Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » ADHD felnőttkorban?

ADHD felnőttkorban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár napja olvasgatok az ADHD-ról. Azóta kezdtem el figyelni magam, hogy párom felhívta a figyelmem egy két dologra a viselkedésemmel kapcsolatban. Elég sok “tünet” megegyezik, pl:

-figyelem hiány

-koncentrációs nehézségek

-egy dologra való fókuszálás nehézsége

-szétszórtság

-folytonos belső nyugtalanság, stressz érzése

-“másnak” érzem magam mint pl a csaladtagjaim

-nehezen megy a tanulás (szinten összefügg a koncentrációval)

-feledékenység

-előbb cselekvés aztán gondolkodás

-hangulatingadozások

Nem szeretem az öndiagnózist de ezek nagyon gyanúsan egyeznek a leírtakkal. VISZONT soha nem voltam kiskoromban hiperaktív, mindig jó tanuló voltam, figyelem zavaros se voltam... Lehet hogy mindezek ellenére ez később alakult ki nálam/később mutatkozott meg? (24 éves vagyok most)

Érdemes ezt kivizsgáltatni? Mit tudnak ezzel kezdeni? Sok rosszat olvastam a pesti ADHD klinikákról és elég borsos az áruk is ahhoz, hogy a semmiért menjek el.

Azt még hozzá kell tennem, hogy elég rossz gyerekkorom volt, bántalmazó nevelőszülővel - nem tudom mennyire releváns, de pár traumát innen is szereztem.

Nagyon köszönöm aki tud segíteni!

2022. máj. 13. 22:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Nekem gyermekkorom óta tudni, de a kivizsgálás nem árthat neked se.
2022. máj. 13. 22:44
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

Nekem felnőtt korban diagnosztizálták, bár nem direktbe mentem, pszichológushoz jártam, ő küldött erre-arra végül kiderült hogy aspi+adhd-m van.

Azt tudni kell, hogy az adhd tünetei simán lehetnek hormonháztartásbeli gondok, vagy rendszertelen életvitel (stressz, rossz alvás, rossz étkezés, kikapcsolódás hiánya vagy egyéb mentális zavar, pl depresszió, kiégés stb) eredménye is, ezért fontos, hogy ezeket gondold át, amin tudsz változtass.

Én első körben olyan pszichiáter-pszichológust keresnék aki foglalkozik ezzel, van aki külön erre specializálódik, és vele beszélnék erről.

Kezdeni semmit nem lehet vele, kaphatsz gyógyszert ha úgy ítéled te és az orvosod, érdemes terápiát fontolgatni, biztos fognak ajánlani valamit,ez inkább gyermekkorban "fontosabb", persze nem árt tudni, segítséget kérni úgyhogy hajrá, keress egy szakembert! :)

2022. máj. 13. 23:03
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Persze, kb soha nem 100% hogy mi állhat a háttérben, de mindenképp szeretnék utánajárni.

A SOTE-n látom hogy csinalnak erre irányuló kivizsgálást beutaloval (gondolom haziorvostol?!). Ez vajon jó lehet?

2022. máj. 13. 23:25
 4/9 anonim ***** válasza:
89%

Szia.

A sotén van adhd diagnosztizálás, viszont minimum másfél év a várólista. A nyirő gyula adhd ambulanciára jelentkezz ha ingyenes diagnosztizálás kell, oda jutsz be a leghamarabb ami több mint fél év kb.

Aztán vannak a magán rendelők mint a zádory, fleshclinic, neuroharmónia. Zsebbenyulós.

Amíg nincs meg a diagnosztika addig nem írnak fel gyógyszert sem pl. Szóval elmehetsz te pszichiáterhez de nem fog tudni felírni neked.

2022. máj. 13. 23:51
 5/9 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm!

Nem bánom egyébként ha fizetni kell, csak legyen értelme. Mert pl a Zádoryról pont rosszakat olvastam csak. Így próbálnám kiszűrni hova érdemes menni.

Ezt a másik ambulanciát megnézem még azért! Nagyon köszi

2022. máj. 14. 00:44
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Én addig nem fizetnék, amíg nem tuti valamennyire, de persze te tudod,neked megéri e. :)
2022. máj. 14. 05:23
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

én bent vagyok egy adhds csoportban, ott a zádoryról nem panaszkodtak.

Én oda próbáltam elöször bejutni de vissza se jeleztek. ott is több mint egy év a várólista. A flashclinic a legolcsóbb és ott ilyen 3/4 év a várólista. A neuroharmonia kicsit olcsóbb a zádorynál de cserébe mivel nem rég nyilt gyorsan kapsz időpontokat.

Én már a 4. körön is túl vagyok, még kettő maradt és megvan a diagnozis. A gyógyszerért nekem megér kidobni annyi pénzt az ablakon (terápia mellett persze)

2022. máj. 14. 09:13
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Zádoryban előző év elején jelentkeztem akkor még csak 2 hónapot kellett várnom. Márciusban lett diagnózisom és gyógyszerem. Igaz gyorsan kifizttem a pénzt ami nem kevés. De már ők sem nagyon reagálnak csak receptírásra azoknak akiket ott diagnoztizáltak. 4es jól leírta.
2022. máj. 14. 12:35
 9/9 japierdole98 ***** válasza:
100%

Nemtudom aktuális e még, de én a Nyírő Gyulába mentem. Kellemes múzeumos beütése van. Megértőek, és tényleg próbálnak segíteni.

Nekem az volt az ambulánslapomon hogy a jó intellektus és túlkontrollálás lévén rejtve maradt az ADHD gyerekkoromban. Most 23 vagyok, kb 2 éve jött ki, úgyhogy simán lehet hogy ott volt benned mindig is csak nem vetted észre.

2023. jan. 11. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!