Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez evészavar?Ha igen mi ez...

Ez evészavar?Ha igen mi ez pontosan és hová érdemes vele fordulni?

Figyelt kérdés
Van egy 23 éves húgom. Egész életében ducibb volt, aztán 16 éves kora után nagyon durván elhízott, 173 centihez 130+ kiló volt, sok egészségügyi problémája lett ebből kifolyólag. Elhatározta, hogy ennyi volt, le kell fogynia. Szépen elkezdett diétázni, számolta a kalóriákat, amint a súlya engedte edzeni is elkezdett. Tényleg nagyon kitartóan csinálta, nem hittem volna, hogy ilyen akaraterő van benne. Most 60 kiló, tartja a súlyát. De ami probléma: gramm(!) mérlegen mér le mindent amit eszik, minden nap perce pontosan ugyanakkor kell ennie egy 8 órás ablakban, milliliter pontossággal követi mennyi vizet iszik, minden nap pontosan ugyanakkor áll neki 1,5 órát edzeni. Más által (általam vagy anyukánk által) készített ételt az istenért sem hajlandó elfogadni mert hát ki tudja mi van benne. A napirendjétől nem lehet eltántorítani, nem érdekli mi van, ha enni kell, enni kell, ha edzés van, edzés van. Minden hónap 1-én “csaló” napot tart, na akkor aztán elszabadul a pokol, mindent is! megeszik amit talál, süti, pizza, hambi, mintha holnap vége lenne a világnak. És ezt esténként megkoronázza pár szem hashajtóval mert ennyi kaja azért mégsem maradhat benne. Szed vitaminokat is, nagyon változatosan és egészségesen eszik (kivéve ugye a csalós napokat), de én aggódók érte. Nem tűnik betegnek vagy anorexiásnak, de már megszállottja ennek az új életmódnak. Főleg a csalások és az az utáni hashajtók aggasztanak. Ez már valamilyen betegség vagy én dramatizálom túl?
2022. máj. 24. 11:12
 1/6 anonim ***** válasza:
Nyilván ennyiből nem lehet diagnosztizálni egy evészavart, de én ezt nem tartom egészségesnek, hiába eszik egészségesen. Mentálisan biztos, hogy nem az, szerintem nem reagálod túl az aggódást. Azonban változást csak úgy tud elérni, ha ő is akarja. Ha te erőlteted, rád fogja, hogy fel akarod hizlalni és azt akarod, hogy egészségtelen legyen. Én ennél sokkal kevésbé voltam megszállott (nem hashajtóztam, tartottam pihenőnapot, kalóriát se mindig számoltam), pszichológus evészavart állapitott meg. Nem csak anorexia létezik egyébként, orthorexiának hivják azt, ha valaki betegesen rá van feszülve az egészséges életmódra.
2022. máj. 24. 11:42
 2/6 anonim ***** válasza:
Szerintem nem evészavar, kivéve a hashajtót, egyszerűen csak túlságosan fél, hogy visszahízza. Ha már mindenképp rá kellene húzni valamilyen "zavart", akkor mentálisnak mondanám, de szerintem ez még benne van a "különc" kategóriában, amire indok a múltja.
2022. máj. 24. 11:52
 3/6 anonim ***** válasza:
92%
A csalónap és a hashajtó valóban aggasztó, a többi igazából inkább pozitív, mint negatív. Abba az irányba lehetne mondjuk fejlődni, hogy együtt főzzetek, elmondjátok, mit használtatok, és tudjon enni a ti főztötökből is, meg hogy ne csak ekörül forogjon az élete, de ha friss az életmódváltás, teljesen érthető, hogy így rá van állva.
2022. máj. 24. 12:02
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget mindenkinek! Az együtt főzést már próbáltuk de úgy is csak turkálta az ételt és csak veszekedés lett belőle, mert a sima mérleget használta anya nem a grammosat (azzal nagyon sokat kell szöszmötölni mert kicsi és nem fér rá egy rendes tányér vagy ilyesmi). A 60 kilós álomsúlyt most volt 3 hónapja, hogy elérte. Én tényleg nagyon örülök a sikerének, de így külső szemmel nézve azt látom, hogy amennyivel a teste egészségesebb lett, annyival a lelke betegebb.
2022. máj. 24. 15:48
 5/6 anonim ***** válasza:
Attól még, hogy most nagyon rá van erre fókuszálva, pár hónapig ez szerintem még teljesen normális. Mindenki rá tud fókuszálni egy-egy új hobbira vagy munkára bizonyos ideig. Nyilván ha tartósan ilyen marad, az nem oké, remélhetőleg idővel enyhül.
2022. máj. 24. 16:40
 6/6 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdés az, hogy hátráltatja-e bármiben ez az új életmód? Ha egészségesen és változatosan táplálkozik, akkor azzal nincs baj. SZserintem azért ragaszkodik a megszokotthoz, mert ez bevált neki és fél, hogy elveszíti a kontrolt, ha eltér ettől. Ha már volt kórosan elhízott, akkor nyilván nagyon fél, hogy hogy visszaesik. Szerintem ne erőltessétek, hogy eltérjen ettől, nem veszélyezteti az egészségét. A havi egy csalónap is azt mutatja, hogy sok elfojtás van benne. Amíg itt meg tud állni és nem csúszik vissza a bulimiába, addig nem befolyásolja hátrányosan az életét.
2022. máj. 25. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!