Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mély depresszió, nem hat a...

Mély depresszió, nem hat a gyógyszer?

Figyelt kérdés

Tanácsot szeretnék kérni, ki mit gondol a szituról. 22 éves vagyok. A helyzet, hogy immár 5 éve benne vagyok egy pánikos, kevert szorongásos depresszióban, illetve rumináció (kényszergondolat), ami annyit jelent, hogy folyamatosan a szívverésemre figyelek, illetve félelem a megállástól. Folyamatosan a saját testemmel vagyok elfoglalva, nem nyitok a külvilág felé. Nem tudok olyan életet élni, mint más velem egykorúak… A kezdetek kezdetén felírt az akkori pszichiáter egy antidepresszánst (Serrtralin Sandoz), és egy szorongásoldót (Helex sr), és azzal úgy ahogy, helyre rázódtam. Viszont egy idő után nem éreztem már a hatását, egyre rosszabbul lettem mindig, így gyógyszerváltás lett belőle. Azóta egy lavinában vagyok, mert egyszerűen semmilyen gyógyszer nem akar hatni, se az antidepi, sem az antipszichotikum, sem a nyugtató. Most áprilisban befeküdtem pszichiátriára egy hónapra gyógyszerbeállításra. Ekkor kaptam Anafranilt a depresszióra, Rivotrilt nyugtatónak, illetve Kventiaxot antipszichotikumnak. A lényeg, hogy úgy jöttem haza, hogy semmi nem változott. Sem a depresszió nem múlt el, sem ez a rögeszmés agyalás a szívdobogáson (illetve egyéb félelmetes gondolatokon). Tegnap voltam vissza a dokihoz kontrollon, ezeket elmondtam neki. Annyi hogy felírt egy második antidepit, a Brintellixet, amit este kell szednem, ezt 2 napja szedem. De ő váltig állítja hogy jobban vagyok, ahhoz képest amikor először mentem be. Csak hogy én ezt nem így érzem sajnos. Semminek nem látom értelmét, nem tud semmi lekötni, ami tényleg elterelné a gondolataimat. Nincs kedvem elvégezni semmit, semmire nem vagyok jó. Nem látom örömömet semmiben. Úgy érzem teljesen lebutultam ezektől a sok bogyóktól, nem tudok normális dolgokon gondolkodni csak a hülyeségen. Sokszor azt érzem, hogy nem a jelenben vagyok. A kezem idegesítően remeg, illetve mindig fáj a mellkasom, illetve szívdobogásérzés. Kardiológusnàl most voltam 4.edjére kivizsgáláson, most is azt mondták, semmi baja a szívemnek, úgyhogy szervi gond nincs.

Egyszerűen nem értem, hogy január óta miért nem akar semmilyen gyógyszer hatni rám. Azért lenne, mert mindig a szívemen agyalok, nem tudok róla lekattanni, ezért nem hat rám semmi? Nem tudom. Szerintem nincs hozzá köze. Szerintetek várjak még, hátha kifejti előbb-utóbb hatását ez az Anafranil-Brintellix-Xanax-Kventiax kombó, vagy megint kísérletezzünk más gyógyszerekkel (amiből már kezd elegem lenni a rengeteg mellékhatások miatt) ? Nagyon elvagyok keseredve. Nem tudom mi tévő legyek. Beveszek mindent ahogy elő van írva, de ugyanúgy szorongok és agyalok. Mintha a semmit szedném. Edzeni, futni is eljártam, de azt meg még ugyancsak szorongásnak élem meg, mert ott nyilván gyorsabban dobog a szívem. Bármilyen tanácsot szívesen elfogadok.

2022. máj. 28. 10:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Oké, de a xanaxnak egy idő után elmúlik a hatása (tolerancia alakul ki), tehát hiába szeded, nem fog hatni, kivéve ha 1-2 havonta megduplázod az adagodat.
2022. máj. 28. 17:53
 12/15 anonim ***** válasza:

Nekem 15 év kellett jelentős hatáscsökkenéshez. Nem folyamatosan szedem, jobb időszakokban el szoktam hagyni. Ha újra javasolja az orvos a szedését, akkor újrakezdem.

Ha már nem hat, átállít Rivotrilra. Akkor az jól hat. Ha már Rivó nem hat jól, akkor visszaváltok Frontinra.

2022. máj. 28. 22:08
 13/15 anonim ***** válasza:
utolsónak: Most miért kell szerencsétlent elbizonytalanítanod? Évtizedek óta ismert jelenség a tolerancia a nyugtatóknál, ő is mondja, hogy már nem hatnak. Oké, te jól vagy nyugtatóval, néha nélküle is, amikor abbahagyod elmúlik a toleranciád és újra hathat. De ha valaki folyamatosan, megszakítás nélkül szedi huzamosabb ideig akkor nem fog használni, maximum placebóként, ez nem egyéni adottság kérdése.
2022. máj. 29. 13:00
 14/15 anonim ***** válasza:

13-as. Épp azt magyaráztam, h nekem a tolerancia gondom azért kisebb, mert megszakításokkal szedem és frontinról rivóra, rivóról frontinra váltva. Kereszttolerancia van közöttük.

Pregabalin nem benzodiazepin, de GABA-ra hat (ahova a benzók), nyugtatóhoz hasonló hatású. Bevétel után 30-60 perc alatt hat, kb 4-8 órán át. DE: ennél is kialakul idővel a tolerancia. Lehet ezt érdemes lenne kipróbálni.

2022. máj. 29. 13:33
 15/15 anonim ***** válasza:
Jó így már àrnyaltabb a kép, úgy jött le mintha cáfolni szeretnéd azt amit mondtam.
2022. máj. 29. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!