Csak én reagálom túl?
Lehet kicsit hosszú lesz, úgyhogy minden tiszteletem, ha elolvasod.
A sok másik dologtól most eltérek, mert ez a fő dolog ami kikészít.
4 éve költöztünk ki Ausztriába és a nyelvbe bele vagyok betegedve. Nem lenne amúgy baj, mert még tudom értetni magam, de németórán ha hosszú szövegeket/fogalmazásokat kell írjunk, akkor nyelvtanból elég sok hibám van. És ez nagyon zavar mert ennyi idő alatt tökéletes kéne már legyen a nyelvtudásom, nem? Velem van a baj, vagy csak túlreagálom?

Nyugi, ha amúgy értelmes amit írsz nem gond csak olyan szempontból, hogy rosszabb jegyet kapsz. Valakinek magyarból is rengeteg nyelvtani hibája van.
Német tanárom mondta, hogy az angol nyelv tanulása az elején nagyon könnyű utána jönnek a bonyolult részek, a németnél viszont pont fordítva van először kell átküzdened magad a sokszor értelmetlen szabályon amit jobb híján kénytelen vagy bemagolni, de még akkor sem feltétlenül tudod használi a tanultakat a gyakorlatban.
Nincs veled baj. Te is érted amit modnanak, téged is értenek az a lényeg kicsit hibás nyeltvanilag nem tragédia. Idővel javulhat és mindegy mióta élsz ott, folyamatosan fejlődsz mivel használod a nyelvet.

10 éve élek Ausztriában, a helyesírásom
még mindig nem jó.
Megnyugtatlak, sok magyarral
találkoztam nekik se ment.
Ha gondolod írj privátba.

Az arab sem tanul meg tökéletesen magyarul 30 év alatt se, kínai se, japán se, senki. És nem azért mert ez magyar, a német meg német. A német is nagyon nehéz, főleg magyarként, hiszen nekünk elég kötetlen a szórendünk és más szabályok fontosak. A német szerintem piszok nehéz az angolhoz képest. És kit érdekel, ha sosem leszel nyelvtanból 5-ös, a lényeg hogy elboldogulsz kint azzal a tudással, ami van neked.
Magyarul meg sokan alig képesek írni, nálad ezt nem látom gondnak. Egyetlen apró észrevétel, a tájnyelvi formákat lehetőség szerint írásban mellőzd. "Beleköttek" belekötöttek, tudom, felénk is mondják így, és pl: evvel, avval, az miatt, de leírni azért már csak nem szoktuk ("szokjuk" gr) így nem igaz? :)

#7:
adtam a zöldet, de a magyar helyesírás és beszéd egyaránt elfogadja az avval-azzal és az evvel-ezzel szóhaználatot is.
Sokkal rosszabb a -ssuk, -ssük és a -tjuk, -tjük szóvégek összekeverése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!