Több klinikai szakpszichológus van, mint pszichológus, aki nem képezte magát feljebb?
Igen, kevesebb. A klinikai szakképzést lehet önköltségesen is csinálni, viszont ott kell klinikusi munkahely, nyilván nehezebb ilyen munkahelyre bekerülni, hogy nincs szakképesítésed, mert szívesebben vesznek fel olyat akinek megvan a szakképzése.
A sebész/háziorvos példa nem annyira állja meg a helyét, mert a háziorvos ugyanúgy szakvizsgázott orvos, mint a sebész.
Nem ezt mondtam. Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy több klinikus van -e, mint "sima" (csak MA diplomával rendelkező) pszichológus. Ami így van.
A válaszoló pedig azt mondta hogy ja, nyilván több a sebész, mint HO. Nyilván nem azonos szint a kettő, hogy klinikai szakpszi és MA végzettségű pszichológus, mint szakorvos-szakorvos (sebész-HO). Én úgy értelmeztem a válaszát, hogy egy szintre hozza a két területet (orvosi-pszichológusi képzés)
Én úgy tudom, hogy általános orvosként, ami az egyetem elvégzése után leszel mindenképp rezidens képzést kell csinálj mert szakorvosi végzettség nem igazán tudsz mit kezdeni orvosként(most nyilván sarkítva mondom), ismétlem úgy tudom, lehet hogy ez nem így van. Ezzel szemben, okleveles pszichológusként tudsz szakképzés nélkül is dolgozni (nyilván ebben az esetben sokkal szigorúbbak a kompetencia határaid és hogy mi az, amire jogosult vagy), de végső soron elég erősen ajánlott szakképzésbe menni (bármelyikbe), több mindent csinálhatsz, többet tudsz nyújtani a klienseidnek.
Szóval ha az a kérdés hogy több szakpszichológus van összesen, mint klinikai szakpszichológus, akkor arra valóban jó a hasonlat, hogy most azt nézzük hogy több a sebész, mint háziorvos. (az agysebészt meg ne keverjük ide mert az meg már szakvizsgára épített szakvizsga :D) Remélem így érthetőbb, hogy miért mondtam ezt az előző válaszomban.
klinikai szakpszichológusból van a legkevesebb, 5 év egyetem után 4 év képzés, teljes munkaidő mellett be kell járni előadásokra és egy félév 200 ezer körül van.
az elvégzettek igen nagy százaléka pedig inkább a magánba megy, szóval nagy hiányszakma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!