik, turkálni egész nap az excelben (ráadásul abban sincs kihívás, mert kb szum függvényen kívül mást nem kell használni), illetve ÁNYK-ban bevallásokat töltögetni sem túl izgalmas... nagyon nem én vagyok ez..
És mi lenne, ha munka mellett képeznéd magad. Tánccal kapcsolatban nem tudom, mik a lehetőségek, de vannak sportoktatói tanfolyamok, azok között is vannak táncos mozgásformák.
Kipróbálhatod munka mellett. Ha bejön, akkor válthatsz is.
De szerintem csak úgy a semmire nem dobd el a munkát. Először azért nem árt tudni, hogy találnál-e más területen olyat, amiből meg is élhetsz.
Fontos, hogy ne utálattal menj be dolgozni, de azért a pénz is fontos valamennyire.
Főleg az unalmas/egyhangú irodai munkát érdemes lehet valamilyen aktív mozgással, fizikai igénybevételt is jelentő hobbival, kikapcsolódással összehangolni. Reggeli futás munka előtt, úszás munka után, stb.
Mindenképp érdemes valamilyen hobbit találni a munka kiegyensúlyozására, hogy amit a munkában nem találsz meg, azt a munkán kívül valami másban ki tudd élni.
Persze, ha sikerül olyan munkát találnod, ami képes munkaidőben is kellően változatos és kihívásokkal teli lenni, akkor találod meg igazán a saját helyedet.
Lehet, hogy munkahelyet kéne cserélnetek a pároddal és mindenki boldogabb lenne és nagyon keresgélni se kéne az alternatívákat.
Minden esetre találd meg, hogy hol és mit dolgoznál szívesen és menj oda dolgozni. Főleg, ha fizet is annyit, mint a mostani, akkor nagy dilemmát sem okoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!